Хронічний стрес: як допомогти печінці?

Хронічний стрес негативно позначається на нашому здоров’ї, і чим довше він триває, тим вищим є ризик вичерпати запас міцності організму. Одним з органів, що приймають удар на себе при хронічному стресі, є печінка, яка страждає не лише від метаболічних порушень та розвитку запалення, а й від наших з вами спроб боротися зі стресом (Joung J.Y. et al., 2019). Багато хто під тиском постійного стресу знаходить розраду в їжі чи алкоголі. Втім переїдання, вживання нездорової їжі та алкоголю також не йдуть на користь печінці. А потім ми дивуємося, чому не відступає хронічна втома — один з перших дзвіночків, що можуть свідчити про захворювання печінки. Інші ознаки проблем з печінкою можуть включати: підвищення температури тіла, свербіння шкіри, сухість та неприємний присмак у роті, біль у правому підребер’ї та ін. А при застою жовчі чи каменях у жовчному міхурі до цих симптомів також можуть додаватися гіркота в роті та відрижка, нудота й навіть блювання. Який засіб допоможе зарадити всім цим проблемам та одночасно не нашкодить? Читайте далі.

Мабуть, людей, що зіткнулися з порушеннями в роботі печінки та жовчного міхура, найбільше турбує питання, як обрати такий лікарський засіб, який був би максимально природним та «лагідним» для печінки, щоб лікування не нашкодило ще більше. Адже широко відомо, що значна частина лікарських засобів здатна негативно впливати на стан печінки. У цьому контексті особливу увагу привертає гепатопротектор природного походження — урсодезоксихолева кислота (УДХК), що є діючою речовиною нового вітчизняного препарату УРСІС® від знаного національного виробника «Київський вітамінний завод». УДХК є однією з жовчних кислот, що природно синтезуються в нашому організмі та належить до так званого метаболічного лікування, що є найбільш фізіологічним (Степанов Ю.М., Косинська С.В., 2014). Досвід застосування УДХК при захворюваннях печінки та жовчного міхура перевищує 60 років, і за цей час її механізм дії та широкий перелік властивостей було досконало вивчено, а ефективність та безпека неодноразово доведені. Значною перевагою УДХК є те, що вона запобігає застою жовчі та утворенню жовчних каменів, сприяє їх розчиненню, знижує рівень холестерину, а також виявляє захисну, протизапальну, антиоксидантну та імуномодулювальну дію (Mas N. et al., 2008).

Антихолестатичний ефект. УДХК протидіє застою жовчі завдяки пригніченню секреції токсичних жовчних кислот у жовч та зниженню їх концентрації. Цей ефект зумовлює використання УДХК при застою жовчі. Доведено здатність УДХК розчиняти холестеринові жовчні камені.

Захисна дія. УДХК захищає стінки жовчних протоків та міхура від токсичного впливу жовчних кислот. Насичення жовчі УДХК робить її більш гідрофільною й менш цитотоксичною, оскільки УДХК протидіє впливу гідрофобних жовчних кислот. При первинному біліарному цирозі УДХК сповільнює заміщення нормальних тканин печінки сполучною тканиною, тобто протидіє розвитку тяжкої стадії фіброзу або цирозу печінки (Андрейчин М.А., Рябоконь О.В., 2015).

Гіпохолестеринемічний ефект. УДХК сприяє зниженню рівня холестерину в крові за рахунок зменшення всмоктування холестерину в кишечнику, пригнічення його синтезу в печінці та активації екскреції в жовч.

Імуномодулювальний та протизапальний ефекти УДХК полягають у пригніченні синтезу низки прозапальних цитокінів та інших медіаторів запалення (Паньків В.І., 2018).

Ефективність УДХК у складі УРСІС® доведено в багатоцентрових подвійних сліпих рандомізованих плацебо-контрольованих дослідженнях. Системний огляд рандомізованих клінічних випробувань продемонстрував, що монотерапія УДХК сприяла поліпшенню функції печінки, зменшувала вираженість стеатозу і фіброзу, забезпечувала істотне покращення функціональних печінкових показників, у тому числі зменшення запалення (Xiang Z. et al., 2013).

Завдяки плейотропній дії діючої речовини препарат УРСІС® з успіхом застосовується для лікування пацієнтів із широким спектром захворювань печінки та жовчного міхура. Зокрема, цей лікарський засіб показаний для розчинення рентгеннегативних холестеринових жовчних каменів та при первинному біліарному цирозі. Варто підкреслити, що УРСІС® виробляється відповідно до стандартів Належної виробничої практики (Good Manufacturing Practic — GMP) та щодо нього проведено всі необхідні дослідження ефективності та безпеки для реєстрації в якості лікарського засобу.

Попіклуйтеся про здоров’я печінки разом з УРСІС®!

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті