У Польщі за кілька місяців випустять тест для оцінки ризику тяжкого COVID-19

18 Січня 2022 12:34 Поділитися

Чому деякі переносять COVID-19 безсимптомно, а іншим доводиться боротися за життя за, задавалося б, схожих «вихідних умов»?

Свій внесок у з’ясування цього питання роблять науковці з Медичного університету Білостоку (Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku, Польща). Розробляючи набір генетичних маркерів, що визначають індивідуальну сприйнятливість до інфекції SARS-CoV-2, їм вдалося виявити серед них такий, що більш ніж удвічі підвищує ризик тяжкого перебігу та смерті від COVID-19. Вважається, що його виявляють у близько 14% поляків, у загальноєвропейській популяції він відмічається з частотою близько 9%. За словами авторів, це може допомогти в ранньому виявленні осіб із найвищим ризиком.

Дослідження проведено за участю майже 1500 пацієнтів з COVID-19 в рамках проєкту, фінансованого Агентством медичних досліджень (Agencję Badań Medycznych — АВМ) спільно з технологічним партнером ImageneMe, Інститутом легеневих хвороб та туберкульозу у Варшаві (Instytutem Chorób Płuc i Gruźlicy).

Результати цього відкриття дозволяють створити відносно простий генетичний тест (зі ступенем складності, подібним до  тестування на наявність вірусу SARS-CoV-2 за допомогою полімеразної цепної реакції), який, виявивши генетичний варіант, пов’язаний з 3-ю хромосомою, може допомогти краще виявляти осіб із ризиком тяжкого перебігу захворювання. Досі його оцінювали, беручи до уваги вік, супутні захворювання, ожиріння та чоловічу стать.

Подякувавши вченим за важливе відкриття, міністр охорони здоров’я д-р Адам Нідзельський нагадав, що невдовзі після спалаху пандемії він доручив АВМ організувати конкурси для дослідників, які сприятимуть кращому розумінню COVID-19. Він наголосив, що відкриття білостоцьких учених є результатом такого замовлення та прикладом ефективного залучення держави до захисту здоров’я. Міністр запевнив вчених у підтримці швидкого виведення на ринок відповідного тесту. Відповідаючи на запитання журналістів про те, коли готовий тест може бути випущений на ринок, очільники урядових структур зазначили, що зроблять все, щоб це сталося протягом кількох місяців. Наразі триває робота щодо патентування винаходу та підготовки до комерціалізації.

За матеріалами www.umb.edu.pl; forumakademickie.pl

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті