На запитання читачів відповідають співробітники адвокатської фірми «Паритет»

?

ЮРИДИЧНА КОНСУЛЬТАЦІЯ

— Підприємство на момент подання документів для отримання ліцензії в Держдепартаменті на роздрібну реалізацію лікарських засобів мало статус малого приватного підприємства (МПП). За той час, поки вирішувалося питання про видачу ліцензії, наше підприємство пройшло перереєстрацію, і МПП стало приватним підприємством. Чи потрібне в такому разі переоформлення ліцензії?

— Згідно зі ст. 16 закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» від 1 червня 2000 р. № 1775-III зміна найменування юридичної особи (якщо така зміна не пов’язана з реорганізацією юридичної особи) або прізвища, ім’я, по батькові фізичної особи — суб’єкта підприємницької діяльності — є підставою для переоформлення ліцензії.

Як очевидно із запитання, перереєстрація була проведена саме у зв’язку зі зміною найменування підприємства і не пов’язана з реорганізацією юридичної особи, оскільки організаційно-правова форма підприємства — приватне підприємство — залишилась попередня, а змінилась згідно з законом України «Про підприємства в Україні» лише належність підприємства до категорії малих підприємств.

Відповідно до цього ж Закону та наказу Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва, Міністерства охорони здоров’я України від 12 січня 2001 р. № 3/8 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами», у разі виникнення підстав для переоформлення ліцензії ліцензіат зобов’язаний протягом десяти робочих днів подати органу ліцензування заяву про переоформлення ліцензії разом із ліцензією, що підлягає переоформленню, та відповідними документами або їх нотаріально засвідченими копіями, які підтверджують зазначені зміни.

У разі переоформлення ліцензії орган ліцензування приймає рішення про визнання ліцензії, що була переоформлена, недійсною з внесенням відповідних змін до ліцензійного реєстру не пізніше наступного робочого дня. Строк дії переоформленої ліцензії не може перевищувати термін дії, зазначений в ліцензії, що переоформлялася. За переоформлення ліцензії справляється плата в розмірі п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Плата за переоформлення ліцензії зараховується до Державного бюджету України. Ліцензіат, який подав заяву та відповідні документи про переоформлення ліцензії, може провадити свою діяльність на підставі довідки про прийняття заяви про переоформлення ліцензії на провадження певного виду господарської діяльності, яка видається органом ліцензування у разі подання заяви про переоформлення ліцензії.

Звертаємо увагу на те, що не переоформлена в установлений строк ліцензія є недійсною.

Ігор Кітела,
адвокатська фірма «Паритет»

— Чи може отримати ліцензію на оптову торгівлю лікарськими засобами фізична особа — суб’єкт підприємницької діяльності?

— Види господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню, та порядок їх ліцензування визначено законом України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» від 1 червня 2000 р. № 1775-ІІІ (далі — Закон).

У статті 1 Закону наводиться визначення поняття «суб’єкт господарювання», яке вживається по тексту Закону відносно осіб, які мають право на отримання ліцензії.

Відповідно до зазначеної вище статті Закону суб’єкт господарювання — це зареєстрована в установленому законодавством порядку юридична особа незалежно від її організаційно-правової форми та форми власності, яка провадить господарську діяльність, крім органів державної влади та органів місцевого самоврядування, а також фізична особа — суб’єкт підприємницької діяльності.

Згідно зі статтею 2 Закону його дія поширюється на всі суб’єкти господарювання.

Враховуючи вищенаведене, фізична особа — суб’єкт підприємницької діяльності — оскільки вона є суб’єктом господарювання (відповідно до пункту 9 статті 9 Закону), має право отримати ліцензію на оптову торгівлю лікарськими засобами.

Наталія Делієва,
адвокатська фірма «Паритет»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті