Кожен п’ятий в умовах воєнного конфлікту має психічний розлад — ВООЗ. У групі ризику близько 8,5 млн українців

13 Вересня 2022 2:43 Поділитися

«За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), кожна п’ята людина в умовах воєнного конфлікту має психічний розлад», — зазначив Фамі Ханна, експерт штаб-квартири ВООЗ у Женеві з Департаменту психічного здоров’я та психоактивних речовин, співголова Референтної групи з психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, 9 вересня 2022 р. під час пресбрифінгу в інформаційному агентстві «Укрінформ». Виходячи з такої оцінки, на сьогодні близько 8,5 млн українців потенційно знаходяться в групі ризику розвитку психічних розладів, таких як депресія, тривога, посттравматичний стресовий розлад тощо.

Пережитий досвід стресового характеру може призводити до виникнення психологічних розладів, люди можуть відчувати себе безпорадними, тому що вони стикаються з ситуаціями нетиповими, ненормальними, негуманними. Вразливими групами населення є люди, які жили під окупацією, бачили наслідки війни, а також особи, які вже мали психологічні розлади.

Як зазначив Ф. Ханна, ще до широкомасштабної війни Україна робила вагомі кроки для покращення доступу осіб з психологічними розладами до відповідних послуг. Зокрема, країна однією з перших доєдналася до проєкту ВООЗ з допомоги людям з психічними розладами.

Від самого початку повномасштабного вторгнення українська влада разом з Офісом першої леді у співпраці з міжнародними організаціями, які опікуються психічним здоров’ям, багато зробили для того, щоб розвивати надання відповідних послуг під час війни. Так, щоб українці, які постраждали внаслідок дій агресора, отримали повноцінний і ефективний доступ до психологічної допомоги, перша леді Олена Зеленська ініціювала створення Національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки. Для впровадження програми на державному рівні створено Міжвідомчу координаційну раду з питань охорони психічного здоров’я та надання психологічної допомоги особам, які постраждали внаслідок збройної агресії російської федерації проти України. Ініціатива реалізується за підтримки ВООЗ.

«Спільно ми розробили дорожню карту для співпраці з Україною. Через 2 тиж ВООЗ у Копенгагені разом з представниками Польщі, Чехії, Угорщини та інших країн розглядатиме питання співпраці щодо психічної допомоги українським біженцям, — зазначив Ф. Ханна. — Від самого початку війни ВООЗ підтримувала відповідні ініціативи. Наша організація має відповідні ресурси та дотримується найкращих стандартів, які можуть бути застосовані в Україні та сусідніх державах».

Цілі ВООЗ полягають у зменшенні страждань людей від наслідків війни, у тому числі в післявоєнний час, у період відбудови України. «Війни попри трагедії, які вони несуть, інколи також відкривають нові шляхи, зокрема, і з точки зору розвитку послуг психічного здоров’я, — зазначив Ф. Ханна, — Рішучість українського керівництва й відповідних спеціалістів переконує мене в тому, що Україна покаже приклад перегляду й відбудови системи охорони психічного здоров’я усьому світу».

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті