Вплив вітаміну D на розвиток психіатричного захворювання у перинатальний період

29 Червня 2023 5:47 Поділитися

Нейробіологи з Університету Квінсленда (University of Queensland), Австралія, повідомили про важливе відкриття, яке свідчить, що дефіцит вітаміну D у вагітної впливає на дофамінергічні клітини плода та може підвищити ризик розвитку шизофренії у дітей.

Професор Дарріл Ейлз (Darryl Eyles) спирався на минулі дослідження своєї лабораторії в Інституті мозку Квінсленда, пов’язуючи дефіцит вітаміну D у матері та порушення розвитку головного мозку, щоб зрозуміти функціональні зміни, які відбуваються в головному мозку. Хоча точні неврологічні причини розладу невідомі, встановлено лише те, що шизофренія пов’язана з вираженою зміною того, як мозок використовує дофамін, нейромедіатор, який часто називають «молекулою винагороди» головного мозку.

Професор Ейлз дослідив механізми, які можуть бути пов’язані з аномальним вивільненням дофаміну, і виявив, що дефіцит вітаміну D у матері впливає на ранній розвиток і подальшу диференціацію дофамінергічних нейронів. Для цього було розроблено дофаміноподібні клітини та відтворено процес диференціації в ранніх дофамінергічних нейронах під час ембріонального розвитку. Нейрони культивували як за наявності, так і за відсутності активного гормону вітаміну D.

«Ми виявили, що змінений процес диференціації за наявності вітаміну D не тільки змушує клітини рости по-іншому, але й залучає механізми для вивільнення дофаміну по-різному», — зазначив професор Д. Ейлс. Так, вивільнення дофаміну посилилося в клітинах, вирощених за наявності гормону, порівняно з контролем. «Це переконливий доказ того, що вітамін D впливає на структурну диференціацію дофамінергічних нейронів», — підкреслив вчений.

Стаття за матеріалами дослідження опублікована в Journal of Neurochemistry.

За матеріалами qbi.uq.edu.au

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті