До протидії COVID-19 залучений кожен третій лікар-анестезіолог — брифінг МОЗ

20 Жовтня 2020 10:16 Поділитися

20 жовтня під час брифінгу щодо поточної ситуації з поширенням коронавірусної хвороби COVID-19 в Україні Максим Степанов, міністр охорони здоров’я, повідомив, що за минулу добу зареєстровано 5469 нових випадків інфікування, з них 275 дітей та 214 медичних працівників, було госпіталізовано 841 особу, зафіксовано 113 летальних випадків, одужали 3044 особи.

За добу здійснено 53 403 тестування, з них 31 543 — методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) та 21 860 — методом імуноферментного аналізу (ІФА).

У розрізі регіонів найбільше нових випадків інфікування зареєстровано в Харківській (446), Житомирській (376), Львівській (289), Дніпропетровській (285) областях та м. Київ (462).

За весь час пандемії в Україні захворіли 309 107 осіб, з них 18 828 дітей та 19 809 медичних працівників. Загалом одужали 129 533 особи, а летальних випадків — 5786.

Стосовно співпраці МОЗ з приватними лабораторіями щодо проведення ними ПЛР-тестування, міністр повідомив, що наразі Уряд виділив на ці цілі 100 млн грн. Завдяки чому підвідомчі МОЗ лабораторні центри укладуть договори з приватними лабораторіями й відправлятимуть зразки, а також пацієнтів тестуватися в приватні лабораторії за державний кошт. Це допоможе знизити навантаження на державні лабораторні центри і зменшити кількість днів очікування результатів тестування.

Продовжив брифінг Сергій Дубров, президент Асоціації анестезіологів України, який розповів про ситуацію з лікуванням хворих на COVID-19 в КНП «Київська міська клінічна лікарня № 17». Він зазначив, що даний заклад входив в «другу чергу» надання медичної допомоги таким пацієнтам. Однак з моменту відкриття відповідних відділень для хворих на COVID-19 протягом 2 днів ліжко-місця, виділені для таких хворих, були повністю заповнені. На сьогодні більше ніж 60 пацієнтів, які знаходяться на лікуванні в даному закладі, потребують оксигенотерапії.

Якщо наразі переважна більшість закладів, які надають лікування хворим на COVID-19, забезпечені апаратами штучної вентиляції легень, то із забезпеченням доступу до кисню в таких лікарнях є проблеми. Стосовно медикаментозного забезпечення лікування, то переважна більшість закладів забезпечені лікарськими засобами, передбаченими у відповідному протоколі лікування.

Підсумовуючи свій виступ, С. Дубров закликав громадян дотримуватися протиепідемічних правил, адже зараз система охорони здоров’я поки що справляється з кількістю хворих, але якщо щодня реєструватимуться 9–12 тис. нових випадків інфікування, то система може не витримати не так у технічному плані, як у кадровому. На сьогодні в наданні допомоги хворим на COVID-19 задіяно 2714 лікарів-анестезіологів, а це кожен 3-й анестезіолог, який працює в Україні, та понад 15 тис. лікарів інших спеціальностей. Кадровий ресурс не є безмежним, тому громадянам слід відповідально ставитися до свого здоров’я та оточуючих.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті