Англія: розпочинається безкоштовне навчання фармацевтів незалежному призначенню

02 Лютого 2022 3:35 Поділитися

Фармацевти, які відповідають вимогам, зможуть подати заявку на одне з 327 фінансованих державою місць для навчання незалежному виписуванню рецептів, починаючи з першої половини 2022 р., повідомляє «Health Education England» (HEE).

Фармацевти можуть звертатися безпосередньо до організаторів навчальних курсів, і місця будуть розподілятися за принципом черговості звернення. При цьому навчання розпочнеться приблизно в лютому–березні, хоча організатори деяких із курсів можуть очікувати на приєднання певної кількості слухачів.

Фармацевти зможуть подати заявку на ці курси, лише якщо вони відповідають певним критеріям, зокрема:

  • працюють в Англії;
  • зайняті в громадській аптеці;
  • зайняті в первинній ланці, проте не задіяні за умовами схеми з відшкодуванням затрат на додаткових працівників (additional roles reimbursement scheme — ARRS) (передбачають можливість працевлаштувати за суспільний рахунок певну кількість додаткового персоналу, виходячи з кількості населення в громаді);
  • зайняті в пенітенціарній системі (Нealth and justice).

Два види курсів

У листопаді минулого року англійський уряд пообіцяв інвестувати до 15,9 млн фунтів стерлінгів протягом 4 років у програму підвищення кваліфікацій фармацевтів і фармацевтичних техніків. Наразі прийнято рішення про фінансування 184 місць для навчання незалежному призначенню (Independent Prescribing) та ще 143 місця — клінічно обґрунтованому незалежному призначенню (Clinically Enhanced Independent Prescribing — CEPIP). Як зазначено в описі одного з університетів, «клінічно обґрунтований» означає додаткові навички, які ви отримаєте під час збору анамнезу та фізикального обстеження в рамках курсу незалежного призначення».

Після успішного завершення курсів, розрахованих приблизно на 6-місячний термін, передбачено отримання професійного сертифіката з практики незалежного призначення, що дає змогу подавати заявку на включення до реєстру в якості особи, що може здійснювати незалежне призначення (Independent Prescriber). Відповідні курси повністю акредитовані Генеральною фармацевтичною радою (General Pharmaceutical Council — GPhC).

Скільки в Англії осіб, що можуть здійснювати незалежне призначення?

Огляд останніх даних щодо робочої сили громадських аптек (Community Pharmacy Workforce Survey), результати якого опубліковані 20 січня 2022 р., свідчить, що кількість кваліфікованих з незалежного виписування серед фармацевтів із моменту останнього опитування у 2017 р. майже не змінилася.

При цьому деякі суспільні аптеки повідомили, що не мають інформації про відповідну кваліфікацію своїх працівників. Хоча це було враховано під час аналізу із зважуванням, цифри можуть бути заниженими, зазначено в огляді. Так, загалом 27 406 громадських фармацевтів займають 20 489 посад, еквівалентних повній зайнятості (full-time equivalent — FTE) в Англії, включаючи самозайнятих. Зважені оцінки свідчать про наявність 933 FTЕ та відповідну кількість працівників на рівні 1154 осіб. Це вказує на те, що фармацевти, кваліфіковані з незалежного призначення, становлять 5% від зваженої FTE-робочої сили і 4% від зваженої кількості працівників. Це дорівнює приблизно одному незалежному фармацевту на 10 суспільних аптек (1154 на 11279) — аналогічно показникові 2017 р. При цьому найбільша частка фармацевтів, що можуть робити призначення, припадає на лондонський регіон як стосовно FTE, так і кількості працівників (8 і 7% відповідно).

За матеріалами www.pharmacymagazine.co.uk; www.bma.org.uk; www.ucl.ac.uk; www.hee.nhs.uk

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті