Рання вакцинація проти кору як спосіб контролю інших інфекцій

10 Січня 2022 2:15 Поділитися

Відомо, що живі атенуйовані вакцини (на основі бацили Кальметта — Герена (БЦЖ), проти кору, епідемічного паротиту, краснухи, ротавірусу, грипу (вводиться інтраназально), жовтої лихоманки) запускають вроджену імунну відповідь, посилюючи захист від інфекцій.

Поширення захворюваності на кір, що спостерігається впродовж останніх років, пов’язане зі зменшенням охоплення щепленнями, створює епідемічну ситуацію, що особливо загрожує дітям до 6-місячного віку. У поточному календарі вакцинації проти кору перша доза вводиться у віці 12 міс, а друга — 6 років. Захворювання на кір викликає імуносупресію, на тлі якої діти надзвичайно сприйнятливі до респіраторно-синцитіального вірусу (РСВ). Особливо тяжкий перебіг обох інфекцій є у дітей перших місяців життя. Автори статті в «The Lancet»*, які підняли цю проблему в якості рішення, пропонують стратегію ранньої вакцинації проти кору — у віці 4 міс.

Багато дітей, які живуть у найбільш уразливих умовах, з ослабленням заходів щодо контролю захворюваності на COVID-19, стають надзвичайно сприйнятливими до кору та РСВ-інфекцій. Справді, багато країн недавно повідомили про різке збільшення випадків цих захворювань. Як зазначено у статті, щонайменше 94 млн дітей, багато з яких проживають у країнах з низьким та середнім рівнем доходів, пропустили планову вакцинацію від кору через збої в роботі глобальних систем охорони здоров’я під час пандемії COVID-19.

Тим часом потенційний гетерологічний захист між вірусом кору та РСВ може бути опосередкований за допомогою перехресних захисних реакцій Т-клітин. Ймовірно, що неспецифічні ефекти живої атенуйованої вакцини можуть відігравати роль у захисті від багатьох неспоріднених патогенів. Цей ефект пояснюється механізмами імунної пам’яті, здатної реагувати на вторинний неспоріднений патоген після першого зараження живою вакциною.

У той же час інфекція, викликана вірусом кору, спричиняє значну імуносупресію, внаслідок чого пацієнти зазнають підвищеного ризику зараження іншими вірусними та бактеріальними інфекціями. Результати досліджень свідчать про значні зміни в B-клітинах після зараження вірусом кору, що характеризуються виснаженням раніше наявного пулу B-клітин пам’яті. Виявлено, що діти, інфіковані вірусом кору, втрачають приблизно 30% нейтралізуючої здатності протиінфекційних антитіл. Тривалість імуносупресії є невтановленою, становлячи від 5 міс до 1 року. Ці дані підкреслюють важливість вакцинації проти кору для запобігання як цьому захворюванню, так і його наслідкам у вигляді підвищеної сприйнятливості до інших інфекцій. На закінчення автори наводять результати досліджень, що свідчать про те, що рання вакцинація проти кору за схемою з двох доз — у 4–6 міс та у 9 міс, була імуногенною, безпечною та ефективною.

* Do L.A.H., Toh Z.Q., Licciardi P.V., Mulholland E.K. (2021) Can early measles vaccination control both measles and respiratory syncytial virus infections? Lancet Glob Health. Dec 22: S2214-109X(21)00464-2. doi: 10.1016/S2214-109X(21)00464-2. Epub ahead of print. PMID: 34953518; PMCID: PMC8694706.

За матеріалами www.thelancet.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті