Реімбурсація інсулінів з 1 жовтня: у НСЗУ розповіли, скільки коштів виділено

12 Серпня 2021 4:29 Поділитися

Національна служба здоров’я Украї­ни (НСЗУ) нагадує, що з 1 жовтня НСЗУ почне адмініструвати програму реімбурсації інсулінів, які пацієнти з цукровим діабетом зможуть отримати безоплатно або з доплатою. На цю програму виділено з державного бюджету 660 млн грн. У відомстві запевняють, що цих коштів достатньо, аби забезпечити всіх пацієнтів інсуліном безоплатно — за умови запровадження та дотримання певних чітких правил.

Для отримання з 1 жовтня електронного рецепта на препарати інсуліну пацієнтам необхідно мати індивідуальний план лікування з визначенням типу та дозування препарату. Такий план складає лікар-ендокринолог. Тому пацієнтам потрібно звернутися до такого фахівця для складання ним індивідуального плану лікування в електронній системі охорони здоров’я.

Електронний рецепт відповідно до плану лікування зможе виписати або лікар-ендокринолог, або сімейний лікар, з яким пацієнт уклав декларацію. Однак сімейний лікар може виписати електронний рецепт за вже встановленим лікарем-ендокринологом планом лікування, і не зможе змінити призначення ендокринолога. Тому у разі закінчення кількості інсуліну за планом лікування сімейний лікар направлятиме пацієнта до ендокринолога для коригування або створення нового плану, а вже до кого звертатися за повторним рецептом, пацієнт обиратиме самостійно.

Пацієнт отримає інсуліни за електрон­ним рецептом в аптеці, яка уклала договір з НСЗУ за напрямом відшкодування вартості інсулінів. Де є найближча аптека з доступними ліками, можна перевірити на сайті НСЗУ на дашбордах у розділі «Е-дані» або за телефоном контакт-центру НСЗУ: 1677.

З метою запуску програми з 1 жовтня лікарі-ендокринологи вже з 1 липня 2021 р. мають обов’язково вести медичні записи щодо плану лікування пацієнтів з цукровим та нецукровим діабетом, та реєструвати їх в електронній системі охорони здоров’я. Для коректного ведення таких електронних медичних записів для лікарів оновлено навчальний курс НСЗУ «Ведення медичних записів пацієнтів з діабетом на амбулаторному рівні». З 16 серпня 2021 р. він доступний на платформі Академії НСЗУ. Зареєструватися на нього можна, заповнивши електрон­ну форму.

У НСЗУ звертають увагу на те, що на сьогодні в межах програми реімбурсації «Доступні ліки» держава відшкодовує вартість ліків, призначених для пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою та цукровим діабетом ІІ типу. Програма включає 293 лікарських засоби, 70 з яких пацієнти можуть отримати повністю безоплатно. З січня 2021 р. до програми приєдналися вперше понад 450 тис. пацієнтів, а загалом нею користуються 3 млн хворих.

У 2021 р. НСЗУ відшкодувала аптекам майже 576 млн грн, а за весь час адміністрування програми — понад 2 млрд грн.

За матеріалами facebook.com/nszu.ukr
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті