У Литві дозволили вказувати в рецептах торгові назви в деяких випадках

24 Листопада 2022 12:12 Поділитися

У Литві оновлений порядок виписування лікарських засобів дозволяє в окремих випадках вказувати не лише назву діючої речовини, а й конкретний препарат. Це полегшить пошук ліків для пацієнтів із рідкісними захворюваннями, а також при призначенні конкретного препарату консиліумом лікарів.

Так, до 1 листопада 2022 р. при призначенні орфанних препаратів під час періоду їх ринкової ексклюзивності вказувалася лише їх міжнародна непатентована назва (МНН). У результаті як пацієнти, так і фармацевти стикнулися з труднощами в ідентифікації подібних рідкісних препаратів.

1 листопада наказом (Nr. V-1592) міністра охорони здоров’я, який вже набув чинності, визначено, що при виписуванні ліків з низьким терапевтичним індексом, які пацієнт застосовував раніше (незалежно від дозування та/або лікарської форми), біологічних ліків, рідкісних лікарських засобів за показаннями, на які поширюється термін дії ринкової ексклюзивності, у рецепті поряд із МНН має бути зазначено їхню торгову назву. Перелік рідкісних лікарських засобів із відповідними показаннями, на які поширюється термін ринкової ексклюзивності, оприлюднено в офіційному литовському та європейському (реєстром Union Register of medicinal products for human use) джерелах.

Згідно з оновленим порядком виписування ліків конкретний препарат можна вказати в рецепті також за рішенням консиліуму лікарів. У тій же компетенції знаходиться вмотивоване рішення про дозвіл призначити конкретному пацієнту лікарський засіб за терапевтичними показаннями, дозуванням та/або курсом лікування, не зазначеними в короткому описі лікарського засобу, але науково обґрунтованими. Також за торговою назвою дозволяють виписувати комбіновані лікарські засоби без відшкодування, які складаються з трьох і більше діючих речовин; лікарські засоби у збірних упаковках, внутрішня упаковка яких містить різні за дозуванням та/або окремо введені дозування лікарського засобу, що складається з різних діючих речовин, крім випадків, коли пацієнт планує придбати ліки в іншій країні ЄС.

За матеріалами sam.lrv.lt; www.e-tar.lt

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті