Україна виконала всі вимоги для підписання Угоди АСАА — ЄБА

12 Жовтня 2020 3:05 Поділитися

Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА) повідомляє, що на початку жовтня у Брюсселі відбувся Саміт Україна — ЄС за участю вищого політичного керівництва сторін, у тому числі Президента України, Президента Європейської Ради та Віцепрезидента Європейської Комісії.

У ході Саміту сторони підтвердити курс на зміцнення політичної асоціації та економічної інтеграції між Україною та Європейським Союзом на основі Угоди про Асоціацію та підкреслили необхідність продовження тісної співпраці з метою зміцнення верховенства права, просування реформ, сприяння сталому економічному зростанню, підтримки екологічних та цифрових трансформацій.

У ході Саміту було приділено увагу й зоні вільної торгівлі між Україною та ЄС, що була впроваджена в січні 2016 р. та сприяла збільшенню двосторонніх торгових потоків приблизно на 65%, про що було відзначено в спільній заяві за результатами Саміту.

Іншим важливим для бізнесу питанням, що обговорювалося в ході Саміту, є початок попередньої оцінки готовності України до укладання Угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислових товарів (Agreements on Conformity Assessment and Acceptance of Industrial Goods — АСАА) або про так званий промисловий безвіз. Підписання цієї Угоди дозволить вільно експортувати українські товари до ЄС і навпаки без проходження додаткових процедур оцінки відповідності. Це дозволить усунути бар’єри та суттєво зекономить час та ресурси бізнесу на проходження зайвих процедур.

Для цього Асоціація послідовно підтримувала зусилля українських органів влади, спрямовані на гармонізацію законодавства України з директивами ЄС. Так, наприклад, бізнес-спільнота активно долучалася до розроблення та прийняття технічних регламентів, необхідних для підписання АСАА в перших 3 пріоритетних напрямках (безпека машин, низьковольтне обладнання, електромагнітна сумісність), так само як і до прийняття змін до рамкового горизонтального законодавства, зокрема законів про технічні регламенти та оцінку відповідності, про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції, тощо. Фактично, із прийняттям останнього наприкінці 2019 р. Україна завершила гармонізацію власного законодавства до вимог з таким ЄС.

Тому в ЄБА сподіваються, що попередня оцінка готовності України до укладання Угоди АСАА дасть позитивні результати, що дозволить нарешті запровадити взаємний «безвізовий режим» для промислових товарів у перших 3 пріоритетних сферах. Водночас для бізнесу важливим є розширення Угоди АСАА на нові сектори, як-то: радіообладнання, екологічний дизайн, медичні вироби та ін.

За матеріалами eba.com.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті