COVID-19 у дітей: вік, перенесене захворювання та інші фактори впливають на ризик

25 Січня 2022 11:35 Поділитися
Нещодавнє дослідження, результати якого було опубліковано в «JAMA Network Open», було спрямоване на те, щоб пояснити вплив інфекції SARS-CoV-2 та ризик тяжких наслідків COVID-19 у молодих людей у ​​всьому світі.

Вплив COVID-19 на молодь

На початку пандемії COVID-19 на осіб молодше 18 років припадало 1,7% усіх зареєстрованих випадків захворювання. Багато хто вважає, що ці ранні оцінки були неточними через обмежені можливості раннього тестування та зазвичай легкого або навіть безсимптомного перебігу захворювання у дітей.

Станом на 13 січня 2022 р. на осіб віком до 18 років припадало 17,8% усіх нових випадків COVID-19. Число дітей, госпіталізованих із цим захворюванням, збільшилося майже в 5 разів у період з червня до серпня 2021 р.

Дослідження, проведене через Педіатричну дослідницьку мережу невідкладної допомоги — COVID-19 (Pediatric Emergency Research Network-COVID-19), було зосереджене на пошуку відповіді на таке запитання: яка частина молодих людей з позитивним результатом на SARS-CoV-2, протестованих у відділеннях невідкладної допомоги, зазнає тяжких наслідків протягом 14 днів?

Тяжкі наслідки були класифіковані як:

  • серцеві події — міокардит;
  • неврологічні проблеми — енцефаліт;
  • проблеми з диханням — пневмонія;
  • інфекційні проблеми — сепсис;
  • смерть.

Учасників дослідження було відібрано у відділеннях невідкладної допомоги 8 країн, включаючи Аргентину, Канаду, Коста-Рику, Італію, Парагвай, Сінгапур, Іспанію та США.

Результати дослідження

Серед 10 300 учасників у 3222 відмічено позитивний результат на інфекцію SARS-CoV-2. З них 23% госпіталізовано, у 3% спостерігалися тяжкі наслідки протягом 2 тиж після звернення до відділення невідкладної допомоги, 4 дитини померли.

Дослідники визначили можливі фактори ризику, що призводять до тяжких наслідків. До них належать:

  • вік пацієнта від 5 до 18 років;
  • наявне хронічне захворювання;
  • попередній епізод пневмонії;
  • звернення до лікарні через 4–7 днів після появи симптомів.

Встановлено, що новонароджені немовлята не зазнавали вищого ризику тяжких наслідків. Крім того, хоча бронхіальна астма була запропонована як фактор ризику тяжкого захворювання у молодих людей з COVID-19, результати дослідження не підтверджують цей зв’язок.

Доктор Стівен Фрідман (Stephen Freedman), педіатр і професор Медичної школи Каммінга Університету Калгарі (Cumming School of Medicine, University of Calgary), Канада, і співавтор дослідження, зазначив: «Було цікаво і дещо несподівано, що ми виявили, що маленькі діти мають найнижчий ризик тяжких наслідків».

Серед 2500 молодих людей з позитивним результатом на SARS-CoV-2, виписаних із відділень невідкладної допомоги, лише у 0,5% відмічали тяжкі наслідки протягом періоду спостереження.

Джеймс Вуд (James Wood), доцент клінічної педіатрії в Медичній школі Університету Індіани (Indiana University School of Medicine), США, прокоментував це дослідження і зазначив, що дуже мало дітей, у яких отримали позитивний результат і яких потім виписали з лікарні, мали тяжкі наслідки.

«Це важливо, оскільки показує здатність клініцистів відділення невідкладної допомоги правильно розпізнавати тих, кого можна безпечно виписати додому в більшості випадків», — пояснив Д. Вуд.

Висновки та майбутні дослідження

Дослідники наголошують на таких факторах ризику, як вік, основне хронічне захворювання та тривалість симптомів. Ці фактори слід враховувати під час прийняття рішень щодо лікування дітей віком до 18 років з позитивним результатом тесту на інфекцію SARS-CoV-2.

Відповідаючи на питання про майбутні потреби в дослідженнях, що стосуються дітей та COVID-19, С. Фрідман зауважив: «Буде важливо вивчити результати в конкретних групах, наприклад, у немовлят раннього віку, і оцінити, чи можуть лабораторні параметри також допомогти у виявленні дітей з підвищеним ризиком».

С. Фрідман підкреслив, що дослідження не означає, що 3% усіх дітей, інфікованих SARS-CoV-2, мають тяжкі наслідки, оскільки учасники не представляли всю популяцію дітей, які перенесли інфекцію.

За матеріалами www.medicalnewstoday.com

 

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті