У ПМГ–2021 буде врахований принцип сімейноорієнтованої медицини — НСЗУ

21 Грудня 2020 2:38 Поділитися

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) на сторінці у Facebook нагадує, що із трансформа­цією системи охорони здоров’я відбулася зміна моделі фінансування — від утримання стін на модель «гроші йдуть за пацієнтом», що вимагає від медичних закладів конкурентоспроможності, а для цього слід пропонувати більше, ніж просто відремонтовані приміщення. Необхідна зміна підходу до лікування, а саме до пацієнторієнтованого та сімейноорієнтованого.

НСЗУ зазначає, що вже працює на первинній ланці, де пацієнт, маючи право на вільний вибір лікаря, зважає на якість надання медичної допомоги, додаткові сервіси та підходи, а зростання кількості приватних закладів стимулює конкуренцію за пацієнта та змушує медичні заклади покращувати якість надання послуг. Адже «гроші йдуть» за пацієнтом — до конкретного лікаря і конкретного закладу, які він обирає.

На сьогодні сімейного лікаря, терапевта або педіатра обрали майже 31 млн українців. Договір з НСЗУ уклали 1719 закладів первинної медичної допомоги (ПМД). З початку року законтрактовані надавачі отримали від НСЗУ понад 18 млрд грн за надання первинної медичної допомоги пацієнтам.

Також НСЗУ уклала договори з 609 приватними закладами та лікарями — фізичними особами — підприємцями (ФОП), які надають первинну допомогу, це близько третини від загальної кількості закладів ПМД, які працюють за контрактом з НСЗУ, та їх кількість постійно зростає.

Понад 500 тис. українців на сьогодні уклали декларації з лікарями приватних центрів і також понад 500 тис. з лікарями-ФОП. НСЗУ виплатила за надані цими приватними медичними закладами та лікарями-ФОП послуги пацієнтам на суму 435,7 млн грн з початку 2020 р.

Сімейні лікарі, терапевти та педіатри зацікавлені у побудові довірливих та довготривалих партнерських взаємовідносин з пацієнтами, які ґрунтуються:

  • на гідності та повазі медичних працівників до пацієнтів та їх сімей,
  • на обміні інформацією, коли пацієнти отримують своєчасну, повну та достовірну інформацію щодо власного стану здоров’я або здоров’я рідних для прийняття рішення, в тому числі стосовно догляду та підтримки,
  • на співпраці пацієнта, його родини та медпрацівника, яка сприяє ефективному лікуванню.

Але не тільки сімейні лікарі почали змінювати підходи у спілкуванні з пацієнтами. Пацієнти також почали змінювати своє ставлення до лікарів первинної ланки, коли побачили, наскільки важливими є сімейні лікарі в житті кожної родини.

Сімейноорієнтований підхід не має обмежуватися первинною ланкою. Зарубіжний досвід свідчить, що впровадження такого догляду покращує якість та ефективність медичних послуг на спеціалізованому рівні. НСЗУ підтримує розвиток сімейно­орієнтованої медицини, саме тому при укладенні договорів зі спеціалізованими закладами служба висуває вимоги не лише до спеціалізації та кількості фахівців, до обладнання, а й до психоемоційних та фізичних потреб пацієнта.

Окрім того, в Програмі медичних гарантій (ПМГ)–2021 також будуть враховані принципи сімейноорієнтованої медицини. Залишиться виконання вимог закладами щодо забезпечення цілодобового доступу рідних до пацієнтів будь-якого віку у відділення інтенсивної терапії. Щоб наблизити медичну допомогу до пацієнта та його сім’ї, в 2021 р. НСЗУ пропонує включити до структури ПМГ наступні пакети послуг:

  • психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами з охорони психічного здоров’я;
  • супровід та лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні надання медичної допомоги.
За матеріалами facebook.com/nszu.ukr
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті