У ЄС заборонені відомі компоненти косметичних засобів

09 Лютого 2022 11:12 Поділитися

З 1 березня 2022 р. використання піритіону цинку (антибактеріальний засіб) та бутилфенілу метилпропіоналу (ароматизатор Lismeral/Lilial) заборонено в косметичних продуктах на території ЄС. Так, відповідно до Регламенту щодо класифікації, маркування та упаковки (Classification, Labelling and Packaging — CLP) (делегований регламент Комісії № 2020/1182), бутилфеніл метилпропіонал тепер класифікується як токсичний для репродуктивної системи (Repr. 1B — CMR 1B). Те ж саме стосується піритіону цинку.

Бутилфеніл метилпропіонал — CAS № 80-54-6

Бутилфеніл метилпропіонал з 2009 р. було включено до Додатка III Регламенту ЄС щодо косметики: його необхідно вказувати в переліку інгредієнтів, якщо концентрація перевищує 0,001% у засобах, що не змиваються, і 0,1% — у продуктах, що змиваються.

У 2020 р. цю речовину з ароматом конвалій було класифіковано як CMR 1B, оскільки на основі досліджень на тваринах було встановлено, що вона може бути токсичною для репродуктивної системи і зашкодити фертильності. Тому бутилфеніл метилпропіонал було переміщено до Додатка II (заборонені речовини) до Регламенту ЄС щодо косметики.

З 1 березня 2022 р. косметика, що містить бутилфеніл метилпропіонал, має бути вилучена з прилавків магазинів. Для виробників настав час замінити ароматизатори у своїй косметиці на інші.

Піритіон цинку — CAS № 13463-41-7

До цього часу піритіон цинку входив до додатків III і V до Регламенту ЄС щодо косметики. Його було дозволено використовувати:

  • у засобах для волосся, що не змиваються, в максимальній концентрації 0,1%, якщо він не використовується як консервант;
  • у якості консерванту до максимальної концентрації 1,0% у засобах для волосся, що змиваються, і до 0,5% — в косметичних засобах, що змиваються.

Піритіон цинку було класифіковано як CMR 1B (токсичний для репродуктивної системи), і 11 квітня 2019 р. запропоновано продовжувати використовувати його як засіб проти лупи у продуктах для волосся, що змиваються, до максимальної концентрації 1% у якості винятку.

Відповідно до ст. 15.2 Регламенту ЄС щодо косметики, використання речовин CMR 1B в косметичних продуктах може бути дозволено у виняткових випадках, якщо:

  • вони відповідають вимогам безпеки щодо харчових продуктів, передбаченим Регламентом (ЄС) 178/2002;
  • відсутні відповідні альтернативні речовини;
  • це стосується конкретного використання у продукті з відомим впливом;
  • Науковий комітет з безпеки споживачів (Scientific Committee on Consumer Safety — SCCS) оголосив безпечним використання інгредієнта для конкретного використання.

У своєму висновку від 3–4 березня 2020 р. SCCS дійшов висновку, що піритіон цинку безпечний при використанні в якості засобу проти лупи, що змивається, до максимальної концентрації 1%. Однак піритіон цинку не відповідає всім умовам, переліченим у ст. 15.2, — зокрема, відсутність доступних альтернативних речовин не була доведена — тому його використання в косметиці не може бути виправдано в якості винятку. Тож, піритіон цинку також було додано до Додатка II Регламенту ЄС щодо косметики (заборонені речовини), а відповідні записи в Додатках III (використання з обмеженнями) і V (консерванти) були вилучені.

Тому з 1 березня 2022 р. косметика, що містить піритіон цинку, буде заборонена на ринку ЄС — виробники повинні вжити відповідних заходів, щоб відповідати вимогам законодавства ЄС.

На доданок до піритіону цинку та бутилфенілу метилпропіоналу до переліку заборонених для використання в косметиці додано ще більше двох десятків речовин, зокрема 2-метоксиетилакрилат та N-(гідроксиметил)глицинат натрію (протимікробний засіб).

За матеріалами ec.europa.eu; cosmeticobs.com; eur-lex.europa.eu

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті