Що можна зробити на своєму робочому місці для запобігання поширенню антибіотикорезистентності?

Давайте розглянемо типові звернення відвідувачів аптеки в сезон застуд: «Вітаю. Відчуваю біль у горлі, напевно, мені потрібні антибіотики», «Уже другий день болить горло. Як лікуватися?» або «Щось так горло дере, що порадите?». Є такі? Одним з ключових завдань лікування у такому разі є усунення болю в горлі та підвищення якості життя пацієнтів. Також відомо, що антибіотики напряму не полегшують біль у горлі, діють тільки проти бактерій та мають серйозні побічні ефекти (Limb M. et al., 2009; Ebell M.H. et al., 2000; Thomas M., 2000; Tan T. et al., 2008; Wright J., Paauw D.S., 2013; Costelloe C. et al., 2010).

Як повідомляє ВООЗ, антибіотикорезистентність — одна з найбільш серйозних загроз для здоров’я людства. За останні 7 років кількість інфекцій, стійких до антибіотиків, зросла на 30%.

Часто протимікробні препарати застосовують при захворюваннях верхніх дихальних шляхів. Так, за даними Національної служби здоров’я України, близько 30% українців приймають антибіотики при застуді. Зараз в Україні запроваджено е-рецепт на антибіотики, але у прифронтових регіонах пацієнти можуть звертатися за ними без консультації лікаря (Постанова КМУ від 30.11.2016 р. № 929). Саме ви як фахівець, якому довіряють відвідувачі, можете зробити внесок у боротьбу з антибіотикорезистентністю! Які заходи будуть ефективними прямо тут, за «першим столом»?

По-перше, варто підвищити обізнаність пацієнтів щодо болю в горлі. Переконайтеся, що їм відомі такі факти:

  • біль у горлі має переважно вірусну природу, тому антибіотики не будуть ефективними в цьому випадку;
  • біль у горлі може зникати протягом 3–7 днів самостійно, без застосування антибіотиків (van der Velden A.W. et al., 2013).

По-друге, за наявності «червоних прапорців» порекомендуйте звернутися до лікаря.

Але ж пацієнту потрібно допомогти. Тому, по-третє, обґрунтуйте рекомендацію щодо симптоматичного лікування, поясніть, чому антибіотики не показані пацієнтам з болем у горлі вірусної етіології, та порекомендуйте ефективні лікарські засоби (Essack S., Pignatari A.C., 2013).

Відповідно до настанови «Sore throat (acute): antimicrobial prescribing NICE guideline» саме топічні засоби серед інших є препаратами вибору при болю в горлі, якщо антибіотики не показані.

Звертаємо вашу увагу на Стрепсілс® Інтенсив спрей та льодяники — ефективні ліки при симптоматичній терапії пацієнтів з болем у горлі. Давайте разом згадаємо їх особливості: містять флурбіпрофен — місцевий нестероїдний протизапальний препарат, який у низьких дозах потрапляє безпосередньо в тканини горла та має потужну протизапальну та знеболювальну дію. Саме те, що потрібно відвідувачам аптеки з болем у горлі. А ще, на відміну від антибіотиків, препарати лінійки Стрепсілс® Інтенсив ефективні для полегшення болю в горлі незалежно від генезу (Turner R. et al., 2021; Schachtel B. et al., 2014, 2016, 2018; Imberti R. et al., 2014).

Пам’ятаймо, що лінійка Стрепсілс® Інтенсив представлена у двох формах випуску.

Форма спрею забезпечує миттєве потрапляння діючої речовини безпосередньо на слизову оболонку горла. Початок дії настає протягом 5 хв, а тривалість — до 6 год. Спрей не містить спирту та цукру, має приємний вишнево-м’ятний смак. Це зручна форма, особливо для застосування вночі.

Щодо льодяників Стрепсілс® Інтенсив, то вони, як і спрей для місцевого застосування з флурбіпрофеном, проявляють виражену ефективність при болю в горлі. Льодяник розчиняється в роті протягом 5–12 хв і забезпечує значний заспокійливий та обволікальний ефект через 2 хв після застосування.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті