Народні депутати пропонують частково відшкодовувати витрати громадян на лікування COVID-19

27 Січня 2021 4:35 Поділитися

У Верховній раді України 26 січня зареєстровано проєкт закону № 4646 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо включення до податкової знижки з податку на доходи фізичних осіб витрат громадян на діагностику, тестування та лікування гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, вакцинування та страхування на випадок захворювання на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2» (далі — законопроєкт). Законопроєкт подано групою народних депутатів на чолі з Ніною Южаніною, народним депутатом від політичної партії «Європейська Солідарність».

У супровідній документації до законопроєкту зазначається, що введені протягом 2020 р. протиепідемічні заходи не мали комплексного характеру та існували неефективні напрямки використання передбачених у Державному бюджеті України на 2020 р. коштів для запобігання поширенню на території України COVID-19. Це, у свою чергу, призвело до відсутності позитивних результатів боротьби з пандемією.

Окрім того, висока вартість діагностики, тестування та в більшості випадків лікування COVID-19 лягає тягарем на плечі громадян, фінансовий стан яких у 2020 р. також значно погіршився, тоді як у більшості країн Європи такі витрати повністю понесла держава або інституції, що здійснюють медичне страхування, у тому числі на випадок захворювання на коронавірусну хворобу.

До цього ж, передбачених у Державному бюджеті на 2021 р. видатків на проведення безкоштовної вакцинації населення від COVID-19 у розмірі 2,6 млрд грн вистачить лише для 10–15 % населення України — решта громадян змушені будуть робити щеплення за власний рахунок.

Тому проєктом закону пропонується внести зміни до Податкового кодексу України, а саме: підрозділ 1 Перехідних положень доповнити новим пунктом, яким розширити перелік наступними видами витрат:

  • такими, що можуть бути включені до знижки з податку на доходи фізичних осіб;
  • на діагностику, тестування та лікування COVID-19;
  • на вакцинування для профілактики COVID-19;
  • на страхування на випадок захворювання COVID-19 як фізичної особи, так і членів сім’ї першого ступеня споріднення.

За результатами податкового року фізична особа матиме право подавати річну декларацію та зменшити розмір оподаткованого доходу на величину таких витрат та отримати з бюджету частину сплаченого податку на доходи фізичних осіб, а саме 18% від таких витрат. Відповідні витрати можуть бути здійснені на діагностику/тестування/лікування/вакцинування/страхування як самої фізичної особи — платника податку, так і членів сім’ї першого ступеня споріднення — а це батьки, чоловік або дружина, діти, в тому числі усиновлені.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті