РРО для всіх аптек: тижневі підсумки протесту під Парламентом

Як раніше повідомляло наше видання, народні депутати прийняли Закон України від 23.11.2018 р. № 2628-VIII «Про внесення змін до Подат­кового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів». Відповідно до його положень з 1 січня фізичні особи — підприємці (ФОП), які здійснюють реалізацію лікарських засобів та медичних виробів, зобов’язані використовувати в своїй діяльності реєстратори розрахункових операцій (РРО). У зв’язку з відсутністю перехідного періоду та виникненням додаткового фінансового навантаження для підприємців 26 лютого під стінами Парламенту вони проводили пікет. Його організатором виступила Громадська організація «Всеукраїнське об’єднання «Миколаївська фармацевтична асоціація ФАРМРАДА» (далі — ГО «МОФАФР»).

Пікетувальники вимагали від парламентарів термінового розгляду та прийняття зареєстрованого народним депутатом Іриною Сисоєнко законопроекту «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення державної підтримки розвитку малого підприємництва на ринку роздрібної торгівлі лікарськими засобами» (реєстр. № 9495). Цим проектом пропонується повернути ФОП, які здійснюють реалізацію лікарських засобів та медичних виробів, до категорії підприємців, які в своїй діяльності не повинні застосовувати РРО.

Учасники акції впевнені, що прийняття закону № 2628 було помилкою, яка призведе до ліквідації малого бізнесу й монополізації аптечними мережами роздрібного ринку лікарських засобів. У зв’язку із цим постраждає доступність ліків для пацієнтів, особливо в селах. Оскільки ФОП — власники аптек у сільській місцевості стали на межі закриття. Тому що через низьку концентрацію населення там неможливо отримати прибуток, який дозволяє покрити витрати на придбання РРО та його утримання.

Також через відсутність перехідного періоду ФОП не встигли виконати вимоги щодо встановлення РРО й автоматично з січня 2019 р. стали порушниками податкового законодавства.

Викликає занепокоєння у пікетувальників і той факт, що процедура застосування РРО для них нова. Тому, навіть встановивши РРО, існує високий ризик того, що перші податкові перевірки встановлюватимуть факти порушень при їх застосуванні і на них накладатимуть штрафи.

Підтримати вимоги пікетувальників прийшли народні депутати Олег Мусій та Ірина Сисоєнко.

У своєму виступі Олег Мусій відмітив, що вже кілька років влада намагається знищити весь український фармацевтичний сектор. Зокрема, він повідомив, що влада спочатку запевнила українців, що ліки вітчизняного виробництва не такі якісні, як іноземного, тому потрібно закуповувати їх за кордоном. Однак при цьому поставки цих закуплених ліків відбуваються із затримкою в кілька років. Тепер же, за словами політика, влада «взялася» за роздрібну торгівлю ліків і, змовившись з аптечними мережами, вирішила витіснити ФОП з ринку. О. Мусій висловив сподівання, що разом вони зможуть відстояти інтереси малого бізнесу й зруйнувати монополію на фармацевтичному ринку.

Думку щодо монополізації ринку підтримала й Ірина Сисоєнко.

«Ми всі добре знаємо, що саме аптечні мережі мріють про те, щоб повністю знищити малий бізнес і тих суб’єктів підприємницької діяльності, аптечні заклади, які сьогодні ще функціонують. Тому ми маємо приводити наше законодавство у відповідність з європейськими стандартами, де немає аптечних мереж, де в одних руках 2, 4, 8 аптек. Коли аптечні заклади переходять у спадок від покоління до покоління серед родини фармацевтів. І це не є бізнесом, як у нашій державі, а в першу чергу медичним закладом. Адже в аптечних закладах не просто продають ліки, а створюють умови для збереження життя і здоров’я», — підкреслила народний депутат.

Вона додала, що головним комітетом з розгляду законопроекту № 9495 є Комітет Верховної Ради України з питань податкової та митної політики. Тому лише після розгляду проекту цим Комітетом його можна буде виносити в сесійну залу Парламенту.

У стінах Верховної Ради І. Сисоєнко разом з представниками пікетувальників провела брифінг, присвяченій цій темі.

Під час нього Олена Пруднікова, голова ГО «МОФАФР», звернулася до голів фракцій з проханням демонополізувати ринок лікарських засобів шляхом прийняття законопроекту № 8591.

Після брифінгу пікетувальники вирушили на засідання Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, під час якого за пропозицією І. Сисоєнко в порядок денний засідання було внесено законопроект № 8591. Його розглядали майже наприкінці засідання, більшу частину якого члени Комітету витратили на обговорення законопроектів «Про внесення змін до Закону України «Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині» № 9461 та № 9461-1. Детальніше про розгляд цих проектів документів можна дізнатися на шпальтах «Українського медичного часопису».

Тому члени Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я майже без обговорення підтримали законопроект № 8591, зазначивши, що в сесійній залі кожен парламентар зможе сам вирішити — підтримувати цей проект, чи ні.

Крім законопроекту № 8591, Комітет Верховної Ради України з питань охорони здоров’я розглядав і проекти законів України «Про лікарське самоврядування» (реєстр. № 8250), «Про професійне самоврядування медичних професій в Україні» (реєстр. № 8250-1) та «Про основи професійного самоврядування у сфері охорони здоров’я» (реєстр. № 8250-2).

Законопроект № 8250 стосується виключно організації самоврядування лікарів, а законопроекти № 8250-1 та № 8250-2 — самоврядування як медичних, так і фармацевтичних працівників.

Відповідно до їх положень пропонується, щоб допуск до професійної діяльності здійснювався після отримання відповідного рішення самоврядної організації.

У зв’язку із цим передбачається запровадження реєстру медичних професій. Відповідно до законопроекту № 8250-1 його веденням займатимуться палати медичних професій, а згідно із законопроектом № 8250-2 — професійні палати (далі — палати), які створюватимуться за галузевою ознакою у сфері охорони здоров’я.

Повноваження палат в обох проектах документів дещо збігаються. Так, ці самоврядні організації займатимуться представленням інтересів своїх учасників у державних та місцевих органах влади; забезпечуватимуть безперервну післядипломну освіту; братимуть участь у визначенні та затвердженні порядку розрахунку вартості медичних послуг, які надаються відповідно до державних гарантій, тощо.

Діяльність цих палат пропонується фінансувати за рахунок платежів, які сплачуватимуть представники медичних та фармацевтичних професій. Тарифи встановлюватимуться на Конференції суб’єктів професійної діяльності (далі — Конференція), яка стане вищим керівним органом самоврядних організацій.

Допуском до професійної діяльності членів самоврядних організацій безпосередньо займатиметься вища кваліфікаційно-дисциплінарна комісія, склад якої обиратиметься конференцією строком на 2 роки.

За результатами голосування члени профільного комітету ухвалили рішення рекомендувати Парламенту за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу законопроект № 8250, а інші — відхилити.

Як стало відомо нашому виданню, 27 лютого відбулося засідання робочої групи при Комітеті Верховної Ради України з питань податкової та митної політики, на якому обговорювався законопроект № 9495. У засіданні взяли участь представники аптечних мереж, громадської спілки «Аптечна професійна асоціація України», ГО «МОФАФР». Очолювала робочу група Ніна Южаніна, голова цього Комітету.

Під час обговорення Ніна Южаніна повідомила, що Уряд має намір фіскалізувати усі види діяльності, які того потребують. Тому про відміну зобов’язання аптекам використовувати в своїй діяльності РРО не може бути й мови. Стосовно ж необхідності запровадження перехідного періоду вона зауважила, що такий період може встановити Кабінет Міністрів України.

Тому з огляду на таку риторику голови Комітету, який визнано основним при розгляді законопроекту № 9495, ФОП — власникам аптек варто не сподіватися на прийняття цього проекту, а почати встановлювати РРО.

Євген Прохоренко,
фото Сергія Бека
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Скептик 01.03.2019 3:37
«Ми всі добре знаємо, що саме аптечні мережі мріють про те, щоб повністю знищити малий бізнес і тих суб’єктів підприємницької діяльності, аптечні заклади, які сьогодні ще функціонують. Тому ми маємо приводити наше законодавство у відповідність з європейськими стандартами, де немає аптечних мереж, де в одних руках 2, 4, 8 аптек. Коли аптечні заклади переходять у спадок від покоління до покоління серед родини фармацевтів. І це не є бізнесом, як у нашій державі, а в першу чергу медичним закладом. Адже в аптечних закладах не просто продають ліки, а створюють умови для збереження життя і здоров’я», — підкреслила народний депутат. Разберём детально. «Ми всі добре знаємо...», — фраза, которой начинаются все пропагандистские, популистские или фейковые месседжи. «саме аптечні мережі мріють про те, щоб повністю знищити малий бізнес і тих суб’єктів підприємницької діяльності, аптечні заклади, які сьогодні ще функціонують», — всегда считал, что руководители мечтают о доходах, а не войне с конкурентами. «Тому ми маємо приводити наше законодавство у відповідність з європейськими стандартами» - согласен на все 100%. Где в Европе можно купить лекарство без чека, а в последнее время без наличия индивидуального кода GS1, который считывается сканером? «відповідність з європейськими стандартами, де немає аптечних мереж, де в одних руках 2, 4, 8 аптек. », — откровенная ложь или некомпетентность народного депутата. Пусть выберет сама. «Коли аптечні заклади переходять у спадок від покоління до покоління серед родини фармацевтів. І це не є бізнесом, як у нашій державі, а в першу чергу медичним закладом. Адже в аптечних закладах не просто продають ліки, а створюють умови для збереження життя і здоров’я» - откровенная чушь. Попробуйте доказать АМКУ, что аптечный бизнес - это не бизнес. Если получится, тогда делайте такие провокационные заявления.
Ігор 01.03.2019 6:25
Правильно РРО для всіх аптек! І для всіх аптек МАРЕКЕТИНГОВІ УГОДИ!!!)))) А тоді вже, як коментує "Скептик", не хай АМКУ скаже чи є аптека в селі чи аптечна мережа, н-ної кількості аптек бізнесом...Ага, і стосовно Європи.! Чому крім чека,індивідуального коду, там треба ще рецепт на рецептурний лікарський засіб? А унаших аптеках, будь яких, ні? Читайте ліцензійні умовим "Скептику!.Будете знати ,що аптека то заклад охорони здоров"я а не просто мереживний бізнес!!!
Таня 01.03.2019 7:29
Чи планує Кабмін встановити перехідний період чи це лише пусті розмови?
Алексей 03.03.2019 11:25
Зроблено все для знищення ФОП , навідь поставщики товару (аптечні склади) знаходяться в змові з мереживими аптеками і невідпускають товар по зниженим цінам. Так вся знижка від обороту але хіба вже на ФОПах можна розбагатіти . БАДМ наприклад відповів що зараз з до ФОПів особливі ставлення , в гіршу сторону, просили знижку так і недали...
Скептик 04.03.2019 9:18
Пане, Ігорю, все вірно. РРО у всі аптеки. На ринку не повинно бути виключень та особливих умов, це створює бажання одурити інших і вважати себе найрозумнішим. Що стосується рецептів і правил відпуску, теж згоден. Але це питання до лікарів і тих самих ФОП. Чи в багатьох аптеках ВИМАГАЮТЬ рецепт від пацієнтів? Ваш коментар занадто емоційний. Ви прагнете застою у час стрімкого розвитку. Якщо Ви з Києва, то нагадаю аналогічний приклад, коли оператори ринку намагались залишити правила роботи незмінними. Так само опиралися служби таксі появі високотехнологічних Uber та Уклон. Здогадуєтесь хто переміг?
Руслан 04.03.2019 4:52
Если следовать логике Скептика то в Украину нужно что бы зашли "високотехнологічні" аптечные - сети гиганты с Америки и тогда будет аналогичная ситуация с "национальными аптечными сетями Украины" как с операторами рынку такси.)))))))
Скептик 04.03.2019 5:43
Руслан, моя логіка проста. Не треба скиглити, треба робити. В протилежному випадку в Україні з'являться інтернет аптеки (що вже дозволені в США та Європі) до сервісу і ступеню систем якості яких вітчизняні ФОП ніколи не підтягнуться. Адже РРО - для ФОПів це непереборна перешкода :)
Руслан 07.03.2019 6:11
Добрый день, товарищ Скептик Как Вы Вы видите разницу между озвучиванием мысли и нытьем. И я не ФОП.))
Руслан 07.03.2019 6:14
А если не ошибаюсь то интернет-аптеки работают но только вне правового поля (через прокладки ОПГ)

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті