Вплив харчування та дієтичних добавок на перебіг ревматичних захворювань: огляд

09 Червня 2022 2:20 Поділитися

Ті, хто цікавляться дослідженнями впливу харчування, включаючи дієтичні добавки, на перебіг ревматичних захворювань, можуть ознайомитися зі свіжою публікацією видання сімейства «BMJ». Підбірка матеріалів для цього систематичного огляду дуже якісна, бо дослідження є частиною проєкту Європейського альянсу ревматологічних асоціацій (European Alliance of Associations for Rheumatology — EULAR) із вивчення впливу способу життя на перебіг ревматичних захворювань.

Передумовою огляду стало існування ефективних фармакологічних методів лікування, що стримують прогресування захворювання (наприклад ревматоїдного артриту (РА), тоді як інші не мають ефективних варіантів лікування, що модифікують захворювання (наприклад остеоартроз — ОА).

Дослідницька група вирішила зосередитися на 6 факторах способу життя: дієта, фізичні вправи, маса тіла, вживання алкоголю, тютюнопаління та працезайнятість, а також 7 захворюваннях: РА, ОА, осьовий спондилоартрит (анкілозуючий спондиліт — різновид цього захворювання), псоріатичний артрит, системний червоний вовчак, системна склеродермія і подагра.

При цьому з систематичного огляду було виключено оригінальні дослідження щодо ролі вживання наступних продуктів: при ОА — вітаміну Е, бромелаїну, глюкозаміну, екстракту кори верби, хондроїтину, екстракту артемізії однорічної, екстракту зеленогубих мідій, метилсульфонілметану, авокадо/неомилюваних речовин сої, L-карнітину, куркуміну, пікногенолу, екстрактів босвелії (Boswellia serrata), куркуми (Curcuma longa), цедри маракуї, гідролізату колагену; при РА: риб’ячого жиру, омега-3, пробіотиків, вітаміну D. Причина — на основі цих досліджень зроблено достатньо систематичних оглядів і метааналізів. Докази щодо впливу вітаміну D, хондроїтину, глюкозаміну при ОА та омега-3 жирних кислот при РА були класифіковані як помірні за силою щодо незначного впливу на прогресування захворювання.

Загальна ситуація із доказами: дослідження високої якості відсутні, отримані лише докази слабкої вираженості щодо клінічних проявів (біль, порушення функції), але не перебігу захворювання. Це правильно як для ОА (табл. 1), так і для РА (табл. 2) та інших ревматичних захворювань.

Таблиця 1. Підсумки аналізу досліджень при ОА, включаючи ті, що не увійшли до систематичного огляду
Якість/вираженість ефекту Відсутній Слабкий Помірний Значний
Дуже низька

Artemisia annua (функція),

бромелаїн (біль),

женьшень (біль),

екстракт зеленого чаю (біль, функція),

середземноморська дієта (функція),

Scutellaria baicalensis та Acacia catechu (6ХТХ*, СРБ**),

екстракт Uncaria guianensis (біль),

дієта на основі малооброблених рослинних продуктів (біль),

вітамін B12 (біль)

Мінеральний комплекс (аquamin) (біль),

Artemisia annua (біль),

бромелаїн (функція),

вітамін B3 (біль),

вітамін C+E (біль)

Aquamin (функція),

креатинін (біль, функція),

мембрани яєчної шкаралупи (біль, функція, скутість),

полімінеральні комплекси (біль, функція),

рибний колаген (promerim) (біль),

екстракт морських водоростей (біль, функція),

порошок кунжуту (біль),

куркума (біль)

Фруктоборат кальцію (СРБ, ШОЕ***),

L-carnitine (біль, функція),

екстракт пасифлори (біль, функція),

екстракт Phellodendron amurense (біль)

Низька Вишневий сік (біль, функція),

екстракт Elaeagnus angustifoli + Boswellia thurifera (біль, функція),

часник (біль, функція),

гранат (біль, функція),

вітамін C (radiographic progression),

вітамін E (біль, функція)

Арганова олія (біль),

Channa striatus (біль),

екстракт Elaeagnus angustifoli (біль, функція),

фруктовий порошок (біль, функція),

екстракт зеленогубих мідій (біль),

низькокалорійна дієта (біль, функція),

метилсульфонілметан (біль),

полівітаміни (біль),

вітамін D (рентгенологічне прогресування)

Арганова олія (функція),

Boswellia Serrata (біль, функція),

Channa striatus (функція),

колаген (біль, функція),

харчові волокна (біль),

жири (ширина суглобової щілини),

Lactobacillus casei shirota (скутість),

молоко (ширина суглобової щілини)

Curcuma longa (біль, функція),

куркумін (біль, функція),

Lactobacillus casei shirota (біль, функція),

метилсульфонілметан (функція),

екстракт соснової кори (біль, функція),

Rosa canina (біль, функція)

Середня Риб’ячий жир (біль, функція) Авокадо/неомилювані речовини сої (біль, функція),

хондроїтин (біль, функція),

глюкозамін (біль, функція),

вітамін D (біль, функція)

Висока

*6ХТХ — 6-хвилинний тест ходіння; **СРБ — С-реактивний білок; ШОЕ — швидкість осідання еритроцитів.

Як зазначили автори огляду, більшість досліджень характеризує низький розмір ефекту (статистична значущість результатів). Повідомлення про значні ефекти в деяких дослідженнях може бути пов’язано з упередженістю або впливом комерційних спонсорів. Аналогічна ситуація — з великою кількістю досліджень (наприклад хондроїтину при ОА) або рандомізованих контрольованих досліджень з великими розмірами вибірки (наприклад вітамін D при ОА).

Так, автори Кокрейнівського дослідження хондроїтину при ОА (Singh J.A., 2015) на основі рандомізованих досліджень переважно низької якості дійшли висновку, що хондроїтин (самостійно або в поєднанні з глюкозаміном) більше, ніж плацебо, зменшував вираженість болю при ОА у короткострокових дослідженнях. Користь була від незначної до помірної із перевагою в послабленні болю на 8 балів (діапазон від 0 до 100) та покращанні індексу Лекена на 2 бали (діапазон від 0 до 24), що, ймовірно, має клінічне значення. Ці відмінності в деяких аналізах чутливості зберігалися, а в інших — ні. Хондроїтин зумовлював нижчий ризик розвитку серйозних побічних явищ порівняно з контролем. Для вивчення ролі хондроїтину в лікуванні ОА необхідні більш якісні дослідження. Поєднання певної ефективності та низького ризику, пов’язаного з хондроїтином, може пояснити його популярність у пацієнтів як дієтичної добавки, що відпускається без рецепта.

Щодо застосування вітаміну D при ОА автори 3-річного рандомізованого плацебо-контрольованого дослідження дійшли висновку, що це не сповільнює зменшення висоти суглобової щілини і не призводить до зменшення вираженості болю, скутості або функціональної втрати протягом 3-річного періоду. На основі цих висновків вони зазначили, що дієтичні добавки вітаміну D не відіграють ролі в лікуванні ОА колінного суглоба (Arden N.K., 2016).

Також у учасників рандомізованого подвійного сліпого дослідження пацієнтів із симптоматичним ОА колінного суглоба та низьким рівнем 25-гідроксивітаміну D у сироватці добавка вітаміну D порівняно з плацебо не призвела до значних відмінностей в об’ємі великогомілкового хряща, виміряного за допомогою магнітно-резонансної томографії (МРТ), або оцінки болю в коліні за шкалою WOMAC протягом 2 років. Ці висновки не підтримують використання добавок вітаміну D для запобігання втраті великогомілкового хряща або зменшення вираженості болю в коліні у пацієнтів з ОА колінного суглоба (Jin X. et al., 2016).

Таблиця 2. Підсумки аналізу досліджень при РА, включаючи ті, що не увійшли до систематичного огляду
Якість/вираженість ефекту Відсутній Слабкий Помірний Значний
Дуже низька

Колаген (біль, функція, активність захворювання),

креатинін (функція,активність захворювання),

елементарна дієта (біль, функція, КБС*, КОС**, ВС***),

глюкозамін (СРБ, ШОЕ),

фітотерапія (функція, КОС, SJC),

hypoallergenic diets (біль КБС, КОС, ВС),

кетогенна дієта (КБС, СРБ, ШОЕ),

ліпоєва кислота (СРБ, ШОЕ),

марганець (активність захворювання),

середземноморська дієта (активність захворювання),

олія з мікроводоростей (КОС),

гранат (біль, функція, КБС, КОС),

вітамін B6 (КОС),

вітамін E (КБС, КОС, ВР, СРБ, ШОЕ)

Гуміарабіка (активність захворювання, фітотерапія),

середземноморська дієта (втома, функція),

олія з мікроводоростей (функція, активність захворювання, КБС),

екстракти мідій (біль, функція),

кверцетин (активність захворювання, КБС, КОС),

вітамін B6 (активність захворювання, КБС, СРБ, ШОЕ)

Олія Nigella sativa (біль, активність захворювання, КБС, КОС, ВС)

Женьшень +куркумін +чорний перець (активність захворювання),

середземноморська дієта (біль),

калій (біль, активність захворювання, КБС, КОС, СРБ, ШОЕ),

вітамін E (біль)

Низька

Альфа-ліпоєва кислота (біль, СРБ),

амбротозний комплекс (функція),

Andrographis Paniculata (втома),

порошок шипшини (функція, ЯЖ****),

вегетаріанська/веганська дієта (біль, функція)

Альфа-ліпоєва кислота (функція),

амбротозний комплекс (біль),

комплекс антиоксидантів (активність захворювання),

коензим Q10 (СРБ),

порошок шипшини (біль, активність захворювання),

цинк (біль, функція)

Бета-гідрокси-бетаметилбутират + глутамін + аргінін (активність захворювання, функція, втома),

кверцетин (біль, функція)

Комплекс антиоксидантів (біль, функція)

Середня

Риб’ячий жир/омега-3 (функція, активність захворювання),

пробіотики (функція, КОС, СРБ, активність захворювання),

вітамін D (біль, активність захворювання)

Риб’ячий жир/омега-3 (біль)

Висока

*КБС — кількість болючих суглобів; **КОС — кількість опухлих суглобів; ***ВС — вранішня скутість; ****ЯЖ — якість життя.

Загалом в аналіз включено 24 систематичні огляди та 150 оригінальних статей. Досліджено багато випадків дієтичного впливу (n=83), хоча більшість досліджень стосувалися пацієнтів з ОА та РА. Автори огляду на основі наявних даних дійшли висновку про відсутність будь-якого дієтичного втручання, яке б суттєво вплинуло на результати лікування пацієнтів з ОА та іншими ревматичними захворюваннями. Незважаючи на це, таким пацієнтам слід прагнути здорового збалансованого харчування. Це важливо з урахуванням корисного впливу на здоров’я, окрім результатів, що безпосередньо пов’язані з ревматичними захворюваннями. Крім того, вплив здорового харчування на масу та склад тіла, ймовірно, важливий для загальних фізіологічних процесів, що також впливають на перебіг ревматичних захворювань.

Список використаної літератури

  1. Arden N.K., Cro S., Sheard S. et al. (2016) The effect of vitamin D supplementation on knee osteoarthritis, the VIDEO study: a randomised controlled trial. Osteoarthritis Cartilage. Nov; 24(11): 1858–1866.
  2. Jin X., Jones G., Cicuttini F. et al. (2016) Effect of Vitamin D Supplementation on Tibial Cartilage Volume and Knee Pain Among Patients With Symptomatic Knee Osteoarthritis: A Randomized Clinical Trial. JAMA; 315(10): 1005–1013. doi:10.1001/jama.2016.1961.
  3. Singh J.A., Noorbaloochi S., MacDonald R. et al. (2015) Chondroitin for osteoarthritis. Cochrane Database of Systematic Reviews 2015, Issue 1. Art. No.: CD005614. DOI: 10.1002/14651858.CD005614.pub2.
  4. Gwinnutt J.M., Wieczorek M., Rodríguez-Carrio J. et al. (2022) Effects of diet on the outcomes of rheumatic and musculoskeletal diseases (RMDs): systematic review and meta-analyses informing the 2021 EULAR recommendations for lifestyle improvements in people with RMDs. RMD Open; 8: e002167.

За матеріалами rmdopen.bmj.com; www.cochranelibrary.com; jamanetwork.com; www.oarsijournal.com

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті