«Омікрон» та «дельта»: чи існує різниця в симптомах?

11 Січня 2022 5:17 Поділитися

Оскільки «омікрон» — варіант вірусу SARS-CoV-2, що викликає COVID-19, — продовжує поширюватися світом, з’явилися повідомлення про те, що симптоми, які він викликає, певною мірою відрізняються від симптомів варіанту «дельта». Чи справді симптоми відрізняються? На що слід звернути увагу?

26 листопада 2021 р. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) вказала на новий варіант SARS-CoV-2, що викликає занепокоєння. Згодом він став відомий як «омікрон».

Цей варіант викликав занепокоєння в органах охорони здоров’я, оскільки, здається, він дуже заразний і з більшою ймовірністю може викликати повторне зараження.

Також були деякі побоювання, що «омікрон» може обійти захист, що забезпечується вакцинами проти COVID-19. Компанія «Pfizer» стверджує, що 3 дози її мРНК-вакцини здатні нейтралізувати «омікрон» у лабораторних експериментах і що 2 дози можуть, як і раніше, запобігати серйозним захворюванням після зараження цим варіантом.

З цих причин країни в усьому світі вживають різноманітних запобіжних заходів, щоб зменшити поширення «омікрону» серед свого населення.

Проте у світі, що в постійному русі, може бути неможливо повністю зупинити поширення цього варіанта вірусу. Деяким приводом для оптимізму може бути те, що різні звіти припускають, що інфекції, викликані цим варіантом, зазвичай викликають легші симптоми, ніж інфекції з попередніми варіантами SARS-CoV-2, такими як «дельта».

Які симптоми викликає «омікрон»?

Центри з контролю та профілактики захворювань (CDC) США перелічують можливі симптоми інфекції SARS-CoV-2 без вказівки на варіант. До них належать:

  • лихоманка або озноб;
  • кашель;
  • задишка або ускладнене дихання;
  • втома;
  • біль у м’язах або тілі;
  • головний біль;
  • втрата смаку чи нюху;
  • біль у горлі;
  • закладеність носа чи нежить;
  • нудота чи блювання;
  • діарея.

Однак CDC зазначає, що цей список не є вичерпним, і люди можуть відчувати різні симптоми чи їх комбінації.

У даному контексті інтерес представляє дослідження Zoe COVID, проведене вченими з медичної компанії «Zoe» і Королівського коледжу Лондона (King’s College London) у Великобританії. У ході своєї роботи вони використовують дані понад 4 млн учасників, які повідомляють про свої симптоми COVID-19 за допомогою додатка «Zoe COVID Study».

Нещодавній аналіз дослідження був спрямований на те, щоб визначити, чи існують будь-які відмінності між найпоширенішими симптомами зараження варіантом «дельта» та найпоширенішими симптомами зараження штамом «омікрон».

Для цього дослідники порівняли симптоми учасників, які отримали позитивний результат тесту на COVID-19 у жовтні 2021 р. (тоді варіант «дельта» був домінуючим у Великобританії), із симптомами тих учасників, які отримали позитивний результат у грудні 2021 р., коли домінуючим варіантом став «омікрон».

Цей аналіз не виявив чіткої різниці у профілі симптомів «дельта» та «омікрон». Найбільш поширені симптоми були в основному однаковими: нежить, головний біль, втома, чхання та біль у горлі.

Проте увагу вчених привернув той факт, що втрата нюху та смаку стала набагато менш поширеним симптомом. Раніше, у 2021 р., він входив до десятки основних симптомів, а тепер посідає 17-те місце, і тільки кожна п’ята людина відчуває такий прояв хвороби.

Симптоми «омікрону» більш легкі?

Видання «Medical News Today» звернулося за коментарями до доктора Девіда М. Катлера (David M. Cutler), сімейного лікаря компанії «Saint John’s Physician Partners», США, щоб дізнатися більше про поради лікарів щодо симптомів, викликаних штамом «омікрон».

Доктор Д.М. Катлер підтвердив, що симптоми можуть нічим не виділятися порівняно з ознаками зараження попередніми варіантами.

«Різноманітність симптомів, що відмічаються при зараженні штамом «омікрон», така сама, як і в інших варіантів SARS-CoV-2. Здається дуже примітним, що люди, уражені одним і тим самим варіантом, можуть відчувати різні симптоми. В одних закладеність носа, в інших — головний біль, іноді ломота в тілі, у третіх болить горло», — зазначив він.

Проте Д.М. Катлер підкреслив, що «серйозні легеневі інфекції менш ймовірні при зараженні штамом «омікрон», ніж при попередніх варіантах».

Наразі з’являється все більше доказів того, що варіант коронавірусу «омікрон» вражає верхні дихальні шляхи, викликаючи легші симптоми, ніж попередні варіанти. Про це 4 січня 2022 р. повідомив менеджер Всесвітньої організації охорони здоров’я з надзвичайних ситуацій Абді Махамуд (Abdi Mahamud).

«Це може бути гарною новиною, але нам дійсно потрібні додаткові дослідження, щоб довести це», — наголосив А. Махамуд.

За матеріалами www.medicalnewstoday.com; joinzoe.com; www.reuters.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті