ECDC про загрозливі та обнадійливі факти щодо боротьби з антимікробною резистентністю

22 Листопада 2023 1:07 Поділитися

Необхідність вирішення проблеми зростання стійкості до антибіотиків не викликає сумнівів. Але якою є нинішня ситуація в Європейському Союзі? Чи достатньо ефективні заходи, які запроваджені, для досягнення цілей, запланованих на 2030 р.? З нагоди цьогорічного Глобального тижня стійкості до антимікробних препаратів Європейський центр профілактики та контролю захворювань (European Centre for Disease Prevention and Control — ECDC) дає уявлення про поточні події та змальовує неоднозначну картину.

Кілька насторожуючих фактів

В інфографіці, опублікованій ECDC, наведено наступні дані:

  • у Європі інфекції, спричинені бактеріями, стійкими до антибіотиків, чинять на здоров’я такий самий вплив, як ВІЛ/СНІД, туберкульоз та грип разом узяті (рис. 1);
  • за оцінками, щорічно в країнах ЄС, а також у Норвегії та Ісландії від таких інфекцій помирають 35 000 осіб. Як вдало порівнює ECDC, приблизно таку кількість людей вміщують 13 круїзних лайнерів;
  • понад 70% впливу на здоров’я інфекцій бактеріями з антимікробною резистентністю зумовлено інфекціями, пов’язаними з наданням медичної допомоги (рис. 2).
Рисунок 1. Тягар інфекцій (за кількістю років життя із поправкою на інвалідність (disability-adjusted life years — DALYs), спричинених бактеріями з антимікробною резистентністю, для здоров’я порівняно з іншими інфекційними захворюваннями
Рисунок 2. Приблизна частка інфекцій, пов’язаних з наданням медичної допомоги, загалом внаслідок антимікробної резистентності

У рамках узгоджених зусиль, спрямованих на вирішення цієї зростаючої проблеми охорони здоров’я, 13 червня 2023 р. ухвалено Рекомендацію Ради щодо посилення дій ЄС щодо боротьби зі стійкістю до антимікробних препаратів у рамках підходу «Єдине здоров’я» (One Health approach), із 5 цілями, яких потрібно досягти до 2030 р. Вони охоплюють зменшення загального споживання антибіотиків, уподобання щодо їх певних груп і зниження частоти інфекцій кровотоку, спричинених патогенами, які часто резистентні до кількох антибіотиків одночасно.

Директор ECDC Андреа Аммон (Andrea Ammon) зазначила: «Хоча в деяких областях відмічено повільний прогрес, останні дані свідчать, що антимікробна резистентність залишається серйозною проблемою в ЄС/Європейській економічній зоні. Щоб досягти цілей до 2030 р., необхідно докласти більше зусиль, спрямованих на зменшення непотрібного застосування антибіотиків, і покращити методи профілактики та контролю інфекцій.

Між тим ситуація з карбапенемостійкими інфекціями Klebsiella pneumoniae в ЄС продовжує погіршуватися. У період 2019–2022 рр. кількість випадків зараження крові цими бактеріями зросла майже на 50%, що суперечить меті скоротити кількість цих інфекцій на 5% до 2030 р. Це викликає занепокоєння, оскільки існує дуже мало ефективних методів лікування для пацієнтів із цими інфекціями».

Обнадійливо те, що відмічено помітне покращання у двох сферах: загальна частота інфекцій кровотоку, викликаних метицилінрезистентним Staphylococcus aureus (MRSA), знизилася на 12,2% у період 2019–2022 рр., що близько до цільового показника зниження на 15%. Подібним чином захворюваність інфекціями кровотоку Escherichia coli, стійкими до цефалоспоринів ІІІ покоління, знизилася на 16,8% за той самий період, що свідчить про те, що в ЄС уже досягнуто цільового показника скорочення на 10%. Ці зміни відображають позитивну тенденцію в боротьбі зі стійкістю до антимікробних препаратів у ЄС.

Загальне споживання антибіотиків людьми (сукупні сектори роздрібних аптек і лікарень) зменшилося на 2,5% у 2019–2022 рр., що вказує на повільний прогрес у досягненні мети скорочення на 20% до 2030 р. Однак після безпрецедентного скорочення у 2020 і 2021 р. споживання відновилося у 2022 р.

Лише 9 країн — членів ЄС досягли або перевищили ціль у 65% споживання антибіотиків із групи «доступні» згідно з класифікацією антибіотиків AWaRe ВООЗ, а загалом по ЄС цей показник становить 59,8%. Антибіотики цієї групи повинні бути першим вибором при поширених інфекціях, оскільки вони меншою мірою сприяють виникненню антимікробної резистентності. Потрібні постійні зусилля в цій сфері, щоб привести моделі споживання у відповідність з рекомендованою метою.

ECDC також наголошує на необхідності більш рішучих втручань для боротьби зі стійкістю до антимікробних препаратів у різних сферах, включаючи дослідження та інновації, спостереження за антимікробною резистентністю і споживанням антимікробних препаратів, а також реалізацію національних планів дій One Health. Досягнення цілей до 2030 р. є терміновою колективною відповідальністю, зазначає ECDC.

За матеріалами www.ecdc.europa.eu; health.ec.europa.eu

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті