Новий штам COVID-19: наприкінці грудня ЦГЗ обговорить з виробниками тест-систем зміну праймерів

22 Грудня 2020 12:45 Поділитися

За даними Центру громадського здоров’я Украї­ни (ЦГЗ), станом на 22 грудня в Украї­ні зафіксовано 8513 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби (COVID-19), з них 415 дітей, 368 медичних працівників). Кількість активних хворих — 362 321 особа. Госпіталізовано 1318 осіб, зафіксовано 232 летальних випадки, одужали 14 020 осіб.

Найбільша кількість підтверджених випадків зареєстрована у м. Київ (1159), Дніпропетровській (992), Одеській (914), Запорізькій (665) та Київській (559) областях.

За добу здійснено 46 696 досліджень, з яких 26 341 — методом полімеразної ланцюгової реак­ції (ПЛР) та 20 355 — методом імуноферментного аналізу (ІФА).

За весь час пандемії в Україні захворіли 979 506 осіб, одужали 600 288 осіб, летальних випадків — 16 897.

22 грудня під час брифінгу Віктор Ляшко, заступник міністра охорони здоров’я, більш детально розповів про новий штам COVID-19, виявлений у Великій Британії. Він зазначив, що в південно-східній частині цієї країни в останні тижні зафіксовано збільшення кількості хворих на COVID-19. Це змусило вірусологів та епідеміологів Великої Британії посилити вірусологічний контроль та розслідування, в результаті було виявлено циркуляцію штаму SARS-CoV-2. За наявною інформацією, даний варіант вірусу був виявлений у 915 осіб і попередньо йдеться про 4 випадки, в яких новий штам вірусу призвів до повторного захворювання на коронавірусну хворобу. Однак дана обставина ще додатково вивчається і згодом буде остаточно повідомлено, чи може він викликати повторне зараження. Всесвітня організація охорони здоров’я заявила, що новий штам вірусу виявлено в Данії, Нідерландах та Австралії.

Мутація SARS-CoV-2 полягає в тому, що змінюються спайк-білки, а саме білки-шипи, які є ззовні вірусу, і це призводить до того, що вірус змінює або може змінювати свої властивості. Вчені з Великої Британії повідомляють, що зазначена мутація могла виникнути внаслідок інфікування людини з імуносупресією, і довготривалий перебіг хвороби в цієї людини призвів до того, що імунітет не справлявся з боротьбою з вірусом, який продов­жував розмножуватися всередині організму, що й призвело до його мутації саме в білках-шипах. Однак додатково вивчаються й інші версії, оскільки ця мутація досить схожа з мутацією білка, яка виявлена в норок з Данії. Зараз вчені світу займаються цим питанням і досліджують, чи є міжвидова передача від людини до норок та від норок до людини, і чи не призвело це до мутації, а якщо призвело, то які наслідки такої мутації можуть бути для подальшого поширення вірусу.

В. Ляшко наголосив, що віруси постійно змінюються та мутують, і поява нового штаму SARS-CoV-2 є очікуваним явищем, і не є приводом для занепокоєння, тому він зазначив, що поява нового штаму жодним чином не пов’язана з початком вакцинальної кампанії проти COVID-19 у Великій Британії, оскільки він був виявлений набагато раніше, ніж розпочалася кампанія імунопрофілактики. Про його існування було повідом­лено лише зараз через те, що останнім часом штам вірусу почав призводити до виникнення більшої кількості захворювань. Схожа мутація коронавірусу, зафіксована в Великій Британії, що не була пов’язана із подорожами в цю країну, виявлена і в Південно-Африканській Республіці.

Загалом вже відмічено близько 12 тис. мутацій, які циркулюють по планеті уже впродовж року.

В Україні використовуються тест-системи, які визначають РНК-вірус за декількома фрагментами, тому при появі нового штаму SARS-CoV-2 вони його виявлятимуть. До того ж наприкінці грудня ЦГЗ збере всіх виробників тест-систем методом ПЛР і обговорить з ними зміну праймерів, які опублікує Велика Британія 27 грудня, з метою зміни українських ПЛР-систем, додавши до них ще одну «мішень», яка виловлюватиме саме білок нового мутованого вірусу.

Попереднє моделювання, яке було проведено в Великій Британії, дозволяє стверджувати, що дана мутація коронавірусу призводить до збільшення його проникаючої дії в клітину. Тому є потенційна загроза, що цей штам вірусу швидше передаватиметься від людини до людини. Тобто це може призводити до швидкого його поширення та нових спалахів коронавірусної хвороби. Наразі поки немає даних, що новий штам вірусу підвищує летальність чи тяжкість перебігу хвороби, оскільки на сьогодні цей штам вірусу виявлено в осіб віком молодше 60 років, в яких і так частіше перебіг даного захворювання має легшу форму, ніж в осіб віком старше 60 років.

Враховуючи наявну на сьогодні інформацію, рекомендується утримуватися від необов’язкових поїздок до Великої Британії, Нідерландів, Данії, Австралії, а також з них на територію України. Хоча уряд поки не обмежуватиме в’їзд осіб з цих країн, подорожуючі повинні мати поліс страхування (для не громадян України), який покриває випадок інфікування коронавірусом і подальше лікування, негативний ПЛР-тест, зроблений не пізніше 48 год до перетину кордону. Також у разі відсутності тесту має бути визначено місце для проведення 14-денної самоізоляції. З метою дослідження та можливого виявлення нового штаму вірусу в Україні особлива увага при тестуванні приділятиметься особам, які були у Великій Британії чи контактували з особами з цієї країни.

В. Ляшко зауважив, що незважаючи на будь-які мутації рекомендується утриматися від поїздок у будь-які країни, які перебувають у червоній епідеміологічній зоні порівняно з Україною.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті