А ви знали? При певному положенні тіла біодоступність ліків така, як при парезі шлунка

19 Серпня 2022 2:13 Поділитися

Поклавши таблетку чи капсулу в рот, а потім проковтнувши її, ми запускаємо неймовірно складні процеси. Пероральний прийом пов’язаний із найваріабельнішим шляхом засвоєння активного інгредієнта. Він зазнає впливу моторики, кількості та якості шлункового/кишкового вмісту, положення тіла пацієнта, зокрема його постави. Виходячи з цих міркувань, американські дослідники розробили* обчислювальну модель розчинення ліків у шлунку людини, вивчивши вплив положення тіла та моторики на розчинення ліків і швидкість потрапляння активних інгредієнтів у дванадцятипалу кишку. Перша у своєму роді, вона дозволила розрахувати та порівняти швидкість засвоєння ліків при пероральному прийомі для різних фізіологічних ситуацій.

Попередні дослідження показали, що положення на правому боці призводить до швидшого випорожнення шлунка, а положення на лівому боці та лежачи зазвичай призводить до повільнішого перемішування та травлення їжі (табл. 1).

Таблиця 1. Фактори, що впливають на засвоєння перорально прийнятих ліків**
Пришвидшують Сповільнюють
Положення сидячи, стоячи, лежачи на правому боці Положення лежачи на лівому боці чи на спині
Стан натще Прийом їжі
Вживання води Вживання рідини із поживними властивостями

Наприклад, у випадку з ніфедипіном площа під кривою концентрації (area under the concentration-time curve — AUC) на 30 і 38% більша в положенні стоячи та на правому боці порівняно з положенням на лівому; максимальна концентрація (Cmax) — вища на 149 і 80%, відповідно**. Вплив цих постуральних ефектів значною мірою залежить від природи та кількості рідини та їжі, вживання яких передувало прийому препарату, і найбільш виражений натще та після прийому неживильної рідини.

На процес засвоєння ліків впливають не тільки моторика та вміст шлунково-кишкового тракту, але й інтенсивність кровопостачання, що також залежить від положення тіла. Так, зміни спланхнічно-печінкового кровотоку (наприклад зниження печінкової перфузії на бизько 37% у положенні стоячи порівняно з положенням лежачи) можуть суттєво вплинути на метаболізм перорально введених препаратів, особливо тих, які мають виражений (пропранолол, морфін, етанол, циметидин, діазепам, аторвастатин, будесонід, сальбутамол, верапаміл) або насичуваний (пропранолол, сульфоксазин, лорканадін) метаболізм першого проходження**. Для препаратів, які сильно зв’язуються з білками (наприклад фенітоїн, іміпрамін), загальна концентрація в плазмі крові була приблизно на 10% вищою у положенні стоячи, ніж лежачи, через зміни об’єму плазми крові.

Отримані авторами моделі результати узгоджуються з попередніми висновками клінічних досліджень, які показали, що вивільнення шлункового вмісту в шлунок і біодоступність пероральних препаратів є максимальними, коли напрямок сили тяжіння збігається з орієнтацією у просторі антрального відділу та пілорусу (рисунок).

Рисунок. Положення шлунка відносно напрямку сили тяжіння, розглянуті у дослідженні (Upright — стоячи; рosture 1 — лежачи на правому боці; рosture 2 — лежачи на лівому боці; рosture 3 — лежачи на спині*.

Розташування таблетки по відношенню до ядра харчової грудки також є важливим фактором у розчиненні та вивільненні діючої речовини. Це особливо актуально для препаратів з вузьким вікном всмоктування (narrow absorption window — NAW), які засвоюються переважно у верхній частині шлунково-кишкового тракту (баклофен, леводопа, офлоксацин і фамотидин)***. Для них важливо, щоб таблетки утримувалися в шлунку довше порівняно з іншими пероральними препаратами (табл. 2).

Таблиця 2. Час транзиту твердої та рідкої їжі (напоїв) через шлунково-кишковий тракт
Сегмент Тип вмісту
Рідкий Твердий
Шлунок 10–30 хв < 1 … > 3 год
Дванадцятипала кишка Дуже короткий Від декількох хвилин до годин
Порожня та клубова кишки 3±1,5 год 4±1,5 год
Товста кишка ——- 20–50 год

Отримані авторами результати свідчать, що середня кількість розчиненої діючої речовини, що виділяється в дванадцятипалу кишку за одиницю часу (0,023 мг), має таку саму величину, що й середньоквадратичне відхилення (0,019 мг) при різних положеннях тіла. Тобто зміни пози можуть потенційно чинити значний вплив на швидкість вивільнення діючої речовини у дванадцятипалу кишку. За їх спостереженнями, певні положення тіла дійсно можуть знизити біодоступність діючої речовини до ступеня, подібного до такого, спричиненого тяжким гастропарезом. Це має важливе значення, особливо для швидкості всмоктування ліків у лежачих пацієнтів або осіб літнього віку.У майбутньому автори мають на меті ускладнити модель, за допомогою якої можна буде враховувати ліки із різним часом вивільнення у шлунково-кишковому тракті, наявність газів у шлунку, його тонічні скорочення та різний характер вмісту, зокрема, спожитої їжі та питва.

*Lee J.H., Kuhar S., Seo J.H. et al. (2022) l modeling of drug dissolution in the human stomach: Effects of posture and gastroparesis on drug bioavailability. Phys Fluids (1994). Aug; 34(8): 081904. doi: 10.1063/5.0096877. Epub 2022 Aug 9. PMID: 35971381; PMCID: PMC9372820.

**Queckenberg C., Fuhr U. (2009) Influence of posture on pharmacokinetics. Eur. J. Clin. Pharmacol., 65: 109–119.

*** Malik R., Garg T., Goyal A.K. et al. (2015) Polymeric nanofibers: targeted gastro-retentive drug delivery systems. J. Drug Target. Feb; 23(2): 109-24. doi: 10.3109/1061186X.2014.965715. Epub 2014 Sep 30. PMID: 25268275.

За матеріалами aip.scitation.org;
jabps.journals.ekb.eg

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті