МОЗ оприлюднило проєкт вимог до заяв про харчову цінність та користь для здоров’я

19 Грудня 2019 11:56 Поділитися

Міністерство охорони здоров’я України (МОЗ) 16 грудня 2019 р. оприлюднило для громадського обговорення проєкт наказу, яким пропонується затвердити Вимоги до тверджень про поживну цінність харчових продуктів та тверджень про користь для здоров’я харчових продуктів (далі — вимоги).

Даний проєкт розроблено з метою гармонізації законодавства України з Регламентом Комісії (ЄС) від 20.12.2006 р. № 1924/2006 щодо заяв про харчову цінність та користь для здоров’я, що зазначаються на харчових продуктах. Передбачається, що вимоги застосовуватимуться до тверджень про поживну цінність та користь для здоров’я, що використовуються в маркуванні, представленні або рекламі та призначені для кінцевого споживача харчових продуктів, які виробляються в Україні, перебувають в обігу, ввозяться (пересилаються) на митну територію України.

Окрім цього, вони застосовуватимуться й до дієтичних добавок та дитячого харчування в частинах, що не суперечать положенням таких наказів МОЗ:

  • від 19 грудня 2013 р. № 1114 «Про затвердження Гігієнічних вимог до дієтичних добавок»;
  • від 6 серпня 2013 р. № 696 «Про затвердження Гігієнічних вимог до продуктів дитячого харчування, параметрів безпечності та окремих показників їх якості».

Серед вимог, які застосовуватимуться до тверджень про поживну цінність та користь для здоров’я, визначено 3 окремих розділи:

  • вимоги до тверджень про поживну цінність;
  • вимоги до тверджень про користь для здоров’я;
  • вимоги до тверджень про зниження ризику захворювань та тверджень, які стосуються розвитку і здоров’я дітей.

Також проєктом визначаються загальні вимоги до тверджень про поживну цінність та про користь для здоров’я, які включають 5 заборон, зокрема, щодо використання неправдивих, неоднозначних або таких, що вводять в оману споживача, тверджень, також таких, що спричиняють сумніви стосовно безпеки або поживних властивостей інших продуктів, які заохочують до надмірного споживання та ін.

Проєктом пропонується затвердити умови, за дотримання яких дозволяється використання тверджень про поживну цінність та користь для здоров’я. Однак при цьому окремою нормою зазначено, що їх використання допускається лише у разі, якщо можна очікувати, що споживач може зрозуміти корисний вплив, про який ідеться у твердженні. Крім того, зазначені твердження мають застосовуватися відповідно до інструкцій виробника, а оператор ринку, який їх використовує, повинен мати докази відповідності харчового продукту умовам використання такого твердження, наприклад:

  • результати лабораторних досліджень (випробувань), проведених в акредитованих лабораторіях;
  • розрахунки кількості вмісту інгредієнтів/окремих речовин у харчовому продукті, призначеному для кінцевого споживача, відповідно до кількості інгредієнтів, що використовувалися під час його виробництва;
  • інші докази.

Стосовно тверджень про користь для здоров’я проєктом передбачено дозвіл на їх використання лише в разі, якщо в маркуванні та/або в інших супровідних документах та матеріалах, та/або рекламі, міститься чітко визначена інформація, серед якої:

  • застереження для осіб, яким слід уникати вживання харчового продукту в їжу;
  • попередження для харчових продуктів, які можуть становити небезпеку для здоров’я в разі споживання в надлишкових кількостях та інша визначена інформація.

При цьому твердження про рекомендації або схвалення медичними асоціаціями, асоціаціями дієтологів та інших організацій, що мають на меті покращення здоров’я людей, можуть застосовуватися лише за наявності науково обґрунтованих доказів.

Зауваження та пропозиції до проєкту приймаються МОЗ протягом місяця з дня оприлюднення (до 16.01.2020 р.) у письмовому вигляді на адресу: 01601, м. Київ, вул. Грушевського, 7, а також в електронному вигляді на адресу: [email protected], тел.: 253‑01-00, Тетяна Володимирівна Скапа.

У разі прийняття проєкту набуття чинності відбудеться з дня його офіційного опублікування. Однак для харчових продуктів, які відповідали вимогам законодавства, що діяли до набрання чинності наказом, та не відповідатимуть новим вимогам, дозволятиметься ввозити в Україну для виробництва та введення в обіг протягом 3 років, до настання кінцевої дати споживання, закінчення строку придатності, мінімального терміну придатності, дати «вжити до».

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті