Чому фенхелеві чаї слід вживати з обережністю?

07 Листопада 2023 2:09 Поділитися

У свіжому випуску журналу «Monatsschrift Kinderheilkunde» (Місячник з педіатрії) видавництва «Springer Medizin» опублікований коментар до настанови Комітету з лікарських засобів рослинного походження (Committee on Herbal Medicinal Products — HMPC) щодо застосування лікарських засобів із вмістом естраголу. Його автором є педіатр, керівник відділення невідкладної медицини в одній з університетських лікарень Відня.

Майже 20 років тому HMPC повідомив про потенційно канцерогенний ризик чаю, що містить естрагол. Ця органічна речовина фенольного ряду в основному міститься в продуктах з фенхелю та анісу. Після публікації ряду нових результатів токсикологічних досліджень HMPC переоцінив ситуацію з даними, представивши у травні 2023 р. 1-й перегляд вищезгаданої настанови (EMA/HMPC/137212/2005 Rev 1 Corr 1).

Окрім іншого, експерти дійшли висновку, що результати експериментів на тваринах напевно можна перенести на людину. Зроблено висновок, що споживання естраголу з рослинних лікарських продуктів у загальній популяції має бути якомога нижчим. Однак, за даними HMPC, точна межа не може бути встановлена, оскільки в цей час занадто мало даних. Як приблизне орієнтовне значення для чутливих груп, таких як вагітні та жінки, які годують грудьми, експерти розраховують максимальну дозу естраголу, що може надходити з рослинними лікарськими засобами, на рівні 0,052 мг/добу. Дітям віком до 11 років не рекомендується застосовувати більше ніж 1,0 мкг/кг маси тіла цієї речовини.

На практиці, як зазначено в коментарі до настанови, вміст естраголу в чаї з фенхелю може сильно відрізнятися. В австрійському огляді Mihats та співавторами (2017) продемонстровано вміст естраголу в досліджуваних чаях у широкому діапазоні — від 78,0 мкг/л до 4633,5 мкг/л. У немовлят добова доза значно коливалася від 0,008 до 20,78 мкг/кг маси тіла на день.

Якщо також врахувати, що фенхель також міститься в дитячому харчуванні у формі каші, фактична або досяжна добова доза повинна залишатися невизначеною і цілком може бути близькою до гепатотоксичного діапазону. Це пояснює обережну позицію Європейського агентства з лікарських засобів (EMA) з огляду на відсутність даних про безпеку продуктів, що містять естрагол, для немовлят, зазначено в коментарі.

Педіатр радить використовувати продукти, що містять естрагол, якнайменше і протягом якомога коротшого часу. На його думку, особливо важливий правильний вибір сировини для рослинних препаратів із вибором сортів з низьким вмістом естраголу.

За матеріалами www.springermedizin.de, www.ema.europa.eu

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті