Уряд прийняв Концепцію розвитку електронної системи охорони здоров’я

29 Грудня 2020 12:14 Поділитися

28 червня під головуванням Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля відбулося підсумкове засідання Уряду у 2020 р. Він зауважив, що в березні 2020 р. система охорони здоров’я України не була готова до протидії пандемії COVID-19.

«Ми зайшли абсолютно не готовими до пандемії. Ні засобів індивідуального захисту, ні кисню, ні ліжко-місць. Ми були змушені так би мовити з «коліс» змінювати підходи, принципи, впроваджувати нові протоколи, мобілізувати лікарні, лікарів, аби ефективно протидіяти поширенню коронавірусної хвороби», — наголосив Прем’єр-міністр.

За 2020 р. кількість ліжко-місць для надання медичної допомоги хворим на COVID-19 збільшилася з 12 тис. у квітні 2020 р. до майже 65 тис. на сьогодні. Ліжко-місць з доступом до кисню було 3,5 тис., а наразі вже понад 45 тис. Також потужності лабораторних центрів МОЗ із тестування методом полімеразної ланцюгової реакції збільшено до 55 тис. тестів на добу, хоча на початку пандемії цей показник становив 200 тестів на добу.

Стосовно оплати праці медичних працівників Д. Шмигаль зауважив, що Урядом забезпечено доплати лікарям, які надають допомогу хворим на COVID-19, і на 2021 р. закладено поступове підвищення заробітної плати лікарів на 30%.

Під час засідання прийнято Концепцію розвитку електронної системи охорони здоров’я. Максим Степанов, міністр охорони здоров’я України, поінформував, що реалізація Концепції запланована на період до 2025 р. та передбачає розв’язання проблем і викликів шляхом забезпечення виконання комплексних заходів за напрямами: нормативно-правове забезпечення розвитку електронної охорони здоров’я (eHealth), її організаційно-управлінське, технічне, ресурсне забезпечення розвитку, гарантування якості, безпеки та доступності eHealth. Фінансування заходів з реалізації Концепції здійснюється за рахунок і в межах коштів державного та місцевих бюджетів, затверджених на відповідний рік, міжнародної технічної та фінансової допомоги, також інших не заборонених законодавством джерел фінансування. У розробці Концепції брали участь близько 40 представників органів влади, бізнес-спільноти, міжнародних організацій, а також експерти. М. Степанов наголосив, що Концепція є важливим документом на шляху реформування системи охорони здоров’я.

Окрім цього, під час засідання без обговорення було прийнято ряд нормативних актів Уряду, однак через відсутність на Урядовому порталі інформації про порядок денний цього засідання, наразі невідомо, чи стосуються положення прийнятих документів сфери охорони здоров’я.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті