Що змінилося у тестуванні на COVID-19 на первинній ланці медичної допомоги — повідомляє НСЗУ

11 Січня 2021 12:05 Поділитися

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) на сторінці у Facebook нагадує, що реформа первинної ланки надання медичної допомоги стартувала у квітні 2018 р., тому майже 3 роки українці мають можливість вільно обирати свого лікаря, незалежно від місця прописки та від того, в якому закладі — комунальному чи приватному — працює лікар, який має договір з НСЗУ. Пацієнт отримує безоплатно весь обсяг послуг, передбачений Програмою медичних гарантій (ПМГ).

На сьогодні своїх лікарів обрали понад 30,87 млн українців, а це понад 75% населення країни. За даними електронної системи охорони здоров’я, первинну допомогу надають більше ніж 23 400 лікарів. Окрім того, у 2020 р. НСЗУ виплатила надавачам первинної медичної допомоги понад 18 млрд грн.

З 22 грудня минулого року відбір матеріалів у хворих на COVID-19 або підозрою на нього для тестування та їх транспортування у лабораторний центр МОЗ є складовою частиною медичних послуг надавача первинної медичної допомоги.

Окрім того, НСЗУ зауважує, що відповідно до оновленого порядку реалізації ПМГ, у І кв. цього року не буде пакету послуг для мобільних бригад, що відбирають матеріал для тестування у пацієнтів з підозрою на COVID-19.

Натомість центри надання первинної медичної допомоги створюватимуть пункти тестування. Медики виїжджатимуть до тих пацієнтів, які не можуть дістатися до пунктів самостійно. Також центри медико-санітарної допомоги матимуть можливість домовитися між собою та створити спільні пункти тестування або мобільні бригади.

Водночас до стандарту первинної медичної допомоги додано скринінгове обстеження — тестування методом експрес-діагностики — швидкий тест на антиген, результат якого можна отримати через 15 хв після тестування. Швидкі тести надходять до регіональних департаментів охорони здоров’я, вони ж розподілятимуть потрібну кількість тестів на заклади охорони здоров’я, які надають первинну медичну допомогу.

Скринінгове дослідження на визначення антигену SARS-CoV-2 проводять:

  • особам з підозрою на COVID-19;
  • пацієнтам із симптомами тяжкого гострого респіраторного синдрому, інших гострих респіраторних вірусних інфекцій або з ознаками пневмонії;
  • пацієнтам, які підлягають плановій госпіталізації;
  • особам, які були у тісному контакті з хворим на COVID-19 та тим, хто повернувся з регіонів, де зафіксовано масштабне поширення COVID-19.

Дане дослідження проводитиметься за умови наявності відповідних тестів у медичному закладі.

За матеріалами facebook.com/nszu.ukr

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті