Чому страшних спогадів важко позбутися?

29 Вересня 2022 4:26 Поділитися

Страх — це природна емоція, яка допомагає правильно реагувати на небезпеку. Втім пережитий надмірний страх може призвести до розладів психічного здоров’я, включаючи тривожність та посттравматичний стресовий розлад (ПТСР). Патологія процесів пам’яті, пов’язаних із засвоєним страхом, спричиняє посилення поведінкових реакцій, яких може бути складно позбутися, навіть незважаючи на відсутність відповідної загрози.

Наука знає багато фактів про стани, спричинені страхом. Однак механізми, які стоять за тим, як мозок реагує на страх, вивчені недостатньо. Нове дослідження, проведене вченими Лінчепінгського університету (Linköping University), Швеція, може пролити трохи більше світла на те, як спогади про страх обробляються та зберігаються в мозку. Учені виявили, що рівень епігенетичного ферменту під назвою PRDM2 (кодується однойменним геном) відіграє певну роль у збереженні спогадів про страх. Результати їх дослідження опубліковано в журналі «Molecular Psychiatry».

У ході одного з попередніх досліджень уже доведено, що зниження активності PRDM2 при алкогольній залежності може призводити до посилення стресових реакцій та змушувати знову вживати алкоголь. Знижений рівень PRDM2 може відігравати схожу роль і в процесах запам’ятовування страху.

У нашому мозку є ділянка, яка зберігає сенсорну і емоційну інформацію, у тому числі негативні спогади — гіпокамп; мигдалеподібне тіло, яке допомагає обробити страх і травматичні спогади, і медіальна префронтальна кора, що діє як командний центр і контролює ці ділянки.

Результати нового дослідження свідчать про те, що зниження активності PRDM2 у дорсомедіальній префронтальній корі підсилює вираженість страху, змінюючи те, наскільки ефективно мозок утримує спогади про страх. Окрім того, знижені рівні PRDM2 впливають на специфічні гени, які допомагають у формуванні точок контакту між нейронами.

Експресія цього гена може посилювати активність нервових клітин між лобовими частками та мигдалеподібним тілом, що призводить до посилення реакції на сигнали, пов’язані зі страхом.

Цілком ймовірно, деякі люди мають від природи низький рівень PRDM2, однак щоб це довести, потрібно провести ще багато досліджень. Також на цей момент немає способів підвищення активності PRDM2.

За матеріалами www.medicalnewstoday.com; www.nature.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті