Урядом затверджена державна програма «Онкологія»

Злоякісні новоутворення є однією з найнебезпечніших медико-біологічних і соціально-економічних проблем. Захворюваність і смертність внаслідок онкологічних захворювань постійно зростають у зв’язку з несприятливою екологічною ситуацією та значним старінням населення. Рак є причиною близько 15% усіх летальних випадків за їх кількістю поступається лише серцево-судинним захворюванням, 35% померлих від раку — особи працездатного віку.

Згідно з Постановою Кабінету Міністрів України № 392 від 29 березня 2002 р. затверджена «Державна програма «Онкологія» на 2002–2006 роки» (Програма), метою якої є підвищення ефективності загальнодержавних заходів щодо профілактики, раннього виявлення та лікування онкологічних захворювань, зниження смертності, зменшення первинної інвалідизації внаслідок захворювання на рак, створення умов для подовження та поліпшення якості життя хворих онкологічного профілю.

У 2000 р. в Україні зареєстровано 156 600 первинних онкологічних хворих. Згідно з прогнозними оцінками, до 2010 р. їх кількість становитиме 180 000, до 2020 р. — понад 200 000 осіб.

Нині вітчизняна онкологічна служба об’єднує спеціалізовані заклади різного рівня та функціонального призначення, в тому числі 46 онкологічних диспансерів, онкологічні відділення в багатопрофільних лікарнях. Загальна кількість ліжок для лікування хворих зі злоякісними новоутвореннями становить 12 218, забезпеченість — 75 ліжок на 1000 первинних хворих при потребі 123,3. У зв’язку з дефіцитом ліжкового фонду в онкологічних закладах близько 40% хворих лікується в загальнолікувальній мережі, де немає фахівців відповідної кваліфікації, не створено умов для проведення комплексної терапії з використанням хірургічного, променевого та хіміотерапевтичного компонентів.

Фінансові ресурси онкологічних закладів обмежені, що погіршує забезпечення цих хворих хіміотерапією. У зв’язку з цим у 2–3 рази скорочується тривалість життя хворих з онкопатологією, підвищується первинна інвалідизація.

Для координації роботи, пов’язаної з проведенням заходів, передбачених Програмою, та здійснення контролю за їх виконанням, МОЗ України створює Єдиний координаційний центр, на який покладається: планування обсягів придбання хіміотерапевтичних препаратів і медичного обладнання для онкологічних закладів; інформаційно-аналітичне забезпечення діяльності онкологічної служби; забезпечення взаємодії між виконавцями завдань Програми.

Згідно з Програмою передбачено ряд заходів, серед яких — запровадження скринінгових програм з метою раннього виявлення передпухлинних захворювань та злоякісних новоутворень зовнішньої локалізації. Визнано за необхідне забезпечення неухильного дотримання стандартів діагностики, лікування та реабілітації онкологічних хворих на всіх етапах надання онкологічної допомоги, а також періодичного (1 раз на 2 роки) перегляду галузевих стандартів. Для отримання достовірної інформації про поширеність злоякісних новоутворень і стан справ щодо надання онкологічної допомоги населенню Програмою передбачено завершення створення популяційного канцер-реєстру України.

За прогнозними даними, виконання Програми дасть змогу підвищити рівень профілактики та забезпечити проведення своєчасної діагностики; знизити первинну інвалідизацію та летальність онкологічних хворих, подовжити тривалість та поліпшити якість їх життя; зменшити соціально-економічні втрати суспільства у зв’язку з онкологічними захворюваннями.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті