Діти, народжені протягом першого року пандемії, отримують дещо нижчі результати скринінгового тесту розвитку

06 Січня 2022 11:33 Поділитися

Дослідники з Колумбії виявили, що немовлята, які народилися протягом першого року пандемії, показали нижчі результати в тесті на розвиток соціальних та моторних навичок у 6 міс — незалежно від того, чи хворіли їхні матері на COVID-19 під час вагітності, чи ні — порівняно з немовлятами, що народилися незадовго до пандемії.

Дослідження, в якому брали участь 255 немовлят, що народилися в Нью-Йоркській пресвітеріанській дитячій лікарні Морган Стенлі та лікарні Аллена, США, у період з березня до грудня 2020 р., було опубліковано в журналі «JAMA Pediatrics».

«Немовлята, народжені від матерів, у яких відмічали під час вагітності вірусні інфекції, мають більш високий ризик розвитку порушень з боку нервової системи, тому ми думали, що знайдемо деякі зміни в розвитку дітей, чиї матері були заражені COVID-19 під час вагітності.

Ми були здивовані, виявивши, що абсолютно не було жодних сигналів, які свідчать про те, що зараження COVID-19 в утробі матері пов’язане з порушеннями розвитку нервової системи. Швидше, перебування в утробі матері, яка переживає пандемію, було пов’язано з дещо нижчими оцінками в таких галузях, як рухові та соціальні навички, але не в інших, таких як навички спілкування або вирішення проблем. Результати показують, що величезна кількість стресу, якого зазнавали вагітні в ці безпрецедентні часи, можливо, зіграла свою роль.

Це були невеликі відмінності, тобто ми не спостерігали більш високої швидкості фактичних затримок у розвитку в нашій вибірці з кількох сотень дітей, а лише невеликі зрушення середніх оцінок між групами. Але ці невеликі зміни вимагають пильної уваги, тому що на рівні населення вони можуть мати значний вплив на майбутнє. Ми знаємо це з досвіду інших пандемій і стихійних лих», — зазначив Дані Думітріу (Dani Dumitriu), доктор медичних наук, доцент кафедри педіатрії та психіатрії Коледжу лікарів та хірургів Вагелоса Колумбійського університету (Columbia University Vagelos College of Physicians and Surgeons) та провідний автор дослідження.

Траєкторія розвитку немовлят задається рано

Коли перша хвиля COVID-19 вразила Нью-Йорк на початку 2020 р., Д. Думітріу очолив групу педіатричних дослідників, які вивчають вплив вірусу на немовлят у рамках ініціативи «COVID-19 Mother Baby Outcomes» (COMBO).

В одному з ранніх досліджень вчені виявили, що матері не передають вірус COVID-19 своєму плоду. Однак відомо, що вірусні захворювання під час вагітності підвищують ризик затримки нервово-психічного розвитку у дітей через активацію імунної системи матері, що, у свою чергу, впливає на розвиток мозку плода.

«Траєкторія розвитку немовляти визначається ще до народження. Оскільки потенційно мільйони немовлят, можливо, зазнали впливу COVID-19 внутрішньоутробно, і ще більше матерів, які просто пережили стрес внаслідок пандемії, існує критична потреба зрозуміти вплив пандемії на розвиток нервової системи для майбутніх поколінь», — наголошує Д. Думітріу.

У поточному дослідженні вчені проаналізували відповіді на анкету, яку педіатри роздавали батькам для оцінки таких аспектів розвитку дитини, як спілкування, дрібна та велика моторика, вирішення проблем та соціальні навички.

Майже у половини матерів, які брали участь у дослідженні, на якомусь етапі вагітності виявляли COVID-19, хоча перебіг захворювання в більшості випадків був легким чи безсимптомним.

Не було виявлено відмінностей в оцінках між немовлятами, що зазнали впливу COVID-19 в утробі матері, та тими, що народилися під час пандемії, однак їхні матері не заразилися коронавірусом під час вагітності. Однак середні бали немовлят (за загальною моторикою, дрібною моторикою та соціальними навичками), що народилися під час пандемії, незалежно від того, були їх матері заражені COVID-19 під час вагітності чи ні, були нижчими, ніж у 62 немовлят, що народилися в тих же лікарнях до пандемії.

«Ми хочемо, щоб батьки знали, що результати нашого невеликого дослідження необов’язково означають, що це покоління надалі буде ослаблене. Це ще дуже рання стадія розвитку з безліччю можливостей втрутитися і вивести цих дітей на правильну траєкторію розвитку», — зазначив Д. Думітріу.

Чи може стрес, пов’язаний із COVID-19, вплинути на розвиток мозку?

Хоча в дослідженні не визначали материнський стрес під час вагітності, Д. Думітріу вважає, що, можливо, стрес, спричинений пандемією та пережитий матерями під час вагітності, пояснює зниження рухових та соціальних навичок у немовлят, народжених під час пандемії.

Попередні дослідження показали, що материнський стрес на ранніх стадіях вагітності справляє більший вплив на соціально-емоційне функціонування немовлят, ніж стрес на пізніших термінах вагітності, і аналогічна тенденція була виявлена ​​в новому дослідженні: немовлята, чиї матері були на І триместрі вагітності в розпал пандемії, мали найнижчі бали нервового розвитку.

Інші фактори, у тому числі менша кількість ігрового контакту та змінена взаємодія з особами, які здійснюють догляд у стресовому стані, можуть допомогти пояснити, чому у дітей, народжених під час пандемії, слабші соціальні та рухові навички, ніж у малят, народжених до пандемії.

Дослідники продовжать спостереження за цими немовлятами в довгострокових дослідженнях.

За матеріалами medicalxpress.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті