Польський міністр анонсує обмеження на «рецепти з інтернету»

05 Квітня 2023 4:34 Поділитися

У Польщі буде встановлено обмеження на кількість рецептів, які виписує один лікар, і заборону на дистанційне призначення препаратів окремих груп. Міністр охорони здоров’я Адам Нєдзельский (Adam Niedzielski) в інтерв’ю «Radiо Plus» повідомив про роботу міністерства щодо правил виписування е-рецептів.

МОЗ запровадить обмеження

А. Нєдзєльский повідомив в ефірі, що наразі триває робота над розв’язанням проблеми практично неконтрольованого виписування рецептів через інтернет. «Ми хочемо підготувати нормативні акти, які будуть загальнообов’язковими», — пояснив він. За його словами, такі документи збережуть комфорт використання онлайн-рецептів, обмежуючи деяку небажану активність.

Одним з рішень є обмеження «оптового» виписування рецептів одним лікарем. «Треба раціоналізувати модель роботи цього ринку, щоб не виписували по 1000 рецептів на день, — наголосив він. — У випадку з психотропними препаратами ми будемо прагнути обмежити або заборонити їх відпуск онлайн».

Як наголосив міністр, незабаром він зустрінеться з президентом Вищої медичної асоціації (Naczelnej Izby Lekarskiej) Лукашем Янковським (Łukaszem Jankowskim), щоб знайти рішення, яке дозволить «не виплескувати разом з водою й дитину». Оскільки реагувати, за словами А. Нєдзєльского, потрібно швидко, на розробку правових змін відведено всього один місяць.

Ситуація, коли рецепт на будь-який препарат (у тому числі наркотичний) може виписувати будь-який лікар, зокрема, стоматолог, і деякі медики видали тисячі рецептів, не бачивши пацієнтів, викликає справедливі нарікання та непорозуміння.

Е-лікарняні також викликають занепокоєння

Повідомляють, що зростає кількість компаній, де можна отримати як електронні лікарняні листки (L4, Zwolnienie lekarskie), так і рецепти за гроші, швидко та без справжньої консультації. Ці фірми працюють таким чином, що достатньо заплатити близько 65 злотих (540 грн) за рецепт і близько 80–100 злотих (700–850 грн) за лікарняний, щоб отримати обидва документи швидко, а, найголовніше, без огляду та розмови з лікарем.

Минулого тижня ситуацію, що склалася, також прокоментував заступник міністра Вальдемар Краска (Waldemar Kraska): «Якщо лікар протягом 10–20 хв виписує кілька десятків рецептів, то зрозуміло, що це не підтверджено клінічними діями. Це роблять люди, які лише користуються печаткою лікаря», — зазначив він.

Кілька місяців тому Польська психіатрична асоціація (Polskie Towarzystwo Psychiatryczne — РТР) оприлюднила позицію щодо призначення рецептурних лікарських засобів, що застосовують при лікуванні пацієнтів з психічними розладами. У документі звертають увагу на значний ризик, пов’язаний із застосуванням автоматизованих форм отримання рецептів на ліки, так званих рецептоматів. Як зазначено у зверненні РТР, така процедура є фактично неправильною і не може бути виправданою. Правильна та безпечна фармакотерапія можлива лише за умови особистого огляду пацієнта кваліфікованим лікарем. Оцінка психічного стану зазвичай необхідна кожного разу, навіть у разі продовження лікування — для оцінки поточного клінічного стану та коригування типу та дози застосовуваних препаратів. Крім того, супутні захворювання та фармакотерапія, яка використовується при інших хворобах, а також характер соматичних захворювань (наприклад ниркова та печінкова недостатність), різноманітні життєві обставини (наприклад вагітність, планові операції, поїздки за кордон) можуть суттєво впливати на використовувані препарати — як дози, так і тип ліків. Усі ці обставини (і багато інших, тут не згаданих) вимагають ретельного аналізу, що є важливим елементом навчання лікарів.

За матеріалами www.rp.pl; www.rynekzdrowia.pl

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті