Препарати інсуліну в програмі «Доступні ліки»: про що необхідно знати?

14 Листопада 2022 5:13 Поділитися

14 листопада відзначається Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом. З цієї нагоди Національна служба здоров’я України (НСЗУ) нагадує, що розрізняють:

  • цукровий діабет 1-го типу, особам з яким потрібен інсулін;
  • цукровий діабет 2-го типу — інсулінонезалежний;
  • є ще також гестаційний цукровий діабет, його діагностують у період вагітності. Хоча він може відзначатися і протягом певного часу після народження дитини.

Щодо цукрового діабету 1-го типу — у програму реімбурсації «Доступні ліки» включено 45 торгових назв препаратів інсуліну. Ліки відпускають 10 887 аптек по всій країні. За відпущені інсуліни з початку 2022 р. НСЗУ відшкодувала аптекам понад 1,29 млрд грн.

Пацієнти з цукровим діабетом 2-го типу також отримують препарати інсуліну в рамках програми «Доступні ліки» безоплатно або з незначною доплатою. З початку цього року майже 438 тис. пацієнтів з цукровим діабетом 2-го типу отримали необхідні їм ліки в аптеці. На сьогодні у програму включено 53 торгових назви лікарських засобів, які застосовуються при цукровому діабеті 2-го типу, з них 15 — безоплатні, решта 38 — з доплатою.

Ліки від цукрового діабету 2-го типу можна отримати в 12 541 аптеці. З початку року аптекам, які відпускають препарати за програмою «Доступні ліки», НСЗУ виплатила майже 565 млн грн.

Отримати препарати інсуліну можна в будь-якій аптеці, незалежно від того, у якому медичному закладі і в якому регіоні виписали рецепт. Також НСЗУ нагадує, що відпуск інсулінів за програмою «Доступних ліків» максимально спрощений на період воєнного стану.

Відтак пацієнти із цукровим діабетом можуть отримати препарати як за електронним, так і за паперовим рецептом. У разі перебоїв з електроенергією чи інтернетом лікар зможе виписати паперовий рецепт, а аптека — його погасити. Якщо пацієнту потрібно виписати рецепт за вже встановленим планом лікування, лікар може зробити це дистанційно.

«Найперший порадник у профілактиці діабету — сімейний лікар. У цього лікаря можна отримати послуги, спрямовані на профілактику, діагностику та лікування цієї патології. Зокрема, вимірювати рівень глюкози в крові та отримувати рецепти на ліки. Зважаючи на стан здоров’я, генетичні чинники та спосіб життя, сімейний лікар направить свого пацієнта на спеціалізований рівень надання медичної допомоги.

На спеціалізованому рівні медичної допомоги пацієнт з направленням може отримати безоплатно консультації, зокрема ендокринолога, лабораторні та інструментальні дослідження, лікування супутніх захворювань. Якщо пацієнту потрібна госпіталізація чи хірургічна допомога, він так само отримає лікування безоплатно», — наголошують у НСЗУ.

У 2023 р. НСЗУ відшкодовуватиме пацієнтам вартість тест-смужок для вимірювання рівня глюкози в крові. Таким чином, медична допомога буде комплексною, і пацієнт не платитиме за неї з власної кишені.

За матеріалами kmu.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті