Алкоголь: як уникнути похмілля і підтримати печінку?

17 Січня 2022 11:04 Поділитися

Алкоголь — один із найсильніших токсинів, що уражує всі системи та органи організму людини. Але мало кого це зупиняє, особливо на свята. Звичайно, як же ж обійтися без келиха шампанського на Новий рік чи екзотичного коктейлю на корпоративі, чи келиха пива на зустрічі із друзями. А глінтвейн? Без нього взагалі важко уявити зимовий відпочинок. І тут настає те саме #післясвят, про яке всі ми так багато чули, і в яке мало хто насправді вірив. Кажуть, є час розкидати каміння, і є час його збирати. Ось і настала черга попіклуватися про свій організм, який постраждав від впливу алкоголю. З якими проблемами зазвичай стикаються люди, що вживають алкоголь в помірній кількості (ну або в не дуже помірній кількості, але рідко)? Правильно, перш за все — це похмілля, а по-друге, це більш довготривалі наслідки, такі як порушення роботи печінки. Що може порекомендувати фармацевт в обох цих випадках? І чи є якісь профілактичні засоби, щоб зменшити негативний влив алкоголю? Адже ще День студента і Китайський Новий рік святкувати.

Як алкоголь впливає на організм?

Похмілля, викликане алкоголем, — це поєднання негативних психічних і фізичних симптомів, що виникають після споживання алкоголю, коли концентрація алкоголю в крові починає наближатися до нуля. Похмільний синдром може тривати до 24 год після вживання алкоголю. Найбільш часто відмічаються такі симптоми похмілля, як втома (95,5%), спрага (89,1%), сонливість (87,7%), головний біль (87,2%), сухість у роті (83%) і нудота (81%) (Jayawardena R. et al., 2017).

Фізіологічні механізми, що лежать в основі розвитку похмільного синдрому, є складними і, що неочікувано, — не до кінця вивченими. Алкоголь та його метаболіти відповідальні за деякі симптоми, що виникають після вживання алкоголю, та не за всі. Інші фактори, що відповідальні за погане самопочуття вранці, включають зневоднення, порушення імунної регуляції, гіпоглікемію, наявність додаткових біологічно активних сполук в алкогольних напоях та генетичні особливості людини, що, як вважають, відіграють певну роль в інтенсивності прояву симптоматики похмілля. Загалом симптоми похмілля, вірогідно, є комбінованим результатом зневоднення, гормональних змін, порушення регуляції цитокінових шляхів і токсичної дії алкоголю та ацетальдегіду (Wang F. et al., 2016).

Останні дані свідчать про прямий зв’язок між концентрацією алкоголю в крові та тяжкістю похмілля, тоді як для ацетальдегіду (продукту метаболізму етанолу) цей зв’язок простежується. Таким чином, швидке виведення алкоголю пов’язане з менш тяжким похміллям. Поясненням цього спостереження може бути той факт, що етанол — на відміну від ацетальдегіду — здатний долати гематоенцефалічний бар’єр. При уповільненому метаболізмі етанолу більша його кількість здатна досягти головного мозку й викликати симптоми похмілля. Тяжкість похмілля також значною мірою пов’язана з біомаркерами оксидативного стресу. Цікаво, що відповідно до результатів досліджень вищий рівень оксидативного стресу в перші години після вживання алкоголю, який є наслідком роботи ферментів, що перетворюють етанол, і вказує на швидкий метаболізм етанолу, пов’язаний з менш вираженим похмільним синдромом, тоді як високий рівень оксидативного стресу та запалення під час похмілля асоціюються з більш вираженим похміллям (Mackus M. et al., 2020).

Похмілля вже тут

Які методи боротьби із похміллям ви знаєте? Мабуть, перше, що приходить в голову, — це випити ще алкоголю? Але це дуже погана ідея, адже, на думку вчених, це пряма стежка до формування алкогольної залежності (Roberts E. et al., 2021). Тим більше коли є безліч набагато безпечніших варіантів.

Поки одні закликають не вживати алкоголь, британська NHS змирилася з невтішною дійсністю та публікує рекомендації на випадок похмілля.

Що робити у випадку похмілля?

  • Боротьба з похміллям включає регідратацію організму, щоб допомогти впоратися з хворобливими симптомами. Найкращий час для регідратації — перед сном після сеансу вживання алкоголю. Чудовим рішенням для регідратації можуть бути спеціальні порошки для приготування розчину для регідратації, які можна придбати в аптеці.
  • Знеболювальні препарати можуть допомогти при головному болю і м’язових судомах. Доцільно звернути увагу на нестероїдні протизапальні препарати (НПЗП), наприклад такі, як ібупрофен. У разі парацетамолу варто зважати на ризик виникнення небажаних реакцій з боку печінки при його застосуванні, при цьому у разі алкогольної інтоксикації печінка вже «під ударом».
  • Солодка їжа може допомогти зменшити відчуття тремтіння. У деяких випадках може знадобитися антацид, щоб спершу заспокоїти шлунок.
  • Суп на овочевому бульйоні є хорошим джерелом вітамінів і мінералів, які можуть поповнити виснажені ресурси. Він також легко засвоюється.
  • Ви можете поповнити втрачену рідину, вживаючи рідини, що не подразнюють шлунок.

Як не дивно, але вчені дуже переймаються нашим поганим самопочуттям на ранок після вечірки. Так, у нещодавньому огляді вчені нарахували в США більше 80 різноманітних продуктів для полегшення похмілля, що включали більше 200 різноманітних інгредієнтів, серед яких вітаміни, мінерали, рослинні екстракти (особливо тут відзначилася китайська народна медицина), синтетичні органічні хімічні речовини і багато іншого. Найпоширенішими складовими були вітаміни групи B, вітамін C, екстракт розторопші (силімарин), дигідромірицетин і N-ацетил L-цистеїн, часто в комбінації (Mackus M. et al., 2021). Наприклад, 51 продукт (62,2% від загальної кількості оцінених продуктів) містив один або кілька вітамінів, доза яких перевищувала відповідний добовий рекомендований рівень споживання. Для 9 (28,1%) із 32 продуктів, які повідомляли про дозу вітаміну B3, та 2 (8,0%) із 25 продуктів, які повідомляли про дозу вітаміну B9, відповідний допустимий верхній рівень споживання був перевищений. Близько половини (45,1%) всіх продуктів містять N-ацетил L-цистеїн.

Що ж до ефективності цих засобів, то далеко не всі можуть похвалитися наявністю відповідних досліджень. Втім, наприклад, порівняно з плацебо покращення загальної оцінки симптомів похмілля показано для екстракту гвоздики (42,5% проти 19,0%, p<0,001), толфенамінової кислоти (84,0% проти 50,0%, p<0,001), піритинолу (34,1% проти 16,2%, p<0,01) та червоного женьшеню (21,1% проти 14,0%, p<0,05) (Roberts E. et al., 2021).

На вітчизняному ринку лікарських засобів, що будуть актуальними у разі похмілля, зовсім небагато. Так, до групи N07B B, що включає деякі засоби для застосування при алкогольній інтоксикації, входить лише 6 лікарських засобів, що містять метадоксин, ціанамід, глюкозу, гліцин та дисульфірам.

Час рятувати рядового… Печінку!

Алкогольна інтоксикація завдає значної шкоди здоров’ю та асоціюється з більш ніж кількома сотнями різних захворювань. Найбільш виражену шкоду алкоголь завдає печінці — органу, де метаболізується до 95% етанолу. Одним з найважливіших механізмів пошкоджувальної дії етанолу на гепатоцити є активація вільнорадикальних реакцій внаслідок підвищеної генерації активних форм кисню та α-гідроксиетильних радикалів при метаболізмі етанолу. Етанол і ацетальдегід, а також вільнорадикальні продукти, що утворюються при їх метаболізмі, виснажують компоненти антиоксидантної системи, що супроводжується пошкодженням мембран та загибеллю гепатоцитів. Тому у випадку вживання алкоголю доцільно звернути увагу на гепатопротекторні засоби, призначені для корекції алкогольасоційованої патології печінки. Враховуючи значну роль вільнорадикальних процесів у патогенезі алкогольасоційованих хвороб печінки, актуальним буде застосування гепатопротекторів, що мають антиоксидантні властивості. З іншого боку, зважаючи на різноплановість токсичної дії етанолу, увагу привертають комплексні гепатопротекторні засоби метаболічної дії, наприклад такі, що містять сукцинат натрію, N-ацетил-L-цистеїн та ін. (Каспер Е.В. и соавт., 2021).

Що робити, щоб на ранок не було похмілля?

  • Не пити більше, ніж може впоратися ваш організм, як відомо з власного досвіду. Якщо ви не впевнені, скільки це, будьте обережні.
  • Не пийте на голодний шлунок. Перш ніж почати пити, поїжте. Перевагу краще надавати стравам, які містять вуглеводи (наприклад макарони або рис) або жири. Їжа допоможе уповільнити засвоєння алкоголю вашим організмом.
  • Не пийте напої темного кольору, якщо ви виявили, що ви чутливі до них. Вони містять природні хімічні речовини, які називаються конгенерами, або простіше домішки, які подразнюють кровоносні судини і тканини головного мозку і можуть погіршити похмілля.
  • Пийте воду або негазовані безалкогольні напої в процесі вживання алкогольних напоїв. Пам’ятайте, що газовані напої прискорюють всмоктування алкоголю в організмі.
  • Випийте 0,5 л води перед сном. Тримайте склянку води біля свого ліжка, щоб випити, якщо ви прокинетеся вночі.

Алкоголь та здоров’я: не все так однозначно

Когнітивне здоров’я. Дослідження 1997 р. не виявило жодного когнітивного ефекту, позитивного чи негативного, від вживання алкоголю (Dent O.F. et al., 1997). Однак вже у 2011 р. довгострокові дослідження почали показувати, що помірне вживання алкоголю в компанії може бути пов’язане з нижчим ризиком розвитку деменції та погіршення когнітивних функцій (Neafsey E., Collins M., 2011).

Дослідження 2020 р. продемонструвало вищий рівень функції головного мозку у людей, які повідомили про низький та помірний рівень вживання алкоголю (Zhang R. et al., 2020). На основі 20 років спостереження за майже 20 тис. учасників зроблено висновок, що люди, які вживали низьку або помірну кількість алкоголю, мали кращий психічний стан, більший словниковий запас, ніж навіть ті, хто не п’є.

Проте дослідження 2018 р. у Франції показало, що розлади вживання алкоголю тісно пов’язані з численними формами деменції (Schwarzinger М. et al., 2018). Інше дослідження 2019 р. продемонструвало переваги частого вживання алкоголю в невеликих об’ємах, але також виявило ознаки того, що вживання алкоголю у великій кількості — навіть якщо його вживали рідко — пов’язане з високим рівнем деменції (Koch M. et al., 2019).

Таким чином, важливо зберігати баланс та бути поміркованим у своїх звичках.

Здоров’я серця. Дослідження свідчать, що невелика кількість алкоголю може бути корисною для серцево-судинної системи (Tangney C.C. et al., 2011). Але, як і у випадку з когнітивним здоров’ям, переваги можуть швидко перетворитися на ризики, якщо вживати без міри. Клініка Майо опублікувала дослідження, яке чітко демонструє цю закономірність: люди, які вживали невелику кількість алкоголю, мали нижчі показники ішемічної хвороби серця, застійної серцевої недостатності, інсульту і навіть смерті (O’Keefe J.H. et al., 2014). Більш високий рівень зумовлював підвищення ризику розвитку серцево-судинних захворювань.

Ця інформація виглядає ще більш заплутаною у світлі результатів метааналізу 2017 р. (Piano M.R., 2017). Низьке споживання алкоголю було корисним при деяких серцево-судинних захворюваннях, як-от ішемічна хвороба серця, але було пов’язано з підвищенням ризику розвитку інших, наприклад, інсульту. Високе споживання було пов’язано лише зі зростанням ризиків.

Антиоксиданти. Добре відомо, що антиоксиданти мають ряд переваг, наприклад, покращують серцево-судинне здоров’я, знижують ризик раку і навіть захищають від застуди. Наразі активно досліджується вплив на здоров’я алкогольних напоїв, що містять антиоксиданти.

Згідно з дослідженням 2018 р. саме вино вирізняється позитивним впливом на здоров’я — і не дарма, оскільки воно має високий вміст антиоксидантів і може сприяти зниженню ризику розвитку раку та збільшенню тривалості життя (Snopek L. et al., 2018). Дослідження 1993 р., опубліковане American Journal of Public Health, показало, що люди, які вживали помірну кількість алкоголю, рідше застуджувалися (Cohen S. et al., 1993). Аналогічні дані отримали й іспанські вчені у 2002 р. — виявлено значну ймовірність зниження ризику розвитку застуди у людей, що надавали перевагу вину (Takkouche B. et al., 2002).

Більша тривалість життя. Дослідження 2006 р., проведене італійськими вченими, свідчить про те, що невелика кількість алкоголю, що вживається протягом тривалого періоду, наприклад, банка пива або келих вина під час вечері, може бути пов’язана з більшою тривалістю життя (Di Castelnuovo A. et al., 2006). Це підтверджують інші дослідження, наприклад ті, що згадувалися вище в розділах про антиоксиданти та здоров’я серця.

Однак є також докази того, що вживання алкоголю в цілому може підвищувати ризик негативних наслідків. Дослідження 2018 р. свідчить, що високий рівень споживання алкоголю пов’язаний з вищим ризиком розвитку раку та смертністю (Kunzmann A.T. et al., 2018). Ризики були нижчими для тих, хто п’є помірно, але все ще вищі, ніж для тих, хто не п’є.

Такий різний алкоголь

Ви не помічали, що після споживання різних видів алкоголю на ранок зовсім різні відчуття? Справа в тому, що певні види алкогольних напоїв містять добавки та домішки, що можуть посилювати ефект етанолу на організм, проте найбільш виражений вплив чинять так звані конгенери. Ці органічні молекули утворюються в процесі бродіння і включають метанол та інші спирти, дубильні речовини, складні ефіри, ацетон та ін. Хоча вони частіше містяться в темних алкогольних напоях, конгенери посилюють смак та аромат багатьох алкогольних напоїв, їх концентрація відрізняється залежно від виду напою та бренду.

Ці сполуки також відповідальні за симптоми похмілля — слабкість і головний біль, які відчуває людина, «переборщивши» з алкоголем. З цієї причини можна з упевненістю сказати, що будь-який алкогольний напій, що містить високий рівень конгенерів, викликатиме більш сильне похмілля і тим самим завдасть більшої шкоди організму, ніж алкоголь з низьким вмістом цих сполук.

Наукові докази негативного впливу на здоров’я конгенерів можна знайти в дослідженні, опублікованому у 2010 р., проведеному з метою порівняння впливу на організм різних алкогольних напоїв (Rohsenow D.J. et al., 2010). Так, встановлено, що алкогольний напій з великою кількістю конгенерів (бурбон) чинив значно більший шкідливий вплив на організм, який проявлявся похміллям, ніж алкогольний напій з меншим вмістом конгенерів (горілка) у такій самій кількості. Отримані результати актуальні як чоловіків, так і жінок.

Євгенія Лук’янчук

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті