Сьогодні відзначають Всесвітній день здоров’я

07 Квітня 2021 4:11 Поділитися

Центр громадського здоров’я (ЦГЗ) МОЗ України вітає з Всесвітнім днем здоров’я, який щороку відзначають 7 квітня, і цьогоріч він знову проходить в умовах пандемії COVID-19. У зв’язку з цим у відомстві дали кілька порад щодо зміцнення фізичного та психічного здоров’я.

Так, у ЦГЗ наголошують, що поширення вірусу SARS-CoV-2, карантинні обмеження, оголошення пандемії, обмежений доступ до медичних послуг, створення вакцини та власне вакцинація — реалії, у яких доводиться жити вже другий рік поспіль. Тому підтримання фізичного та психічного здоров’я стає пріоритетом.

Здоров’я як таке є станом фізичного, психічного та соціального добробуту, відповідно до визначення ВООЗ. Тому бути здоровим не означає лише «не бути хворим». Здоров’я — комплексне поняття, яка потребує так само комплексного підходу.

Фізичне та психічне здоров’я дуже тісно пов’язані між собою. Проблеми із фізичним здоров’ям можуть підвищити ризик розвитку психічного розладу або появи ментальних проблем, а наявність психічного розладу, у свою чергу, — негативно вплинути на перебіг інших захворювань.

Наприклад, у людини з депресивним розладом з більшою ймовірністю будуть відмічати серцево-судинні захворювання, ожиріння або дистрофію, проблеми з травленням, зі сном, когнітивні порушення тощо. Зокрема, і через те, що вона не слідкуватиме за дотриманням рекомендацій щодо лікування з втричі вищою вірогідністю порівняно з пацієнтом без депресії. І водночас, наприклад, якщо людина хворіє на цукровий діабет, то ймовірність розвитку депресії в неї вдвічі або й утричі вища, ніж у тих, хто не має такої патології.

Пережитий стрес та негативні емоції напряму впливають на фізичне самопочуття через викид гормонів — кортизолу та адреналіну. Надмірне вироблення цих гормонів призводить, у свою чергу, до підвищення рівня глюкози в крові, збільшення маси тіла, проблем з травленням та пригніченням імунної системи, а також до появи серцево-судинних захворювань.

Але заняття спортом, правильне харчування, медитація тощо, окрім фактичної користі для фізичного здоров’я, сприяють і виробленню інших гормонів — дофаміну, серотоніну, ендорфіну тощо. Це дозволяє організму збалансувати позитивний та негативний вплив зовнішніх чинників, стресу, емоцій та гормонів, а також розвиває стресостійкість і дозволяє емоційно розвантажитися.

Звісно, кожен випадок індивідуальний, проте важливо розуміти, що наш організм складний та багатогранний. У той же час він подає сигнали, коли відчуває, що щось йде не так — необхідно вміти їх зчитувати та реагувати на них вчасно, а краще — займатися профілактикою захворювань.

У ЦГЗ наголошують на тому, що не варто відвідувати лікаря лише тоді, коли симптоми стають явними і захворювання приносить дискомфорт та біль. Регулярні профілактичні візити до лікаря, вакцинація та щоденні ритуа­ли здоров’я покликані попередити це.

До профілактики захворювань також належать:

  • правильне харчування — це збалансоване споживання білків, вуглеводів, жирів, вітамінів і мікроелементів з урахуванням добової фізіо­логічної потреби людини в харчових і біоактивних речовинах. Воно не тільки сприяє гарному самопочуттю, зміцненню нервової системи і нормалізації маси тіла, але й формуванню любові, поваги до себе та прагнення до здорового й тривалого життя;
  • здоровий сон триває 7–9 год на добу. Варто лягати спати і просинатися в один і той самий час. В іншому разі регулярні недосипання можуть підвищити ризик появи хронічних захворювань — цукрового діабету, серцево-судинних недуг, артеріальної гіпертензії, а також ожиріння, порушень імунної системи, психічного здоров’я тощо;
  • регулярна фізична активність принаймні 30 хв на день дозволить почуватися краще, а також значно покращити показники здоров’я. Слід лише обрати той вид фізичної активності, який буде комфортним;
  • обмеження вживання алкоголю та тютюну знизить ризик виникнення пов’язаних із цим захворювань;
  • турбота про емоційний та психічний стан. Ментальні проблеми або психічні розлади потребують не менше уваги, аніж фізичні захворювання;
  • вакцинація — простий, безпечний та дієвий спосіб захисту людей від інфекційних захворювань, до того моменту, як вони поч­нуть з ними контактувати. Вакцинацію в Україні проводять згідно з Національним календарем щеплень.

Особливо важливо вакцинуватися під час пандемії COVID-19, аби зупинити поширення вірусу SARS-CoV-2, захистити своє здоров’я, життя та здоров’я людей з групи ризику, а також мати змогу повернутися до того життя, до якого всі звикли.

Цьогоріч Всесвітня організація охорони здоров’я присвячує Всесвітній день здоров’я темі побудови більш справедливого та більш здорового світу. Йдеться про рівний доступ до ліків та медичних послуг, котрий ускладнився після початку пандемії COVID-19.

За матеріалами phc.org.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті