Поточні та майбутні зміни в оподаткуванні представив бізнесу Данило Гетманцев

13 Квітня 2022 12:20 Поділитися

8 квітня відбулася зустріч представників Європейської Бізнес Асоціації з головою Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики (далі — Комітет) Данилом Гетманцевим. Йшлося про ключові питання податкового та митного характеру, взаємодії з рф тощо.

Д. Гетманцев наголосив, що з початком війни розглядалися два варіанти розвитку подій в економічній площині. Перший варіант передбачав збільшення податків, аби зібрати максимум для економіки — на армію та воєнні дії. Другий — звільнити економіку від адміністративного та податкового тиску. Дати можливість економіці працювати самій на себе, сплачувати мінімальні податки, лише надважливі, вжити безпрецедентні заходи щодо митниці та імпорту товарів на територію України, 2% податок з обігу, нульовий кредит, відмінити ліцензії тощо. Для розвитку було обрано другий варіант, хоча він є більш ризиковим, його результати буде видно за економічними результатами за квітень, власне, тоді й будуть робитися відповідні висновки. Але, за його словами, є очевидним факт, що рішення, які були прийняті зараз, будуть видозмінюватися.

Стосовно податкової системи після війни Д. Гетманцев наголосив, що вона має вписуватися в План Маршалла, тобто план відновлення країни в післявоєнний період. У ньому має бути передбачено відновлення інфраструктури та житла, посилення військового потенціалу (ключовою галуззю і, відповідно, основною статтею бюджету має стати військово-промисловий комплекс), перебудова економіки, зважаючи на стан, який ми отримаємо після війни. Реформа судової гілки влади та інші непопулярні реформи, які не встигли провести в Україні, — після війни будуть на часі. І, власне, податкова система майбутнього, яка повинна базуватися не на звільненні від податків, а на справедливому перерозподілі, де цілі галузі не знаходитимуться в полі зниженого оподаткування.

Крім того, голова Комітету акцентував увагу на необхідності вбудовування української економіки в ланцюги Європейського Союзу (ЄС) та орієнтуватися на його ринок. Адже найближчим часом Україна може отримати статус кандидата в ЄС.

Також Д. Гетманцев звернувся до представників бізнесу із закликом сплачувати податки. Так, на важливості сплати податків наперед держава наголошувала ще на початку війни. Крім того, держава надала всі необхідні роз’яснення щодо неподання чи несвоєчасного подання декларацій чи несплату податків. І, звісно, якщо компанія знаходиться на території активних воєнних дій — до неї претензій бути не може. Однак якщо ж компанія розміщена на спокійній території — не подавати декларацію за 2021 р., посилаючись на війну, — аморально. І влада не буде це сприймати нормально. Тож політик закликав до цих питань підходити дуже свідомо та допомагати країні, сплачуючи податки.

Обговорювали прийняті закони про конфіскацію майна, що належить рф, та проєкт закону № 7232 про додаткове оподаткування компаній, які мають економічні зв’язки з рф. Пан Гетманцев наголосив, що якщо компанія має пов’язані компанії в рф, то хвилюватися треба. Владою від імені України було спрямовано відповідне звернення і до країн Європи із закликом впроваджувати санкції щодо компаній, які не зупиняють бізнес у рф. В Україні ж компанії мають самі задекларувати свої зв’язки (деталі можна знайти в законопроєкті № 7232). Відповідно компанії можуть прийняти рішення про вихід з рф і завершити всі юридичні процеси припинення діяльності протягом 1,5 року. Протягом 1,5 року не потрібно сплачувати додаткові податки (податок на прибуток, екологічний податок, податок на майно, ренту), якщо компанія розпочала процес припинення економічних зав’язків.

Водночас якщо компанія не заявляє, що працює з рф, але через 3 роки це з’ясовується, то компанії дорахують додаткові податки за цей період. Наразі ж декларування своїх зв’язків з рф на совісті компаній. Законопроєкт № 7232 прийнято в першому читанні. Парламентарі готові чути бізнес, тож свої правки бізнесу до законопроєкту подавати можна. Було домовлено, що Асоціація в оперативному режимі збере їх від компаній-членів та надішле Комітету найближчими днями.

У контексті відшкодування коштів за зруйноване майно голова Комітету повідомив, що таке відшкодування буде, і механізм наразі розробляється.

Наприкінці зустрічі пан Гетманцев наголосив, що в контексті воєнного стану найближчі тиждень-два будуть сигналом, як далі розгортатимуться події, але всі дуже сподіваються на якнайшвидший мир.

За матеріалами eba.com.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті