Грудне вигодовування знижує ризик серцево-судинних захворювань у матерів: висновки метааналізу

12 Січня 2022 10:01 Поділитися

Відповідно до метааналізу, нещодавно опублікованого в журналі Американської кардіологічної асоціації (Journal of the American Heart Association — JAHA), у жінок, які годували грудьми, нижчий ризик захворіти на серцеву патологію, інсульт або померти від серцево-судинних захворювань, ніж у жінок, які не годували грудьми.

Спеціальний випуск JAHA «У центрі уваги вагітність та її вплив на серцево-судинне здоров’я матері та дитини» включає близько дюжини дослідницьких статей, присвячених різним серцево-судинним проблемам матері та дитини в період вагітності.

Користь грудного вигодовування для здоров’я дітей добре відома. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), вона пов’язана зі зменшенням кількості респіраторних інфекцій та нижчим ризиком смерті від інфекційних захворювань серед дітей, які перебувають на грудному вигодовуванні.

Крім того, відомо, що грудне вигодовування також пов’язане з користю для здоров’я матері, включаючи зниження ризику розвитку цукрового діабету 2-го типу, раку яєчника та раку молочної залози.

«Попередні дослідження вивчали зв’язок між грудним вигодовуванням та ризиком серцево-судинних захворювань у матері. Однак результати були суперечливими щодо сили цього зв’язку і, зокрема, взаємозв’язку між різною тривалістю грудного вигодовування та ризиком серцево-судинних захворювань.

Було важливо систематично проаналізувати доступну літературу та математично об’єднати всі докази на цю тему», — зазначив старший автор огляду Пітер Віллейт (Peter Willeit), доктор медицини, магістр філософії, доктор філософії, професор клінічної епідеміології в Медичному університеті Інсбрука (Medical University of Innsbruck), Австрія.

Дослідники розглянули інформацію з 8 досліджень, проведених у період з 1986 по 2009 р. в Австралії, Китаї, Норвегії, Японії та США та 1 багатонаціонального дослідження.

В огляд включено медичні карти майже 1,2 млн жінок (середній вік 25 років при перших пологах) та проаналізовано взаємозв’язок між грудним вигодовуванням та індивідуальним серцево-судинним ризиком матері.

«Ми зібрали інформацію, наприклад, про те, як довго жінки годували грудьми протягом свого життя, про кількість пологів, у якому віці відбулися перші пологи, і про те, чи були у жінок серцеві напади чи інсульти в пізнішому віці чи ні», — пояснила перший автор огляду Лена Чідерер (Lena Tschiderer), доктор філософії, науковий співробітник Медичного університету Інсбрука.

Огляд виявив наступне:

  • 82% жінок повідомили, що вони в певний період свого життя годували грудьми;
  • порівняно з жінками, які ніколи не годували грудьми, у жінок, які повідомляли про грудне вигодовування протягом свого життя, ризик розвитку серцево-судинних захворювань був на 11% знижений;
  • протягом середнього періоду спостереження в 10 років жінки, які годували грудьми в певний період свого життя, мали на 14% нижчий ризик розвитку ішемічної хвороби серця; на 12% нижчу ймовірність інсульту; та на 17% нижчий ризик померти від серцево-судинних захворювань;
  • жінки, які годували грудьми протягом 12 міс або довше протягом життя, менш схильні до розвитку серцево-судинних захворювань, ніж жінки, які не годували грудьми;
  • помітних відмінностей у ризику серцево-судинних захворювань серед жінок різного віку або залежно від кількості вагітностей не виявлено.

Всесвітня організація охорони здоров’я та Центри з контролю та профілактики захворювань США (Centers for Disease Control and Prevention — CDC) рекомендують виключно грудне вигодовування дітей принаймні до 6-місячного віку. Однак тільки 1 з 4 немовлят отримує лише грудне молоко протягом перших 6 міс життя.

«Жінкам важливо знати про користь грудного вигодовування для здоров’я їх дітей, а також для їхнього власного здоров’я. Більше того, ці результати якісних досліджень, проведених у всьому світі, наголошують на необхідності заохочувати та підтримувати грудне вигодовування. Наприклад, створювати сприятливе для грудного вигодовування робоче середовище, а також навчати грудному вигодовуванню та проводити програми для сімей до та після пологів», — наголосив П. Віллейт.

Обмеженням цього метааналізу є те, що існує мало інформації про жінок, які годували грудьми більше 2 років.

«Якби ми мали ці додаткові дані, ми змогли б розрахувати більш точні оцінки зв’язку між тривалістю грудного вигодовування протягом усього життя та розвитком серцево-судинних захворювань у матерів», — відмітила Л. Чідерер.

За матеріалами medicalxpress.com

 

 

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті