5 міфів про здорове харчування, у які ви й досі вірите

02 Червня 2022 11:02 Поділитися

До Дня здорового харчування і відмови від надмірностей у їжі, який відзначається кожного року 2 червня, розвінчуємо найбільш популярні міфи щодо харчування.

Існує незліченна кількість джерел інформації, які надають поради щодо здоров’я та харчування, але, на жаль, деякі з них дають неповну чи некоректну інформацію, що створює підґрунтя для міфів про харчування. Нижче наведено 7  найбільш популярних міфів та правду, що стоїть за ними.

МІФ: вживання їжі після певного часу (наприклад після шостої по обіді) призводить до набору зайвих кілограмів.

ФАКТ: найважливішим є те, скільки людина їсть, що вона їсть та наскільки фізично активною вона є протягом дня. Але хай там як, все одно слід обмежувати споживання висококалорійної їжі перед сном, оскільки ці продукти можуть викликати проблеми з травленням і сном, що може призвести до нездорових звичок у харчуванні наступного дня.

МІФ: щоб схуднути, необхідно скоротити споживання вуглеводів.

ФАКТ: вуглеводи — важлива частина раціону. Вони є основним джерелом для виробництва енергії в нашому організмі. Існують різні форми вуглеводів — прості і складні. Прості вуглеводи містяться в продуктах, які зазвичай не мають великої поживної цінності, таких як чипси, газована вода, цукерки та інші солодощі. У складних вуглеводах більше корисних поживних речовин і містяться вони в здоровіших продуктах, таких як фрукти, овочі, цільнозернові продукти, горіхи та боби. Зменшення споживання простих вуглеводів і збільшення кількості складних вуглеводів у раціоні може допомогти підтримувати здорову масу тіла, зберігаючи відчуття ситості довше і забезпечуючи організм поживними речовинами.

МІФ: жири шкідливі для здоров’я.

ФАКТ: нашому організму потрібні жири для отримання енергії, засвоєння вітамінів, забезпечення здоров’я серця й мозку та багатьох інших функцій. Деякі жири корисніші за інші. Мононенасичені та поліненасичені жири — це здорові жири, які можуть знизити ризик серцево-судинних захворювань, у тому числі інсульту. Мононенасичені жири містяться у складі оливкової олії, авокадо та мигдалі, тоді як поліненасичені жири можна отримати з насіння льону, жирної риби та тофу. Нездорові жири включають трансжири і насичені жири. Джерелами насичених жирів є жирні молочні продукти, червоне м’ясо тощо, і їх слід споживати в помірних кількостях. Проте трансжири вважаються шкідливими для здоров’я і містяться в оброблених продуктах, таких як чіпси, тістечка, печиво, маргарин та ін. Радимо уважніше вивчати етикетки харчових продуктів. Зверніть увагу на те, що гідрогенізовані або частково гідрогенізовані олії містять трансжири.

МІФ: їжа без глютену є здоровішою.

ФАКТ: якщо у вас немає целіакії або чутливості до глютену, безглютенові продукти не є для вас кориснішими. Дієта без глютену не призначена для схуднення, натомість вона має допомагати людям зі згаданими захворюваннями. Відмова від глютену потенційно може обмежити кількість клітковини, вітамінів і мінералів, які отримує людина.

МІФ: сіль є шкідливою.

ФАКТ: надлишок натрію може призвести до розвитку підвищеного артеріального тиску та пошкодження нирок, але сіль (натрій) є мінералом, який необхідний для багатьох функцій в організмі. Натрій є електролітом, який підтримує водний баланс і необхідний для функціонування м’язів і нервів, включаючи серце та мозок. Як і з багатьма іншими продуктами, саме надмірне споживання солі може становити небезпеку для здоров’я.

За матеріалами www.csuohio.edu

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті