Держлікслужба в Івано-Франківській обл. нагадує про супутні товари, що можуть реалізовуватися через аптечні заклади

19 Лютого 2021 10:25 Поділитися

Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (далі — Держлікслужба) Івано-Франківської обл. нагадує, що Перелік товарів, які мають право придбавати та продавати аптечні заклади та їх структурні підрозділи, затверджено наказом МОЗ України від 06.07.2012 р. № 498.

Згідно з наказом у вітринах аптек, крім безрецептурних лікарських засобів, можуть бути розташовані й медичні вироби для діаг­ностики in vitro, активні медичні вироби, що імплантують, та комплектуючі до медичних виробів.

Також в аптеках дозволено відпуск засобів особистої гігієни, для догляду за ротовою порожниною, шкірою, волоссям, для гоління та після гоління, мила туалетного, шампунів, гігієнічних серветок та мочалок.

В аптеці можуть реалізовуватися і природні та штучні мінеральні води, столова питна вода.

Цікавою складовою асортименту кожного аптечного закладу є різноманітні косметичні засоби, креми, солі, лосьйони, скраби, предмети та засоби для ароматерапії (ароматичні лампи, олії, палички, свічки), а також засоби для догляду за волоссям, пінки, лаки, муси і ополіскувачі тощо. Виняток становлять тільки парфуми й декоративна косметика.

Ще одна велика група товарів — функціональні харчові продукти, продукти для спеціаль­ного дієтичного харчування. До цієї групи належать у тому числі продукти дитячого харчування, харчування для спортсменів та осіб похилого віку, а також дієтичні добавки, напої, продукти для хворих на цук­ровий діабет (печиво, закваски, клітковина, батончики).

До переліку входять також товари для немовлят та дітей. Вироби з вати (ватні палички, диски), засоби жіночої гігієни, пластирі, носові хустинки, вологі й паперові хустинки, туалетний папір, панчішно-шкарпеткові трикотажні вироби.

Не забороняється продавати в аптеці також прилади для контролю та регуляції мік­роклімату середовища (зволожувачі повітря, термометри, гігрометри), пристрої для очищення питної води та змінні картриджі для них. Також дозволені до продажу дезінфекційні, антисептичні засоби, не зареєстровані як лікарські засоби, та репеленти (у тому числі електричні пристрої для використання змінних картриджів з репелентами), акарицидні засоби (проти кліщів).

Окрім цього, дозволяється реалізація літератури з питань медицини, фармації та здорового способу життя. Розширити асортимент аптечного закладу можна також за рахунок спеціального медичного одягу. Так само дозволено продавати товари для осіб з обмеженими фізичними можливостями, а також ортопедичні товари, противарикозні компресійні вироби, прилади вимірювання функціо­нальних навантажень людини (лічильники калорій та кроків), масажери, інгалятори, небулайзери, товари для магнітотерапії.

До Переліку включено такі товари: лабораторний посуд, ваги аптечні, комплекти різновагів.

Підсумовуючи, у відомстві наголошують, що на сьогодні аптечний заклад може запропонувати своєму споживачеві дуже широкий спектр товарів — на будь-які випадки і життєві ситуації, що стосуються здоров’я та здорового способу життя людини.

За матеріалами dls.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті