Податкова реформа: ДПС роз’яснює зміни в частині податку на додану вартість

26 Червня 2020 5:08 Поділитися

24 червня Державна податкова служба України оприлюднила інформаційний лист № 13, який присвячено положенням Закону України від 16.01.2020 р. № 466-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» (далі — Закон № 466), в частині податку на додану вартість та акцизного податку, які набули чинності 23.05.2020 р. Лист носить інформаційний характер та не є індивідуальною податковою консультацією, тому в ДПС підкреслюють, що кожен платник податку може звернутися до ДПС з наведенням фактичних обставин операцій та наданням відповідних матеріалів для отримання індивідуальної податкової консультації.

РЕЄСТРАЦІЯ ПЛАТНИКОМ ПДВ

В ДПС звертають увагу, що Законом № 466 скорочено строк подачі заяви про добровільну реєстрацію: заяви, яка вже подається за 10 календарних днів до початку податкового періоду замість 20, як було до 23 травня 2020 р.

Відповідно до п. 183.7 ст. 183 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) заява про реєстрацію особи як платника податку подається до контролюючого органу виключно засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги». Разом з тим суб’єкти господарювання (новостворені) можуть заявити про своє бажання добровільно зареєструватися як платники податку під час державної реєстрації створення юридичної особи або державної реєстрації фізичної особи – підприємця. Тоді, відповідна заява або відомості передаються до контролюючих органів у порядку, встановленому Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань».

В реєстраційній заяві зазначаються підстави для реєстрації особи як платника податку.

Щодо таких заяв або відомостей перебіг триденного строку їх розгляду контролюючими органами розпочинається з дати їх надходження до контролюючого органу, правила, порядок та строки розгляду є такими самими, як і для реєстраційних заяв, поданих до контролюючого органу безпосередньо.

Перереєстрація у зв’язку із зміною найменування (крім перетворення) прізвища, імені та по батькові платника податку, який включений до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, здійснюється контролюючим органом без подання заяви платником податку на підставі відомостей з цього Єдиного державного реєстру, тобто без подання заяви платником ПДВ.

Перереєстрація, яка здійснюється у зв’язку з перетворенням, проводиться на підставі заяви платника ПДВ. Якщо такий платник, утворений шляхом перетворення, не подав у встановлений строк заяви для перереєстрації, його реєстрація платником ПДВ анулюється.

ПЕРІОДИЧНІСТЬ ПОДАННЯ ЗВІТНОСТІ

Законом № 466 скасовується квартальний звітний період, який застосовувався платниками єдиного податку. Натомість, запроваджується єдиний для всіх категорій платників звітний період – місяць.

Останнім квартальним звітним періодом визначено ІІ-й квартал 2020 року (останній день подання такої звітності – 10 серпня 2020 р).

Починаючи з 1 липня 2020 року всі без виключення платники податку, в тому числі і ті, що перебувають на спрощеній системі оподаткування, будуть подавати податкову декларацію щомісячно.

При цьому, від’ємне значення різниці між податковими зобов’язаннями та податковим кредитом, обчислене платниками податку в податкових деклараціях з ПДВ за ІІ-й квартал 2020 року, переноситься до декларацій за липень 2020 року, кінцевий термін подання якої – 20 серпня 2020 року.

За матеріалами www.tax.gov.ua,

фото https://www.facebook.com/TaxUkraine/

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті