Карипразин виявляє ефективність у лікуванні подвійного розладу

На 32-му Щорічному конгресі Європейської психіатричної асоціації (European Psychiatric Association — EPA), який проводився з 6 до 9 квітня в місті Будапешт (Угорщина), компанія Gedeon Richter представила оновлені результати досліджень антипсихотичного засобу карипразин . Було заявлено, що цей препарат може застосовуватися не лише для лікування ранньої та пізньої стадій шизофренії, але й бути потенційною терапією подвійного розладу, який об’єднує шизофренію та коморбідний розлад, пов’язаний із вживанням психоактивних речовин.

На конгресі EPA–2024 компанія Gedeon Richter представила декілька наукових доповідей. Зокрема, було надано докази того, що карипразин є ефективним препаратом у лікуванні пацієнтів із пізньою стадією шизо­френії (коли хвороба триває більше 15 років), та відмічено, що на ранній стадії хвороби (триває менше 5 років) він може запобігати рецидиву захворювання (ризик знижувався на 81%). У результаті проведеного 1-річного обсерваційного дослідження пацієнти повідомили про зменшення вираженості таких симптомів, як асоціальність та алогія, а лікарі — апатії та ангедонії. Загалом обидві групи повідомили про значне покращення стану і, що важливо, — більшість пацієнтів лікувалися карипразином у вигляді моно- або політерапії. Компанією Gedeon Richter також надано інформацію про терапевтичний потенціал застосування карипразину при великому депресивному розладі та коморбідному стані, пов’язаному із вживанням психоактивних речовин, та заявлено, що цей препарат є потенційним кандидатом для лікування подвійного розладу, оскільки він зменшує вираженість симптомів обох психіатричних порушень, які він включає.

Окрім презентації лікарського засобу карипразин, під час заходу було заслухано дві наукові лекції. Перша лекція на тему «Нові варіанти лікування подвійної шизофренії» включила обговорення часткових агоністів та агентів, спрямованих на D3-рецептори, в якості перспективного варіанта лікування для цієї популяції пацієнтів. У наступній лекції на тему «Шизофренія та лікування психіатричних супутніх захворювань» йшлося про афективні, тривожні розлади та розлади, пов’язані із вживанням психо­активних речовин, та потенційні терапевтичні підходи.

Під час конгресу експертами компанії Gedeon Richter також представлено новий трансдіагностичний інструмент для кількісної оцінки та візуалізації тяжкості симптомів та функціональної інвалідності пацієнтів з різними психіатричними захворюваннями та презентовано The Candid Book від компанії Gedeon Richter — видання для підтримки родин, які мають родичів із шизо­френією.

Про шизофренію та карипразин

Шизофренія — хронічний психічний розлад, який уражує 1% населення світу та характеризується як негативними розладами — апатією, аутизмом, дисоціацією психічної діяльності, так і позитивними — маренням, ілюзіями і галюцинаціями, афективними та депресивними симптомами. Попри те, що антипсихотичні препарати ефективні в лікуванні позитивних симптомів, управління негативними, когнітивними та афективними симптомами часто залишається складним завданням. Депресивні симптоми — загальне явище шизофренії, що визначає великий депресивний розлад та біполярний розлад, який має руйнівні наслідки для функціонування та якості життя пацієнтів, підвищуючи ризик госпіталізацій та суїциду.

Карипразин — оригінальний антипсихотичний препарат, розроблений угорською фармацевтичною компанією Gedeon Richter, що вже доступний споживачам у 64 країнах світу. Важливо те, що карипразин є власною розробкою Gedeon Richter, яка отримала схвалення Управління з контролю за харчовими продуктами та лікарськими засобами США (Food and Drug Administration — FDA) та Євро­пейського медичного агентства (European Medicines Agency — ЕМА) Європейського Союзу.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
за матеріалами, наданими компанією Gedeon Richter

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті