Плацебо-контрольоване дослідження впливу магнію на артерії

03 Червня 2022 12:00 Поділитися

Автори з Нідерландів провели рандомізоване контрольоване дослідження, аби з’ясувати, чи має відносно висока доза дієтичних добавок магнію (450 мг на добу) сприятливий вплив на жорсткість (ригідність) артерій та артеріальний тиск. За даними дослідників, це перше пряме порівняння впливу різних органічних та неорганічних добавок магнію на серцево-судинну систему.

Цікаво, що автори раніше вже досліджували вплив тривалого перорального вживання магнію на маркери судинної функції та артеріальний тиск. Вони спостерігали значне зменшення жорсткості артерій після 24 тиж використання добавок цитрату магнію порівняно з плацебо. Нове відносно велике (164 учасники) рандомізоване подвійне сліпе плацебо-контрольоване дослідження* з кількома групами дозволило перевірити початкову гіпотезу та порівняти різні форми магнію.

За результатами вторинного аналізу вживання добавок сульфату магнію за 24 тиж значно покращило показник швидкості розповсюдження пульсової хвилі в підгрупі з більш високою жорсткістю артерій на початковому етапі, подібно до результатів вищезгаданого попереднього дослідження. Проте, всупереч основній гіпотезі, вживання добавки цитрату магнію в дозі 450 мг/добу протягом 24 тиж у загальній групі учасників не змінило жорсткість артерій або артеріальний тиск. Крім того, порівняно з цитратом магнію використання оксиду магнію та сульфату магнію суттєво не змінювало показник швидкості розповсюдження пульсової хвилі.

Той факт, що пероральне вживання магнію було більш результативним у учасників з початково підвищеною жорсткістю артерій, може свідчити про те, що в майбутніх випробуваннях слід вивчити вплив добавок магнію у популяціях з більш вираженою жорсткістю артерій, наприклад у пацієнтів з хронічною нирковою недостатністю.

Автори також зробили свій внесок у формування уявлень про побічні ефекти з боку шлунково-кишкового тракту, спричинені добавками магнію. Зокрема, осмотична діарея часто є результатом надходження великої кількості магнію з дієтичних добавок, з приводу чого Європейський орган з безпеки харчових продуктів (European Food Safety Authority) встановив верхню межу вживання добавок магнію на рівні 350 мг на добу. Проте клінічних даних стосовно ефектів перорального вживання сульфату магнію мало. Так, оксид магнію часто використовують при запорах, а сульфат магнію вводять внутрішньовенно для лікування та профілактики екламптичних судом.

Автори вважають, що їхнє дослідження — перше, в якому оцінювали тяжкість соматичних та шлунково-кишкових симптомів різних дієтичних добавок магнію. Згідно з його результатами вживання 450 мг цитрату магнію на добу викликало дещо більше побічних реакцій з боку шлунково-кишкового тракту через 12 тиж порівняно з плацебо. Однак наприкінці випробування цей ефект не спостерігався. Крім того, учасники групи оксиду магнію повідомляли про значно меншу кількість соматичних і шлунково-кишкових скарг на 12- і 24-му тижні порівняно з учасниками групи цитрату магнію. Ці результати можуть свідчити про те, що добавки оксиду магнію переносяться краще, ніж добавки з цитратом магнію, і, ймовірно, краще, ніж добавки сульфату магнію. Це додатково підтверджується тим фактом, що жоден з учасників з групи оксиду магнію не припинив вживання через реакції з боку шлунково-кишкового тракту, тоді як 2 (4,3%) учасники з групи цитрату магнію та 2 (4,3%) учасники з групи сульфату магнію повідомили про такі реакції як про головну причину припинення вживання добавок.

За матеріалами www.ahajournals.org

*Schutten J.C., Joris P.J. et al. (2022) Effects of Magnesium Citrate, Magnesium Oxide, and Magnesium Sulfate Supplementation on Arterial Stiffness: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Intervention Trial. J Am Heart Assoc. Mar 15; 11(6): e021783. doi: 10.1161/JAHA.121.021783. Epub 2022 Mar 5. PMID: 35253448; PMCID: PMC9075273.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті