«Öko-Test» опублікував результати тестування дитячих сонцезахисних кремів

24 Травня 2022 1:59 Поділитися

27 травня відзначають День захисту від сонця. До сонячних ультрафіолетових (УФ)-променів особливо чутлива дитяча шкіра. Які інгредієнти небажані у складі дитячого сонцезахисного крему? Журнал «Öko-Test» проаналізував склад 21 сонцезахисного крему, призначеного спеціально для дітей. Особливу увагу приділено УФ-фільтрам продуктів. Цього разу критиці піддали хлорид срібла, а також октокрилен. Чому?

Загалом, за словами тестувальників, сонцезахисні креми показали кращі результати, ніж 2 роки тому. Дві третини товарів отримали оцінку «добре» або «дуже добре» (випуск 6/2022). Лабораторії не виявили жодних «проблемних» консервантів, високоалергенних або інших критичних для здоров’я ароматизаторів.

Погано: 4 сонцезахисні креми для дітей все ще містять сумнівні УФ-фільтри. А одного разу в лабораторії натрапили на хлорид срібла, якому не місце в продуктах для дітей віком до трьох років. Поліетиленгліколь, що може підвищити проникність шкіри для сторонніх речовин, а також небездоганна з екологічної точки зору упаковка — ще декілька виявлених проблем. Всього 5 сонцезахисних кремів для дітей не пройшли тест.

УФ-фільтри мають значення

Чи входять у склад сонцезахисного засобу хімічні або мінеральні УФ-фільтри, часто можна з’ясувати при його нанесенні. Мінеральні мають більш щільну консистенцію, їх складніше розтирати по шкірі, що призводить до так званого ефекту відбілювання. На думку тестувальників, це явище можна розглядати як перевагу. Так, батьки можуть визначити, чи не забули вони доторкнутися до кінчика носа або щоки дитини під час нанесення крему.

Однак існують і УФ-фільтри, які вважаються сумнівними. До них належать октокрилен і гомосалат, які можуть чинити гормоподібний вплив. 4 з протестованих дитячих сонцезахисних кремів містили ці УФ-фільтри, за які «Öko-Test» знижував кінцеві оцінки.

Так, гомосалат може пошкодити печінку, нирки та щитовидну залозу, а октокрилен здатний утворювати бензофенон, який вважається канцерогенним. Речовина була виявлена ​​у трьох продуктах з октокриленом, причому у двох – у слідовій кількості.

Діоксид титану у вигляді наночасток

Діоксид титану та оксид цинку в якості УФ-фільтрів, як правило, значною мірою мають нано-форму — це крихітні частинки розміром від 1 до 100 нанометрів. На жаль, дія наночастинок в організмі людини досі мало вивчена, пише «Öko-Test». Діоксид титану може бути небезпечним при вдиханні. Крім того, згідно з даними Європейського управління з безпеки харчових продуктів (European Food Safety Authority — EFSA) E171 більше не може вважатися безпечним при використанні як харчова добавка, зокрема, через неможливість виключити побоювання щодо генотоксичності (EFSA Journal 2021; 19(5) ): 6585).

Оскільки деякі споживачі хочуть уникати наночасток, виробники повинні маркувати інгредієнти нанорозміру. Нам двічі не вистачає цього посилання. Тому що в лабораторії, що налаштована на їх визначення, виявили, що там фільтри переважно нанодіапазону.

Поради батькам

Наприкінці статті автори дають поради щодо захисту дітей від сильного впливу УФ. Зокрема, закликали не економити на сонцезахисних кремах для дітей. Щоб дитина була належним чином захищена, потрібно від 3 до 5 чайних ложок засобу. Під час відпочинку біля води після висихання шкіри шар крему необхідно поновити. Дітям не обов’язково потрібен спеціальний дитячий сонцезахисний крем. Важливий високий фактор захисту від сонця. Європейська рекомендація для дітей у літні місяці: використовувати не менше SPF 30, при цьому слід розраховувати не більше ніж на 60% часу перебування на сонці згідно з інформацією виробника. До речі, ефективнішим за сонцезахисний крем є щільно сплетений одяг темних кольорів, що закриває плечі і, по можливості, руки і ноги – також широкополі капелюхи та сонцезахисні окуляри.

Більш докладні результати тесту пропонують лише на платній основі.

За матеріалами www.oekotest.de; www.geo.de

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті