Про правильне зберігання вакцин

У Наказі МОЗ України від 16.09.2011 р. № 595 «Про порядок проведення профілактичних щеплень в Україні та контроль якості й обігу медичних імунобіологічних препаратів» вказано: «Сумісне зберігання вакцин, анатоксинів та алергену туберкульозного з іншими лікарськими засобами та сторонніми матеріалами, а також зберігання вакцин, анатоксинів та алергену туберкульозного у дверях холодильників є недопустимим».

Під час зберігання вакцин враховують неприпустимість їх зберігання разом з іншими лікарськими засобами, а також необхідність чіткого дотримання відповідного температурного режиму. Відомо, що температурний діапазон для зберігання вакцин коливається в межах +2… +8 °С. Якщо температура зберігання досягає позначки нижче 0 °C, вони можуть бути переохолоджені та заморожені, а підвищення температури вище 8 °С може спричинити руйнування біологічно активних компонентів. Зміна властивостей вакцини або анатоксину через порушення температурного режиму зберігання може як знизити ефективність препаратів, так і зумовити появу небезпечних для здоров’я властивостей, призвести до знач­них фінансових втрат.

Яким має бути найкращий холодильник для зберігання вакцин та анатоксинів? Передусім він має відповідати вимогам, встановленим до холодильного обладнання Наказом МОЗ України № 595. Таким чином, холодильник обов’язково має бути окремим. Також доцільно, щоб холодильник забезпечував підтримку постійного рівня температури з рівномірним охолодженням — особливою системою вентиляції, що забезпечує постійний рух повітря. Завдяки цій функції корисний об’єм для зберігання вакцин з температурою +2…+8 °С становить увесь об’єм холодильної камери. Важливий момент — скляні двері та яскраве світлодіодне освітлення всередині, які дають змогу швидко знайти потрібне або здійснити ревізію, навіть не відчиняючи дверцят. Добре, коли такі холодильники оснащені дверним замком із ключем для обмеження доступу, бажано мати регулятор температури з високою точністю — до 0,1 °С та цифровий дисплей, який відображає поточні налаштування температури. Важливою є наявність системи звукової та візуальної сигналізації: сигнал підвищеної температури, зниженої температури, відкритих дверей, про відключення електроенергії. Сучасні фармацевтичні холодильники також обладнані вбудованим реєстратором температури із USB-портом, через який зручно та швидко можна завантажити температурні графіки на комп’ютер. Це дає можливість вести електронний журнал температурних показників. Холодильник може зберігати дані протягом 360 діб, а завантаження графіків відбувається у форматі PDF. У побутовому холодильнику не буде набору таких потрібних фармацевтам функцій, і тут стає зрозумілим, що оптимальним рішенням для аптек буде окремий компактний спеціалізований холодильник на 55 або 75 л.

Компанія «Глюдор» — одна з провідних в Україні з питань розробки та постачання валідованих рішень для забезпечення вимог холодового ланцюга. До асортименту входять фармацевтичні та лабораторні холодильники й морозильники, протиударні термоконтейнери, термобокси, термосумки, акумулятори холоду або тепла, реєстратори температури, одноразові системи транспортування.

Компанія «Глюдор» пропонує кожній аптеці України для вирішення питання щодо організації зберігання та належного транспортування вакцин підписати меморандум про партнерство, згідно з яким компанія готова супроводжувати та надавати БЕЗКОШТОВНУ інформаційну та технічну підтримку щодо організації належних процесів зберігання, транспортування, дезінфекції тощо, забезпечить необхідні валідації та інструкції, проведе навчання персоналу. З питань підписання меморандуму звертайтеся на e-mail: [email protected], за тел.: +38 (044) 207-07-36 або через сайт: glewdor.com.

У «Глюдор» Ви отримаєте повний комплекс рішень та відповіді на всі питання щодо організації холодового ланцюга у вашій аптеці.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Останні новини та статті