Збільшення фінансування для екстреної медичної допомоги та ініціювання змін до GMP — результати брифінгу

28 Липня 2020 12:12 Поділитися

Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов під час онлайн-брифінгу, який відбувся 28 липня, повідомив, що за минулу добу зареєстровано 919 нових випадків COVID-19, при цьому одужало за добу 622 пацієнти. Загалом за весь час пандемії в Україні захворіло 66 575 людей, а одужало 36 744 пацієнти. За попередню добу здійснено 26 126 тестувань, із них 12 655 — методом полімеразної ланцюгової реакції ПЛР та 13 471 дослідження методом імуноферментного аналізу.

У розрізі регіонів найбільшу кількість зареєстрованих випадків за добу зафіксовано у Львівській (147), Івано-Франківській (103), Рівненській областях (83) та у м. Київ (110).

Міністр також нагадав про те, що Урядом було прийнято рішення про збільшення фінансування екстреної медичної допомоги на 40% уже цього року. Відповідно, таке фінансування розпочнеться 1 серпня. Окрім підвищення заробітної плати працівникам екстреної медичної допомоги, з 1 вересня буде підвищено виплати й іншим медичним працівникам.

М. Степанов зауважив, що оновлення потребує й автопарк екстреної допомоги. У країні 1807 автомобілів швидкої допомоги, яким більше 10 років або які знаходяться на балансі, але не використовуються. Тому цього року МОЗ планує здійснити закупівлю близько 380–400 машин екстреної медичної допомоги, які буде розподілено регіонами відповідно до потреби.

Відповідаючи на питання, міністр зазначив, що було прийнято нову постанову про встановлення карантину до 31 серпня. Відповідно, встановлено 4 зони: «зелену», «жовту», «помаранчеву» та «червону». У «зеленій» та «жовтій» зонах з 1 серпня буде дозволено роботу дитячих оздоровчих таборів, а в регіонах, які перебувають у «помаранчевій» та «червоній», це заборонено.

Продовжив брифінг заступник міністра з питань європейської інтеграції Ігор Іващенко. Відтак, МОЗ ініціювало внесення змін до порядку підтвердження відповідності умов виробництва лікарських засобів вимогам належної виробничої практики (Good Manufacturing Practice — GMP). Мова йде про сертифікацію виробництва, тобто про видачу сертифікатів GMP.

Змінами передбачатиметься, що Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (Держлікслужба) матиме право видавати сертифікати відповідності вимогам GMP на основі проведення дистанційного оцінювання виробників лікарських засобів, оскільки в умовах карантину проведення інспектування фізично є практично неможливим.

Підставами для проведення дистанційного оцінювання буде визначення Україною або країною виробником надзвичайного, воєнного стану, а також офіційного визнання Всесвітньою організацією охорони здоров’я хвороби пандемією та надзвичайною ситуацією у сфері охорони здоров’я.

Також заступник міністра зауважив, що на даний момент Держлікслужба має можливість видавати сертифікати GMP, застосовуючи лише механізм документованого опитування виробника.

Окрім того, ініційовані зміни передбачають застосування ще одного механізму роботи з виробниками лікарських засобів, а саме: визнання Україною офіційних документів щодо відповідності виробництва лікарських засобів вимогам GMP, які видані уповноваженими органами країн ЄС, Великої Британії, а також країн що мають угоду про взаємне визнання між ЄС та Україною.

Ще одними змінами, про які розповів І. Іващенко, є зміни до порядку забезпечення закладів охорони здоров’я лікарськими засобами, а саме: забезпечення вакцинами проти грипу. На даний момент вакцина проти грипу не включена до переліку основних лікарських засобів, які заклад охорони здоров’я повинен закуповувати в першу чергу.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*