На сьогодні неукомплектованими залишаються близько 5 тис. лікарських посад — Максим Степанов

17 Серпня 2020 10:51 Поділитися

17 серпня під час брифінгу щодо поточної ситуації з поширенням коронавірусної хвороби COVID-19 в Україні Максим Степанов, міністр охорони здоров’я України, повідомив, що за минулу добу зареєстровано 1464 нові випадки інфікування, з них 78 дітей та 69 медичних працівників. Госпіталізовано 213 осіб, зафіксовано 19 летальних випадків, одужали 342 особи.

За добу здійснено 14 062 досліджень, з яких 10 700 — методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) та 3362 — методом імуноферментного аналізу (ІФА).

У розрізі регіонів найбільше нових випадків інфікування зареєстровано в Рівненській (178), Чернівецькій (165), Івано-Франківській (164), Львівській (128) областях та Києві (104).

За весь час пандемії в Україні захворіли 92 820 осіб, з них 6374 дитини та 9753 медичних працівники. Загалом одужали 48 164 особи, а летальних випадків — 2089.

Також М. Степанов повідомив, що найближчим часом на сайті МОЗ буде оприлюднена інфографіка з динамікою поширення захворюваності COVID-19 за період з початку появи захворювання на території України і до сьогодні.

Зокрема, згідно з цими даними на початку квітня кількість досліджень методом ПЛР за тиждень становила 5–6 тис., на середину травня — 58 тис., а за минулий тиждень — 120 тис. Також якщо на середину травня кількість госпіталізованих осіб за тиждень налічувала 742 особи, то за минулий тиждень цей показник — 1991 особа. Тобто кількість госпіталізованих осіб збільшилася майже втричі.

Він закликав громадян не нехтувати протиепідемічними правилами та берегти своє здоров’я.

Окрім цього, М. Степанов зупинився на питанні медичної освіти в Україні. Він зазначив, що в Україні діють 17 закладів освіти, які підпорядковані МОЗ, з них 14 університетів та 3 академії післядипломної освіти. Загальна кількість студентів, які навчаються в цих університетах, — 52 303 студенти. Загальна кількість інтернів — 13 358 осіб. Кількість лікарів, які на сьогодні підвищують свою кваліфікацію, — 58 491 особа.

Однак за результатами вступної кампанії 2019 р. заклади вищої освіти не виконали план прийому на навчання майже на 1000 місць, і на сьогодні неукомплектованими залишаються близько 5 тис. посад з медико-профілактичного профілю (інфекціоністи, епідеміологи, вірусологи, педіатри і т.д.).

«Це питання комплексне, чому виникає ця проблема. Це питання в тому числі престижності професії, оплати праці нашим лікарям, медичним працівникам, яка всі 29 років нашої незалежності знаходилася на дуже низькому рівні, і зараз ми почали це питання вирішувати. Починаючи з вересня, нас чекає підвищення заробітної плати лікарів, медичних сестер і молодшого медичного персоналу, і це тільки початок підвищення заробітної плати. З 1 січня планується ще більше її підвищити», — зауважив посадовець.

На запитання, чи не розглядає МОЗ варіант навчання в школах з 1 вересня, при якому діти молодших класів навчатимуться до обідньої перерви, а старших класів — після обіду, М. Степанов відповів, що наприкінці липня МОЗ затверджено рекомендації щодо навчального процесу. Зокрема, там передбачені й маршрути учнів у середині школи, графіки допуску до закладів освіти і т.д. Він додав, що школи відрізняються залежно від регіону, кількості учнів, які одночасно перебувають у школах, тому різні варіанти навчання в школах належать до компетенції їх керівників, які враховуватимуть рекомендації МОЗ.

Стосовно самого навчального процесу, то позиція Міністерства полягає в тому, щоб діти пішли в школу з 1 вересня, якщо дозволятиме епідемічна ситуація, яка в тому числі залежить від дотримання громадянами встановлених протиепідемічних рекомендацій.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті