Боротьба з COVID-19: 5 причин не втрачати надію на перемогу

24 Березня 2020 11:00 Поділитися

Число загиблих від COVID-19 зростає, як і загальна кількість випадків інфікування. У контексті цієї глобальної пандемії, яка супроводжується великою кількістю негативної інформації, відчуття пригніченості є природною реакцією. Однак важливо розуміти, що дослідники старанно працюють над вирішенням цієї проблеми, намагаючись розробити методи лікування і профілактики нового коронавірусу. У даній публікації ми розглянемо деякі з останніх результатів, які отримали вчені в ході своїх досліджень.

Заходи з інфекційного контролю працюють

Дослідники з Гонконгу оцінили, який вплив мав спалах COVID-19 на роботу 43 державних лікарень. Результати цього дослідження виявилися обнадійливими.

У перші 6 тиж після початку спалаху 413 працівників охорони здоров’я взаємодіяли з 42 хворими на COVID-19. Через впровадження передових методів боротьби з інфекцією жоден з медичних працівників не заразився вірусом протягом періоду дослідження.

Доктор Вінсент К.С. Чен (Vincent C.C. Cheng) з відділення мікробіології в Лікарні королеви Марії (Queen Mary Hospital) в Гонконгу та його колеги дійшли наступного висновку:

«Належні заходи з контролю інфекцій у лікарні можуть запобігти передачі COVID-19. Дані заходи включають дотримання правил гігієни рук, носіння хірургічних масок в лікарні й належне використання засобів індивідуального захисту при догляді за хворими».

Формування імунітету

Дослідження за участю 4 макак-резус показало, що первинне зараження SARS-CoV-2 (вірус, що викликає COVID-19) може захистити людей від подальшого інфікування цим самим вірусом.

У ході дослідження вчені повторно заразили вірусом 2 з 4 мавп через 28 днів після початкового зараження. У цілому «96 мазків дали негативний результат після повторного впливу SARS-CoV-2».

Мартін Бахманн (Martin Bachmann), професор вакцинології в Інституті Дженнера в Оксфордському університеті (Oxford University’s Jenner Institute), Великобританія, зазначив:

«Я можу сказати, що якщо людина дійсно перехворіла на SARS-CoV-2, то до цієї інфекції у неї формується імунна відповідь. Я буду дійсно здивований, якщо хтось із пацієнтів, які видужали, знову заразиться на SARS-CoV-2».

Вакцина проходить випробування

Наразі проводиться дослідження потенційної вакцини проти SARS-CoV-2. Тестування вперше проводиться на людях. Профінансовано це дослідження Національними інститутами здоров’я (National Institutes of Health), США. Роботи проходять у Вашингтонському науково-дослідному інституті здоров’я Kaiser Permanente (Kaiser Permanente Washington Health Research Institute) у Сіетлі.

У дослідженні беруть участь 45 здорових добровольців. Чиновники попереджають, що може минути 12–18 міс, перш ніж дана вакцина зможе надійти в продаж, і пояснюють, що головна мета поточного дослідження — переконатися у відсутності серйозних побічних ефектів вакцини.

Важливо відзначити, що на сьогодні існує близько 40 дослідницьких проєктів з розробки вакцини проти SARS-CoV-2. При цьому створюється глобальний пул сил, щоб отримати ліки і вакцини проти нового захворювання на коронавірус якомога швидше. Кілька фармацевтичних компаній заявили, що вони можуть ліцензувати свої виробничі підрозділи, щоб раніше випустити якомога більшу кількість доз.

Старий метод лікування може стати в нагоді

Для лікування COVID-19 лікарі можуть використовувати старий метод «пасивної терапії антитілами», передбачає дослідження, представлене у виданні «The Journal of Clinical Investigation».

Вчені стверджують наступне: «Впровадження цього варіанту терапії не потребує додаткових досліджень або розробок, так як цей метод існує з 1930-х років».

Суть методу полягає у тому, що лікарі збирають кров у людини, яка одужала після інфекції. Далі отриманий матеріал обробляють з метою відокремити сироватку — частину крові, яка містить антитіла.

Насамкінець мета полягає в тому, щоб ввести особі з поточною інфекцією (або людині, яка більш вразлива) антитіла від пацієнта, який тільки що перехворів на подібну інфекцію. Такий підхід може допомогти або запобігти хворобі, або допомогти в боротьбі з нею.

У своїй роботі вчені стверджують, що пасивна терапія антитілами може допомогти запобігти інфекції SARS-CoV-2 в осіб, яким загрожує найвищий ризик зараження, і допомогти в лікуванні існуючих випадків інфікування.

Дослідники пояснюють, що при співробітництві людей, які одужали від COVID-19, цей підхід може бути реалізованим.

Імунна система людини долає вірус

Нове тематичне дослідження, опубліковане в журналі «Nature Medicine», документує випадок пацієнтки з COVID-19, яка одужала від цього захворювання протягом кількох днів.

Пацієнткою була 47-річна жінка, яка заразилася вірусом в Ухані, Китай. Дослідники вивчили аналізи пацієнтки, намагаючись зрозуміти, який механізм лежав у процесі її одужання.

У своєму дослідженні дослідники проаналізували 4 зразки крові, які медичні працівники збирали у пацієнтки на 7-й, 8-й, 9-й і 20-й день після появи симптомів.

Професор Кетрін Кедзерска (Katherine Kedzierska), завідувач лабораторії людських Т-клітин у Департаменті мікробіології й імунології Інституту Догерті в Мельбурні (Department of Microbiology and Immunology at the Doherty Institute in Melbourne), Австралія, і її колеги виявили, що на 7–9-й день після появи симптомів у зразках крові жінки спостерігався підвищений рівень імуноглобуліну G, який є найбільш поширеним типом антитіл, що спрямовані на боротьбу з вірусом.

Також на 7–9-й день після появи симптомів у зразках крові пацієнтки було виявлено велику кількість спеціалізованих допоміжних Т-клітин, Т-кілерів і В-клітин. Це свідчить про те, що організм пацієнтки ефективно використовував безліч різних «видів зброї» проти нового вірусу, що й призвело до одужання хворої.

За матеріалами www.medicalnewstoday.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті