Держлікслужба затвердила план перевірок на 2024 р. Але чи будуть вони?

03 Січня 2024 2:34 Поділитися

Наказом Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (далі — Держлікслужба) від 30.11.2023 р. № 1361 затверджено Річний план здійснення заходів державного нагляду (контролю) Держлікслужби на 2024 р.

План охоплює 586 суб’єктів господарювання, зокрема державні установи, комунальні та приватні підприємства, фізичні особи — підприємці.

Заходи державного нагляду і контролю включають:

  • контроль якості лікарських засобів;
  • перевірки у сфері виробництва препаратів, оптової та роздрібної торгівлі, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів);
  • перевірки дотримання вимог щодо діяльності з культивування рослин, розроблення, виробництва, виготовлення, зберігання, перевезення, придбання, реалізації (відпуску), ввезення на територію України, вивезення з території України, використання, знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.

Нагадаємо, що на початку повномасштабного військового вторгнення росії в Україну Уряд постановив припинити заходи державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану, ухваливши постанову КМУ від 13.03.2022 р. № 303.

Цією постановою Держлікслужбі заборонено здійснювати планові та позапланові перевірки, окрім випадків за наявності загрози, що чинить негативний вплив на права, законні інтереси, життя та здоров’я людини, на підставі рішення Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України. При цьому потрібно достатньо обґрунтувати необхідність проведення позапланового заходу та довести, що можливі порушення спричиняють негативний вплив на життя та здоров’я людини. За словами фахівців Держлікслужби, цим користуються деякі несумлінні суб’єкти господарювання, які порушують Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів).

В умовах встановленого мораторію на проведення планових перевірок фармацевтичної галузі Держлікслужба фактично обмежена у здійсненні контролюючих функцій щодо учасників аптечного сегменту. Наприкінці минулого року народний депутат Михайло Радуцький, голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування, під час зустрічі з представниками аптечних мереж наголосив на тому, що парламентарі ініціюватимуть відновлення перевірок суб’єктів з боку Держлікслужби та Державної служби України з питань праці.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті