Психологічні наслідки пандемії COVID-19: на які ризики вказують вчені у Великобританії?

07 Серпня 2020 5:13 Поділитися

Нове дослідження продемонструвало, що пандемія COVID-19 призвела до значного збільшення кількості проблем із психічним здоров’ям у населення ​​Великобританії.

Дослідження свідчить, що у жителів Великобританії за період ізоляції значно збільшилася кількість проблем із психічним здоров’ям. Крім того, дослідники підкреслюють особливий вплив пандемії на людей, яких уряд Великобританії визначив як вразливих.

Результати дослідження, опубліковані в журналі «American Psychologist», може допомогти в розробці майбутніх стратегій, спрямованих на боротьбу з психологічними наслідками пандемії COVID-19.

Психічне здоров’я під час ізоляції

COVID-19 руйнівно позначився на фізичному здоров’ї людей. У всьому світі померли сотні тисяч осіб і багато людей відчували стійкі симптоми захворювання після виписки з лікарні.

Однак пандемія викликає серйозні проблеми не тільки у сфері фізичного здоров’я. Вона значною мірою позначається і на психічному стані людей.

Під час попереднього дослідження вчені зібрали відгуки населення Великобританії про виникнення у них проблем психічного здоров’я, пов’язаних із поточною пандемією.

Команда прийшла до висновку, що значні негативні наслідки пандемії є передбачуваною відповіддю на різного роду блокування, введені урядами в усьому світі.

Подальші дослідження, проведені в Китаї, продемонстрували, що 25% людей відчували психічні розлади протягом першого місяця спалаху COVID-19.

Глобальна пандемія — очевидно тривожна подія, на яку люди можуть реагувати абсолютно по-різному. У новому дослідженні автори хотіли визначити загальний рівень психологічного стресу, який люди відчули під час карантину у Великобританії.

Дослідники також окремо розглянули людей, яких уряд Великобританії класифікував як вразливих до COVID-19. Ця група включає осіб із супутніми хронічними захворюваннями, літніх людей віком 70 років і старше, пацієнтів із ослабленою імунною системою і вагітних.

«Пандемія COVID-19 викликала глобальну невизначеність, яка має прямий згубний вплив на дуже багатьох людей у ​​Великобританії і в усьому світі. Люди не були впевнені, коли вони знову побачать родичів. Стабільність їх роботи була під загрозою. При цьому існує підвищена загроза для здоров’я багатьох людей, а керівництво уряду постійно змінюється, що викликає велику невизначеність і занепокоєння. Наше дослідження було зосереджено на тому, як деякі люди з усіх сил намагалися витримати ці невизначеності й адаптуватися до них», — зазначає провідний автор дослідження, доктор Ханна Ретті (Hannah Rettie) із Університету Бата (University of Bath), Великобританія.

Понад 800 учасників

За допомогою соціальних мереж та інших онлайн-каналів вчені залучили до участі в дослідженні 842 особи. Учасники відповідали на питання протягом 10-денного періоду в квітні 2020 р. після того, як у Великобританії було введено національний карантин.

80% респондентів становили жінки (середній вік — 38 років).

Проаналізувавши зібрані дані, автори виявили, що майже 25% респондентів відчули значну тривогу і депресію під час ізоляції.

У цілому в 37,5% респондентів відмічали клінічні показники загальної тривожності, депресії або тривоги.

Тривога з приводу здоров’я — страх розвитку серйозного захворювання, незважаючи на запевнення медичних фахівців, — була клінічно визнана майже у 15% респондентів.

Тривога з приводу здоров’я серед уразливих груп була приблизно вдвічі вищою, ніж серед населення в цілому. Також у вразливих людей частіше відмічали депресію.

Автори виявили, що ключовими факторами погіршення психічного здоров’я є «нетерпимість людини до невизначеності» і те, як вона справляється з цією нетерпимістю.

Стратегії виживання, які експерти вважають марними, такі як заперечення, самозвинувачення і вживання психоактивних речовин, як правило, чинять негативний вплив на психічне здоров’я людини.

Психологічні ресурси

Підводячи підсумки своєї роботи, автори пропонують зосередити психологічні ресурси на тому, щоб допомогти людям навчитися використовувати стратегії виживання, які, як правило, сприяють зміцненню психічного здоров’я.

Дослідники також пропонують уряду забезпечити надання вразливим групам населення адекватних психіатричних послуг. Адже ці люди відчувають більш високий рівень стресу і, ймовірно, найдовше перебувають на карантині.

Занепокоєння — зрозуміла відповідь на нинішню пандемію. Однак, якщо тривога стає серйозною, це може мати тяжкі несприятливі наслідки для повсякденного життя людини.

«Хоча це дослідження демонструє важливі відомості про те, наскільки поширеною була тривога під час ізоляції, важливо підкреслити, що тривога є нормальною реакцією на ненормальну ситуацію, таку як пандемія. Так, корисно мобілізувати запобіжні заходи: миття рук і соціальне дистанціювання. Проте у багатьох людей занепокоєння досягає високого рівня і може підтримуватися, незважаючи на ослаблення обмежень. Дуже важливо, щоб ми забезпечували надання послуг для полегшення цього стану, який, імовірно, триватиме, особливо з урахуванням поточних очікувань другої хвилі. Необхідні подальші довгострокові дослідження, щоб встановити, як дана тенденція може змінитися з часом», — підкреслив головний автор дослідження доктор Джо Деніелс (Jo Daniels).

За матеріалами medicalnewstoday.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті