Положення про реєстр осіб, що потребують інсулінотерапії знову винесено на обговорення

Положення про реєстр осіб, що потребують інсулінотерапії знову винесено на обговорення06.11.2015 р. на офіційному сайті МОЗ України для громадського обговорення оприлюднено проект наказу профільного міністерства, яким пропонується затвердити Положення про реєстр пацієнтів, що потребують інсулінотерапії (далі — Положення). Положення визначає порядок формування та ведення реєстру пацієнтів, що потребують інсулінотерапії (далі — Реєстр), а також використання відомостей цього Реєстру. Положенням передбачено, що держателем Реєстру буде МОЗ України, а його адміністратором — державне підприємство, що належатиме до сфери управління профільного міністерства та забезпечуватиме (організовуватиме) технічну підтримку програмного забезпечення Реєстру, обробку та аналіз, а також збереження та захист даних, що містяться в Реєстрі.

Реєстр являтиме собою електронну централізовану базу даних, що містить інформацію про користувачів та пацієнтів, а також про виписку рецептів та видачу за ними препаратів інсуліну. Користувачі Реєстру поділятимуться на 3 рівні:

  • користувач І рівня — лікар за спеціальністю «Терапія», «Ендокринологія», «Дитяча ендокринологія», «Загальна практика — сімейна медицина», який займає відповідну лікарську посаду в закладі охорони здоров’я державної або комунальної форми власності (далі — ЗОЗ), уповноважений на внесення інформації про пацієнтів до Реєстру та здійснення інших дій, визначених у цьому Положенні;
  • користувач ІІ рівня — особа, яка є штатним працівником МОЗ України, структурного підрозділу з питань охорони здоров’я обласної, Київської міської державної адміністрації, територіального інформаційно-аналітичного центру медичної статистики, уповноважена на перегляд та аналіз знеособлених відомостей, а також на здійснення інших дій, визначених у цьому Положенні;
  • користувач ІІІ рівня — аптечний заклад, який відповідно до законодавства може здійснювати відпуск лікарських засобів за рецептами;

Положенням визначено, що право на внесення, зміну та перегляд повної інформації про ідентифікованого пацієнта, включаючи інформацію щодо стану його здоров’я, а також на виписування пацієнтові рецептів, мають:

  • користувач І рівня, який відповідно до внутрішніх нормативних документів ЗОЗ безпосередньо обслуговує територію проживання (перебування) пацієнта (далі — основний лікар);
  • користувач І рівня, визначений основним лікарем, за погодженням з керівником ЗОЗ, для забезпечення заміщення своїх функцій (у разі перебування у відпустці, тимчасової непрацездатності тощо) та в інших випадках з метою надання хворому якісної медичної допомоги або на підставі письмової заяви пацієнта.

Нагадаємо, схожий проект документа було винесено на громадське обговорення у вересні 2015 р., яким також пропонувалося затвердити дане Положення. Однак на відміну від нього, проект документа, що було оприлюднено 06.11.2015 р., містить ряд відмінностей. Зокрема, він не містить положення, відповідно до якого під час призначення/позбавлення осіб статусу користувачів Реєстру з числа штатних співробітників ЗОЗ або відповідних державних органів, потрібно видавати відповідний наказ чи інший розпорядчий документ.

Також інформацію про користувача, яку надсилає до адміністратора Реєстру відповідний орган чи установа в якій призначеного такого користувача, доповнено такими відомостями:

  • номер робочого телефону;
  • номер мобільного телефону користувача (за згодою користувача).

У зв’язку з тим, що зазначення мобільного номеру можливе лише за його згодою, то у випадку, якщо не було надано такої згоди, користувач має отримати засоби ідентифікації (логін та пароль) особисто від адміністратора Реєстру. Ідентифікатором пацієнта в Реєстрі буде сукупність даних щодо його прізвища, імені, по батькові, числа, місяця та року народження. До Реєстру вноситиметься інформація щодо кожного проведеного огляду пацієнта.

Крім того, звертаємо увагу, що дане Положення мало бути затверджене до 01.08.2015 р., а сам Реєстр введено в дію до 01.09.2015 р., згідно з постановою КМУ від 05.03.2014 р. № 73 «Питання реалізації пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на препарати інсуліну».

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті