У Чернігові стартував благодійний проєкт з безкоштовного відпуску антибіотиків за рецептом

Широкомасштабна воєнна агресія росії проти України згуртувала українців. Безліч благодійних фондів, волонтерських та громадських організацій, представників бізнесу надають благодійну допомогу як військовим, так і цивільному населенню. Фармацевтична спільнота — не виняток. 1 листопада в Чернігові стартував спільний гуманітарний проєкт «Фармацевти світу за мир на Землі» («Pharmacists of the world for Peace on Earth») благодійного фонду (БФ) «Всеукраїнська фармацевтична палата — єдина європейська сім’я» (м. Прага, Чеська Республіка), Управління охорони здоров’я Чернігівської міської ради та ТОВ «Ліки України». Напередодні кореспонденти нашої редакції відвідали Чернігів та взяли участь у підписанні відповідного договору, ознайомилися з роботою аптек мережі ТОВ «Ліки України» та на власні очі побачили жахливі наслідки бойових дій, які відбувалися тут навесні 2022 р.

26–27 жовтня 2022 р. в рамках візиту до Чернігова, окрім підписання договору, також було проведено інформаційно-просвітницьку роботу серед лікарів первинної ланки та фармацевтичних працівників, ознайомлено їх з концепцією благодійного проєкту та роботою БФ «Всеукраїнська фармацевтична палата — єдина європейська сім’я».

Участь у підписанні договору про спільний гуманітарний проєкт взяли президент фонду, голова правління Громадської організації (ГО) «Всеукраїнська фармацевтична палата» Олег Клімов, в.о. начальника управління охорони здоров’я Чернігівської міської ради Ольга Малець та директор ТОВ «Ліки України» Ігор Назаренко.

Гуманітарна активність фонду на території Чернігівської обл. вже має свою передісторію — у квітні 2022 р. спільно з польськими колегами було забезпечено 7000 мешканців Іванівської територіальної громади необхідними лікарськими засобами — від монопрепаратів до комбінованих гіпотензивних ліків, інсулінів.

«Мене запитують: «Чому саме обрано Чернігівщину?». Тому що вона першою прийняла на себе всю лють російського агресора! Усі ліки рецептурного відпуску було призначено сімейним лікарем індивідуально кожному пацієнтові. Донорам представлено детальний письмовий звіт про отримання хворими ліків із зазначенням даних, які підтверджують реальне місцезнаходження учасників такого проєкту», — поінформував Олег Клімов.

Новий гуманітарний проєкт під гаслом фонду «Фармацевти світу за мир на Землі» представляє собою модель 100% попередньої оплати за рахунок коштів БФ для безоплатного відпуску за призначенням лікаря за електронним та паперовим рецептами антибактеріальних лікарських засобів українського виробництва пацієнтам вікової категорії 65+.

Фондом спільно з підписантами цього гуманітарного договору погоджено вибір саме цієї категорії мешканців Чернігова як незахищеної категорії населення, що залишилися сам на сам з усіма випробуваннями війни, в зруйнованих будівлях, без світла, води та обмеженими фінансовими можливостями.

«Фонд вдячний усім донорам, зокрема членам Міжнародної фармацевтичної федерації (International Pharmaceutical Federation — FIP). Завдяки їх фінансовій підтримці фонд має можливість реалізувати цей гуманітарний проєкт», — підкреслив О. Клімов.

Гуманітарним проєктом «Pharmacists of the world for Peace on Earth» профінансовано бюджет витрат на безоплатний відпуск антибактеріальних лікарських засобів у різних лікарських формах українського виробництва групи J01 «Антибактеріальні засоби для системного застосування».

Ці ліки можуть безоплатно отримати мешканці Чернігова вікової категорії 65+, пред’явивши паспорт або пенсійне посвідчення. Погасити електронний або паперовий рецепт на виписаний препарат можна в наступних чернігівських аптечних закладах ТОВ «Ліки України»:

  • Аптека № 206, вул. Шевченка, 32;
  • Аптека № 25, проспект Миру, 20;
  • Аптека № 33, вул. Рокосовського, 33;
  • Аптека № 89 «Надія», проспект Миру, 89.

«Від імені керівництва Чернігова та всіх медичних працівників висловлюємо сердечні слова подяки, що світова фармацевтична спільнота в особі благодійного гуманітарного фонду «Всеукраїнська фармацевтична палата — єдина європейська сім’я» своєю підтримкою надає допомогу населенню м. Чернігів у таку скрутну та лиху годину. Биття щирих та добрих ваших сердець ми відчуваємо, і це надає нам наснаги боротися за свою незалежність із середньовічним російським агресором», — подякувала Ольга Малець.

ТОВ «Ліки України» вдячне фонду за залучення вдруге до своєї гуманітарної діяльності на території Чернігівської обл. «Так, це наш другий спільний проєкт, у якому ми беремо участь як аптечний заклад, що забезпечує населення лікарськими засобами, оплата фондом відпуску яких фінансується за рахунок донорів — членів Міжнародної федерації фармацевтів», — наголосив Ігор Назаренко.

Колектив ТОВ «Ліки України» м. Чернігів свідомо прийняв рішення, згідно з яким вартість ліків, включених до цього проєкту, що оплачує фонд, не містить роздрібної торгової націнки, лише покриває банківські витрати на здійснення фінансових операцій.

Цей гуманітарний проєкт має велике соціально-медичне значення, адже розпочався сезон інфекційних респіраторних захворювань, і доцільність призначення сімейними лікарями антибактеріальних препаратів зросла в рази. «Призначені лікарем препарати відпускатимуться з аптек ТОВ «Ліки України» безкоштовно. Категорія населення 65+ — найбільш вразлива, так як залишилася наодинці в такі надважкі дні для всієї країни. Цей гуманітарний проєкт — це для них шанс на збереження свого здоров’я», — підкреслив директор аптечної мережі.

Концепцію нового благодійного проєкту медичним працівникам чернігівських міських лікарень та фармацевтичним працівникам, задіяним в ініціативі, представили заступник директора ТОВ «Ліки України» Юлія Гришай та керівник Кіровоградської обласної філії Світлана Жилка.

Основним завданням цієї професійної зустрічі було обговорення деталей та специфіки роз’яснювальної роботи серед пацієнтів, що будуть звертатися за медичною та фармацевтичною допомогою. Доповідачі поінформували медичних та фармацевтичних працівників про модель ведення обліку осіб, яким відпускатимуть лікарські засоби затвердженої групи.

Представниками фонду спільно з ТОВ «Ліки України» розроблено інформаційний постер проєкту та пам’ятку для фармацевтичних і медичних працівників щодо професійних особливостей роботи в цьому гуманітарному проєкті.

Активні бойові дії, які відбувалися в Чернігові наприкінці лютого — навесні цього року, на жаль, також призвели до руйнування аптечних закладів мережі «Ліки України». І. Назаренко особисто продемонстрував наслідки російської агресії та рівень руйнувань закладів охорони здоров’я в місті.

Світовий конгрес з фармації та фармацевтичних наук

Представники Фонду також поінформували про участь у роботі 80-го Світового конгресу фармацевтів та фармацевтичних наук (World Congress of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences), який 17–22 вересня відбувся в м. Севілья, Іспанія.

О. Клімов відзначив рівень міжнародної підтримки фармацевтами світу України, розповів про проведені зустрічі з колегами зі США, Фінляндії, Японії, Іспанії, Польщі, Нідерландів, Ірландії, Камеруну, Норвегії та інших країн.

Він також виступив під час засідання Ради FIP зі словами вдячності всім фармацевтам світу за їх підтримку та вручив Президенту FIP д-ру Домініку Джордану пам’ятний подарунок, який символізує єдність фармацевтів світу під егідою FIP з гаслом «Pharmacists of the world for peace on Earth».

Уперше з 2015 р., коли ГО «Всеукраїнська фармацевтична палата» увійшла до FIP у статусі організаційного члена, було надано слово керівнику зарубіжного міністерства охорони здоров’я — першому заступнику міністра охорони здоров’я України Олександру Комаріді, який у своєму відеозверненні надав інформацію членам Ради FIP про поточну ситуацію в Україні та висловив подяку всім членам FIP за підтримку українського народу.

Постер фонду про перші кроки гуманітарної активності було розміщено в постерній секції Конгресу. З інформацією, викладеною на ньому, мали можливість ознайомитися представники понад 134 країн світу.

С. Жилка поінформувала учасників про аптечну справу в Іспанії та розповіла про відвідини аптеки в Севільї з виготовлення ліків: «Як відомо, фармація в Іспанії — це комплекс правил і традицій, а аптечна справа формувалася протягом довгих століть. Уже в 1581 р. в Іспанії було створено першу Фармакопею — звід правил приготування ліків. Усього в Іспанії трохи більш 21 тис. аптек, які обслуговують по 2,8–4 тис. осіб. Власником аптеки в Іспанії може бути тільки дипломований фармацевт, зареєстрований в офіційній Колегії фармацевтів за наявності ліцензії. Кожен фармацевт має право володіти тільки однією аптекою і керувати нею особисто. Тому в Іспанії немає аптечних мереж. Цього вимагає Копенгагенська декларація, прийнята 31 травня 1994 р. Відстань між аптеками також регламентована і має становити не менше 250 м. Рецептурні препарати займають менше половини доходу аптеки, а основним джерелом прибутку є парафармацевтика, косметика, ортопедичні товари, а також харчування, причому не тільки парентеральне, дитяче та дієтичне, а й екопродукти.

Як бачимо, фармацевтична діяльність, її сутність в Україні дуже відрізняються і мають дещо іншу специфіку. Тому, ГО «Всеукраїнська фармацевтична палата» своєю діяльністю у сфері збору інформації передусім хоче донести всій українській спільноті, що аптека повинна бути винятково закладом охорони здоров’я, а не складовою бізнесу. І це можливо!»

На завершення О. Клімов наголосив: «Повернувшись до України після участі в роботі 80-го Світового конгресу фармацевтів та фармацевтичних наук з прекрасної Севільї, ми не полишаємо надії, що наші вітчизняні можновладці докладуть усіх зусиль, не дивлячись на воєнні дії в Україні, для початку процесів, спрямованих на повернення аптеки з торгових рядів в лоно системи охорони здоров’я. Уся фармацевтична спільнота світу готова до співпраці з українськими фармацевтами для передавання сучасних моделей фармацевтичної справи».

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті