Зафіксовано вже 64 напади на систему охорони здоров’я в Україні. Охорона здоров’я не є і ніколи не має бути мішенню — ВООЗ

24 Березня 2022 3:51 Поділитися

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), з початку повномасштабного вторгнення рф в Україну з 24 лютого до 21 березня включно зафіксовано 64 підтверджені напади на систему охорони здоров’я України, внаслідок чого загинуло 15 осіб та 37 – поранені. Це 2–3 напади на добу.

ВООЗ рішуче засуджує ці діяння. Нагадаємо, ВООЗ спільно з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) та Фондом ООН у галузі народонаселення (ЮНФПА) закликали до негайного припинення атак на заклади охорони здоров’я в Україні.

«Атаки на медичні установи є порушенням норм міжнародного гуманітарного права, але поширеною тактикою війни, що викликає велику стурбованість, – вони руйнують критичну інфраструктуру, але, що гірше, руйнують надію, — коментує Ярно Хабіхт (Jarno Habicht), представник ВООЗ в Україні. —  Вони позбавляють і без того вразливе населення догляду, що часто є питанням життя та смерті. Охорона здоров’я не є – і ніколи не має бути – мішенню».

Місяць війни спричинив руйнівний вплив на систему охорони здоров’я України, серйозно обмеживши доступ населення до медичних послуг та зумовив гостру потребу у лікуванні травм та хронічних захворювань. Зруйнована інфраструктура охорони здоров’я та порушені ланцюги постачання медичних товарів становлять суттєву загрозу для мільйонів людей.

З перших днів війни ВООЗ тісно співпрацює з МОЗ України та органами влади. Організовано операційний штаб у Жешуві, Польща, та налагоджено ланцюги постачання до багатьох українських міст. На сьогодні відправлено більше 100 тонн медичних матеріалів до закладів охорони здоров’я по всій країні. Близько 36 тонн наразі перебувають в дорозі до Львова та ще 108 тонн чекають на відправку. Поставки включають набори для надання допомоги при травмах, засоби переливання крові, препарати для дітей, ліки для терапії хронічних захворювань.

«Матеріали, які ми доставляємо, задовольняють потреби на місцях там, де українські медики працюють цілодобово в неймовірних умовах, — зазначив Я. Хабіхт, — один комплект для надання допомоги при травмах, який містить хірургічне обладнання, витратні матеріали та антисептичні засоби, може врятувати життя 150 пораненим».

Також більше 20 бригад екстреної медичної допомоги направлені в Україну, Польщу та Молдову для забезпечення навчання та надання спеціалізованої медичної допомоги.

За матеріалами www.euro.who.int

Фото www.facebook.com/WHOUkraine

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті